Gražinos skiltis

Gražinos skiltis

Nostalgija

Jau prieš dvi savaites "Vakarų ekspreso" skaitytojai laiškeliais, skambučiais pradėjo nostalgiškai dalintis savo pastebėjimais: būriuojasi gandrai. Šiaip jau jų tolima kelionė į Pietų Afriką lyg ir turėtų prasidėti rugpjūčio 24-ąją, šv. Baltramiejaus dieną. Tačiau, pasak ornitologų, daugelio lizdai jau buvo ištuštėję rugpjūčio viduryje. Specialistai pabrėžia, jog daugumos paukščių migracija - tyli ir nepastebima. Taigi, ir mes pastebime tik besibūriuojančius gandrus, o kaip jie išskrenda didelėmis virtinėmis, nematome. O bitėniškiai, kurių vietovėje yra didelė gandrų kolonija, irgi temato juos tik epizodiškai, kaip iš savo lizdų pakilę gandrai tarsi kokie dronai, sukdami ratus vis aukštyn ir aukštyn, "fotografuoja" savo gyvenvietę. Čia išperėti gandriukai tuos ratus suka su tėvais. Ir dangaus mėlynėje aukštai aukštai jie "ištirpsta". Kad sugrįžtų vėl. Pavasarį. Bitėniškiai pokalbiuose yra teigę, kad, išskridus gandrams, jų gyvenimas tarsi apmiršta. Miestiečiams su gandrų išskridimu gyvenimas tikrai neapmiršta, jis pasiutusiu tempu lekia toliau - į rugsėjį. Tik su gandrų pakilimu suvokiame - vasara baigiasi. O ji šiemet buvo ypač trumpa, vis pertraukiama tai darganų, tai atvėsusių orų. Spėju, kad daugelis nespėjome išsimaudyti ne kažin kiek šiltesnėse nei jūra upėse ar ežeruose. Bet ir rugsėjį dėl įvairių priežasčių nespėjusieji vasaros pagriebti už skverno dar turės galimybių. Kad ir išsimaudyti jūroje, kuri labai dažnai rudenį būna šiltesnė nei vasarą.

Taigi, gandrai, nelaukę šv. Baltramiejaus, išskrenda. Kartais pasuku galvą - kokie sinoptikai iš dangaus kanceliarijos jiems praneša apie laiką skleisti kartais visai dar nesutvirtėjusius sparnus? Keista, tų "sinoptikų" nėra įvardinę nei ornitologai, nei mokslininkai. Jiems, kaip ir mums, tebėra paslaptis, kokiais "navigatoriais" tiek gandrai, tiek kiti išskrendantys ir parskrendantys paukščiai naudojasi. Ir telieka spėlioti - instinktai, "nufotografuotos" skridimo trasos?..

Tiek to, nesukim galvos, o, išskridus gandrams, dar negedėkime prabėgusios vasaros. Jei pavyks - griebkim už dar besiplaikstančio jos skverno. Jeigu nepavyks, artėjantis ruduo juk turi savo pranašumų, kurie tokie pat džiuginantys kaip ir vasaros malonumai. Tik tuos pranašumus sugebėkim pastebėti, o svarbiausia - įvertinti. Dar nesakome vasarai "iki". Bent kol kas. Čia tik tie besibūriuojantys gandrai nostalgijos "pripumpavo"...

Tel. 49 34 35 darbo dienomis nuo 10 iki 13 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder