Gražinos skiltis

Gražinos skiltis

ATRADIMAI arba kaip "tručyjami" vaikai.

"Vakarų ekspreso" skaitytoja Ieva pasiguodė, kad į šokoladinių saldainių dėžę įsisuko... kandys. Tai manęs nenustebino. Mat prieš kelerius metus buvau susiruošusi važiuoti pas daugiavaikę šeimą. Tai pripirkau visokių saldainių. Tarp jų ir "Crazy Head" iš Candy serijos. Kadangi taip ir nenuvažiavau pas tuos vaikus, tai tos "Kvaišos galvos" lindėjo bufeto spintelėje. Kartą pastebėjau, kad iš jos pradėjo skraidyti sparnuotos bestijos - kandys. O toje spintelėje tik keli gėrimo buteliai, tie saldumynai ir dar šis tas. Kur tos kandys, parazitės, susisuko lizdus? Ogi jos pragraužė "Kvaišų galvų" pakuotės celofanus ir ten pradėjusios perėti palikuonis. Baisiai susidomėjau, kodėl joms patiko tie saldainiai ar jų pakuotė? Pradėjau tyrinėti saldainių sudėtį. Nustėrau - vieni E. Kaip gerai, kad pas tuos vaikus su "tručais" nenuvažiavau. Ir kokia pamoka, kaip reikia tegul ir su lupa žiūrėti sudėtį bet kokių produktų.

Na, o atradimas nr. 2 - šiuolaikinės kandys yra visai neišrankios ir niokoja bet ką. Toje spintelėje buvo ir vyšninis tabakas pypkei. Deja, ant pakuotės nenurodyta, kokių "tručų" jame pridėta... Kandys į tabaką neįsisuko, bet, pasirodo, joms nusičiaudėti ant tų tabakų. Mat, pamenu, kad mama prikaišiodavo tėvo "Primos" cigarečių spintose, kad neužsiveistų kandys. Ir jų niekada nebuvo. O čia - graužia sau vaikams skirtus "tručus" ir dar ant tabako nusispjaut.

"Šlipsų" paskirtis

Aną dieną viena ponia Aina manęs paprašė: "Jeigu kokiam skuduryne pamatytum kaklaraištį - pirk. Bet jis būtinai turi būti gryno šilko ir - kuo daugiau ornamentuotas." Šilkinių kaklaraiščių kolekcijai - pamaniau. Tačiau ji paaiškino: "Jie labai puikūs Velykinių kiaušinių dažikliai. "Šlipsą sukarpai gabaliukais. Į juos įkiši kiaušinius ir stipriai stipriai apmaizgai siūlais - kad kaklaraiščio medžiaga priglustų prie kiaušinio. Po to dar - kiaušinį įsuki į baltus skudurėlius ir vėl apmaizgai siūlais. O tuomet "suvystytus" dedi į puodą su šaltu vandeniu, į kurį reikia įpilti trečdalį stiklinės acto, ir - ant kaistuvo. Virti reikia 10 - 15 minučių", - visą kiaušinių dažymo receptą "išdaužė" ji. Ir patikino - marginimo rezultatas pribloškia. Ponios atsiklausiau - ar galiu šį dažymo būdą paviešinti "Vakarų ekspreso" skaitytojams? Ji neprieštaravo. Ir dar pajuokavo: "Kaklaraiščių dizainerius Gotje, Kardeną ar Guči ištiktų infarktas, jeigu sužinotų apie jų kurtų kaklaraiščių tokią paskirtį." Taigi, Velykos šiemet balandžio 1 d. - laiko pasidairyti po skudurynus kaklaraiščių yra.

Pagarba virėjams

Aną diena vienoje kavinutėje labai patiko dienos sriuba. Barmenės paprašiau, kad perduotų virėjoms padėką. O paskui pagalvojau - o kodėl tos virėjos, išvirusios gardžią sriubą, iškepusios kotletus "kaip pas mamą", turi likti anonimais? Galėtų išeiti kelioms minutėms iš virtuvės ir pasirodyti pietų valgytojams. Tokių tradicijų pasaulyje esama. Kadangi daug keliaujame, turbūt jau esame ploję kulinarams, konditeriams ir virėjams. Tiesa - prašmatniose užeigose. Bet kodėl savo dėkingumą negalėtume pareikšti ir tiems, kurie su meile ir išmanymu mums ruošia paprasčiausius kompleksinius pietus?

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder