Čempionatas prasideda, kur Lietuva?

Čempionatas prasideda, kur Lietuva?

Jeigu tikėtumėme žmogumi, kuris atkurtos Lietuvos futbolui vadovavo ilgiau nei dešimtmetį, tai šiandien prasidedančiame Europos čempionate turėtų žaisti ir mūsų šalies rinktinė.

Ech, istorijos nesuklastosi. Ir ji byloja, kad ne koks stadiono sargas, o už šalies futbolo vystymą atsakingos organizacijos asmuo kalbėjo, švelniai tariant, neapgalvotai. Laikas, kaip ir visada, viską sudėliojo į teisingas lentynas.

Ar pamenate, ką prieš aštuonerius metus sakė tuometinis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovas Liutauras Varanavičius? Sakė, kad 2016 metais, kai Europos čempionate pirmą kartą dalyvaus 24 komandos, tarp jų bus ir Lietuvos rinktinė. Sakė, kad žiniasklaida kalta dėl to, kad fubolas nepopuliarus. Kaip pernai žiniasklaidą dėl prasto rinktinės pasirodymo kaltino vartininkas Giedrius Arlauskis.

Ką LFF darė 2009 metais? Pradėjo rengti Lietuvos futbolo strategiją 2010-2020 metams. Vienas iš jos tikslų – šalies nacionalinei komandai patekti į 2016 metų Europos futbolo čempionatą.

O čia L. Varanavičiaus monologas 2009 metų rudenį: „2018 metai – Lietuva pasaulio futbolo čempionate. Abejojate? O aš tikiu. Klausiate „kaip“? Atsakau – kai pasieksime, kad futbolas Lietuvoje taptų populiariausia laisvalaikio praleidimo priemone“, – samprotavo žmogus, šalies futbolui vadovavęs ilgiau nei 11 metų.

Užteks. Druskos ant žaizdos. Šiandien prasideda 2016 metų Europos čempionatas. O kur Lietuvos rinktinė? Toli nuo tų 24 komandų, 127 FIFA reitingo vietoje, kažkur tarp Sudano ir Kubos. Šalių, ir gerove ir atstumu esančių taip toli nuo Senojo žemyno, kaip Lietuva nutolusi nuo Europos futbolo elito.

Kaip jis žaidžia, galėsime gėrėtis lygiai mėnesį, tai bus aukščiausio lygio futbolas. Pasinaudokime šia proga, nes po to vėl teks grįžti į realybę, kurioje futbolas vyksta pustuščiuose stadionuose, o žaidėjai, lyginant su Europos čempionatu, bėga „slow motion“ režimu.

Tokiu režimu iki Europos čempionato nenuvažiuosi, arba važiuosi labai ilgai. Todėl atsakingiesiems reikėtų ir vėl susimąstyti, kaip padidinti apsukas.

Todėl galų gale reikia veikti. Nesvaičioti, kaip darė pirmtakai, nežadėti dangaus, kaip žada politikai prieš rinkimus trigubai didesnį atlyginimą. Futbolo bendruomenė – įžvalgesnė, jos taip lengvai neapgausi.

Reikia pradėti nuo žemiškų dalykų. Pavyzdžiui, Lietuvos futbolo strategijos pirmieji punktai galėtų būti:

1. Pavyti ir aplenkti Šiaurės Korėją (FIFA reitingas – 98 v., 2016 m. birželis).

2. Pavyti ir aplenkti Farerų salas (FIFA reitingas – 89 v., 2016 m. birželis). Aplenkus šią iš vietos žvejų sudarytą komandą, sugalvoti trečią punktą. Nusitaikyti į kokį Burkina Faso (FIFA reitingas – 73 v., 2016 m. birželis). Tada kuriame nors Lietuvos kaime atidaryti mini futbolo aikštelę, padovanoti vaikams kamuolių.

Štai taip, viską palaipsniui, su aiškia sistema, strategija. Gal tada ir pamatysime Lietuvos futbolo rinktinę Europos futbolo čempionate. O gal ne. O dabar pažiūrėkime čempionatą be jos. Vistiek bus smagu ir įdomu, bus daug gero futbolo, net 51 rungtynės! Gal šiemet laimės jūsų favoritas, gal komanda, kuriai simpatijų jaučiate mažiausiai. Nesvarbu, vistiek bus įdomu.

Gero visiems futbolo!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder