Domuko gyvybės kaina ir pamokos Kaune

Domuko gyvybės kaina ir pamokos Kaune

Man sunku įsivaizduoti, kaip paskutiniuosius ketverius metus gyveno kauniečių Kristinos ir Egidijaus Drėzų šeima, Kauno klinikinėje ligoninėje dėl medikų kaltės praradę 11 mėnesių sūnelį Domą.

Žinia, gyvenimas taip surėdytas, kad netektys anksčiau ar vėliau tampa neatsiejama mūsų kasdienybė. Nepaisant to, ką mes apie tai galvojame ir kaip vertiname. Pavyzdžiui, tai, kad esą nėra didesnės neteisybės pasaulyje, kada tėvai turi laidoti savo vaikus.

Vis dėlto konkrečios kauniečių šeimos atveju neteisinga buvo kas kita. Visų pirma pačios ligoninės žmonių požiūris, išsisukinėjimas, net, kaip sako tėvai, vengimas atsiprašyti už tai, kas įvyko.

Keturis metus tėvai mindžiojo teismų slenksčius siekdami teisiškai pripažinti, kad jų vaikas mirė dėl ligoninės slaugytojos klaidos: ji, kaip manoma, supainiojusi medikamentus, vietoje gliukozės tirpalo kūdikiui sušvirkštė mirtiną kalio injekciją.

Dabar, po ketverių metų, Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino, kad gydymo įstaiga ir draudimo kompanija šeimai privalo sumokėti 102 602 Eur dydžio kompensaciją už padarytą žalą. Draudimo įmonė turės išmokėti 3 708 Eur.

Egidijus Drėzas, pasak portalo lrytas.lt, piktinosi, esą mūsų valstybėje požiūris į žmogaus netektį - sveiku protu nesuvokiamas ir apverktinas. Iš darbo išleidžiamiems valdininkams išmokamos kompensacijos - daug didesnės nei gydymo įstaigose dėl personalo aplaidumo mirusių pacientų artimiesiems. Ponas Drėzas šimtą kartų dėl to teisus. Tačiau gal bent gali slapta viltis, kad jų Domuko istorija Lietuvos teismų praktikoje sukurs bent jau numanomą precedentą (Lietuvoje nėra precedentinės teisės principo) ir kitais panašiais atvejais nelaimės akivaizdoje atsidūrusioms šeimoms bus lengviau žinoti, ką daryti, teisėsaugininkams - žinoti, kur ieškoti paslėptų švirkštų (mirtiną injekciją suleidusi slaugytoja atitinkamus įrankius mėgino paslėpti), medikų auditoriams - kaip vertinti, teismams - kaip nagrinėti bylas.

Teismams ir konkretiems Kauno apygardos teismo bei Lietuvos apeliacinio teismo teisėjams galime paspausti ranką, kad šioje byloje galų gale nekreipė dėmesio į tokį oficialiai neesantį, tačiau ore tvyrantį spaudimą, esą piniginių kompensacijų priteisimas reiškia nenaudą valstybei, o galiausiai - visiems teismams, nes visi pinigai iš to paties valstybės iždo. Man nepalyginamai kuklesne proga teko su tokiu požiūriu susidurti ir niekas jo labai Vilniaus administraciniame teisme neslėpė. Principas ten galiojo toks - teismo sprendimu neteisybė ar skriauda atitaisyta, tačiau piniginių kompensacijų... ba-ba.

Apsaugok Viešpatie, kad tokių atvejų Lietuvoje būtų kuo mažiau. Bet jeigu jau pasitaikytų - kad nereikėtų aukų artimiesiems išgyventi panašių košmaro keturmečių. Šį laikotarpį lėmė tokia neoficiali, tačiau gaji nuomonė, kad Lietuvoje yra labai gerų medikų, bet diduma jų yra visiškai nežmoniški.

Svarbi šalutinė šio proceso reikšmė dar yra ta, kad Apeliacinis teismas nustatė šiokią tokią žmogaus gyvybės kainą tokiems atvejams, jeigu gyvastis kartais prarandama dėl nusikalstamo aplaidumo ar netyčios. Todėl galime tikėtis, kad netrukus keisis įvairių šalutinių paslaugų skaičiavimo ir kainų algoritmai. Tarkime, medikų draudimo. Ir sveikatos draudimo, jeigu kam Lietuvoje užniš noras kada nors ateityje tokį įvesti. Kita vertus, aš labai vilčiausi, kad dar viena šalutinė pasekmė bus tokia, kad keisis slaugytojų, kurie dirba su ligoniais, darbo apmokėjimas bei atsakomybė. Aš visiškai nenusiteikęs spėlioti, kiek toje ligoninėje uždirba slaugytojas, tačiau reikėtų įvertinti: jeigu jo alga ne ką tesiskiria nuo ligoninės kieme dirbančio šienpjovėlio su "trimeriu", tai, ko gero, ligonių saugumą nuo žiopklaidžių užtikrinti iš esmės neįmanoma. Išeitys dvi - arba slaugytojų su medikamentais neprileisti prie ligonių, arba mokėti padoresnes algas, priduriant į smegenis padoresnį supratimą apie atsakomybę už savo veiksmus.

Ne iš karto, sunkiai ir sudėtingai. Tačiau bent jau tikintis, kad tokiems pokyčiams paskatinti nebereiks sulaukti kūdikių mirčių ligoninėse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder