Gir gar gar į mokyklėlę.

Sveiki, vaikučiai! Ar laukėt senelio... Tfu!.. Rugsėjo pirmosios? Oi laukėm, laukėm, mes pirmosios laukėm... Kažkodėl pagaugai ima nugara cirkuliuoti, kai prisimenu baltas krakmolytas apykakles, šuns neperkandamą kostiumėlį, amžinai rašalą liejančią plunksną, spaudžiančius batus ir spiegiančiais vaikiškais balsais atliekamus rugsėjo pirmosios "montažus", masinę isteriją ir neišgalvotą pirmokėlių trydą, vienu žodžiu pavadintiną "Į mokyklą".
Nuo armijos gali išsisukti. Kai kurie apsukruoliai, sako, nuo smerties išsisuka, bet nuo mokyklos neišsisuksi. Šimtmečiais formuotas švietimo aparatas nukelia tau kiaušą ir dvyliką metų pila žmonijos išmintį ton vieton, kur turėtų būti smegenys. Visi neprivalo būti protingi, mokyti, bet mokytis privalo. Tėvai yra baustini, jei vengia savo atžalas mokyklinėn golgoton atiduoti. Tačiau niekas nieko nebaudžia už tai, jeigu koks avigalvis mokykloje iki 16 metų nieko neišmoksta. Logiška: vienam Dievas davė smegenis, kitam - tik šaukštą...
Tačiau vargšai mokytuvai, kuriems rugsėjo pirmosios paminėjimas sukelia ne mažesnę biblijinių jausmų audrą nei vaikigaliams, vienodai privalo lieti mokslus tiek į šviesias, tiek babauškių sklidinas galveles. Už tai jie gauna grašius, skambiai alga vadinamus. Pedagogai turi devynias galybes rašytų ir nerašytų pareigų, isntrukcijų, nurodymų, metodikų, paranojikų ir, praktiškai, jokių teisių. Kartais, regis, kad jiems negalioja darbo sutarties įstatymas: mokytuvai neturi pareiginių instrukcijų, tad bet koks viršininkas (o kiekvienas ne mokytojas faktiškai yra mokytojo viršininkas) gali mokytoją aprėkti, liepti daryti maža kuo su pedagogika susijusius šlykštadarbius.
Mokytojo atlyginimas nepriklauso nuo to, kaip gerai jo ganytiniai įsisavina matieką, ar kiek kartų per fizinį prisitraukia prie skersinio. Jis tik išdėsto reikalo esmę ir pažymiais įvertina, kaip nelaimingo mokinio smegenys ar raumenys atlieka gautą užduotį. Be abejo, šulcai, viskas yra sudėtingiau. Ir tavo galvelė niekad nesuvoks, kaip galima pažymiais vertinti mokinių pasiekimus per fizinio lavinimo, piešimo, dainavimo pamokas. Faktiškai nugeibėlis iš prigimties yra pasmerktas neprisitraukti prie skersinio, muzikinės klausos neturintis - dainuoti pro šalį, įgimto kalbos ar matematikos jausmo iš tetukų negavęs pilietukas yra pasmerktas rinktis prastus tų dalykų pažymius.
Marijos žemė garsėja ne tik cepelinais ir pavydu artimam savo, bet ir absurdiška švietimo reforma. Gal toji reforma ir būtų visai nebloga, jei ji kada nors baigtųsi. Tačiau per 12 metų ta lietuviškoji reforma pasidarė panaši į dubenyje teliuskuojamą vandenį - vienais metais visi kažką profiliuoja, kitais - defiliuoja. Tėvai jau seniai metė bergždžius bandymus suprasti egzaminių sistemą, jų vaikai - ramina tėvus, tą sistemą suprantą... Norinčiųjų ir nelabai mokytis srautai blaškosi tarp gimnazijų, realinių, mišrių, profiliuotų, grynaveislių ir kiemsarginių mokyklų, visi nori iš aukšto medžio spjauti į viską, bet įstatymai verčią mokytis, yra realybė, kurioje be diplomu vadinamo popieriaus žmogus kasdien vis greičiau virsta į darbą nepriimtinu tipu.
Visi taupymo vajai, krepšeliai, reorganizacijos, privatizacijos, rekonstrukcijos nė grašio neprideda prie mokytojo algos. Tai yra neskatina geriau dirbti tų, kurių žodis per kartų kartas yra amžinas. Mokyklos neturi veiksmų laisvės, yra nuolat kurpiančių naujas instrukcijas švietimo valdininkų įkaitėmis. Instrukcijos neprideda pinigų, mokinio atsineštą kuklų krepšelį dar prieš mokyklos slenkstį iškrato ir suskirsto biurokratai.
O mokytojai - tokie pat žmonės, kaip ir mes. Tarp jų yra ir šventųjų ir tokių, kuriuos derėtų atokiai nuo vaikų laikyti. Rugsėjo pirmąją (atsiprašau, antrąją) mes, šventi ir nuodėmingi susitikom su jais. Jie raudonuodami prašo mūsų pinigėlių klasei suremontuoti, mes neraudonuodami juos traukiam iš kišenės: prasidėjo mokslo metai, eik tu peklon, kaip gražu, klasėn renkas atlapausiai, aš - nedurnas - ten neinu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder