Geriausias kandidatas į VRM vadovus - be korupcijos

Geriausias kandidatas į VRM vadovus - be korupcijos

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas šiandien 8.30 val. susitiko su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir pristatė jam kandidatą į vidaus reikalų ministrus. „Viską sužinosite rytoj“, - paklaustas, kas tas kandidatas, mįslingai kalbėjo R.Paksas. Tačiau „Vakaro žinios“ domėjosi kuluaruose.

Į vidaus reikalų ministrus labiausiai tiktų vakarietiškų pažiūrų buvęs Gruzijos prezidentas, Ukrainos Odesos srities gubernatorius Michailas Saakašvilis. (Beje, ir Saulius Skvernelis į VRM vadovus buvo parinktas iš nepartinių ir ne dėmėtos reputacijos.)

Panašu, kad priekaištų jam neturės nei A.Butkevičius, nei prezidentė Dalia Grybauskaitė. M.Saakašvilis - žmogus, turintis milžinišką politinę patirtį. Jis 2004-2013 metais buvo Gruzijos prezidentas, prieš tai ėjo šios šalies teisingumo ministro pareigas, stažavosi ne viename Vakarų universitete, yra gyvenęs JAV, neturintis sąsajų su jokia Lietuvos politine partija, niekada nepakliuvęs į jokius Lietuvos korupcijos skandalus.

Priešingai. Kaip skelbė užsienio žiniasklaida, tapęs prezidentu jis iškart kilo į kovą su korupcija, per pusmetį pakeitė kone visą korumpuotą Gruzijos VRM sudėtį, nauji pareigūnai sugebėjo sunaikinti šalyje klestėjusį organizuotą nusikalstamumą, o policijos reitingai šoktelėjo nuo maždaug 5 iki 90 proc. Negana to, visoje valstybės tarnyboje buvo sukurta atlyginimų ir atsakomybės sistema, kuriai egzistuojant žemesnio rango pareigūnai korupcinių veikų vykdyti nebegalėjo, o aukštesnio rango pareigūnams neapsimokėjo.

Ukraina, kurią Lietuva vertina kaip didelę pažangą padariusią valstybę, į aukštus postus nesibodi kviesti puikių specialistų iš užsienio. Štai ir ekonomikos plėtros ir prekybos ministru dirbo lietuvis Aivaras Abromavičius.

Norint Lietuvos ministru paskirti M.Saakašvilį, teliko skubos tvarka jam suteikti mūsų valstybės pilietybę. Tačiau Ukrainos pavyzdys puikiai rodo, kad tai nėra didelė problema. Ši šalis savo pilietybę jam suteikė 2013-ųjų gegužę ir tą patį mėnesį skyrė į gubernatoriaus postą. Lietuvos pavyzdžiai irgi rodo, kad gauti pilietybę nėra sunku, ji suteikiama ir už būsimus nuopelnus. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pilietybę buvo suteikusi amerikietei, dailiojo čiuožimo atstovei Izabelai Tobijas (Isabella Tobias) - kad ji kartu su Deividu Stagniūnu galėtų garsinti Lietuvą. Gaila, šis projektas nepavyko - mergina ėmė ir pakeitė partnerį - ėmė treniruotis su Rusijai atstovaujančiu sportininku.

Viskas prezidentės rankose ir dėl M.Saakašvilio pilietybės. D.Grybauskaitė yra puikiai pažįstama su buvusiu Gruzijos prezidentu, kuris ne kartą yra lankęsis Lietuvoje, kuris nesukraus jokio politinio kapitalo nė vienai partijai, nes su jomis neturi jokių sąsajų. Ir, kas itin svarbu mūsų prezidentei, moka ne vieną užsienio kalbą. Žinant, kad vidaus reikalų sistema yra labai svarbi ir negali ilgai likti be vadovo, o jai negali vadovauti žmogus, eisiantis į rinkimus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder