Bausti, negalima pasigailėti

Bausti, negalima pasigailėti

2012 m. sausio 27 d. Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos koncertų salėje vyko TV konkurso "Dainų dainelė" zonos turo pasirodymai. Kaip jau įprasta, Klaipėdos miesto solistai ir ansambliai pasirodė tikrai puikiai, ypač C ir D kategorijose.

TV konkurso "Dainų dainelė" zonos turą prisiminus

Daug pagyrų ir aukštų įvertinimų nusipelnė Klaipėdai atstovavę ansambliai ir jų vadovai Regina Vindžigalskienė (Klaipėdos jaunimo centras), Ingrida Bertulienė (Vydūno vidurinė mokykla), Erlanda Tverijonienė (Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras), Dalia Pilipavičienė ("Ąžuolyno" gimnazija), paruošę po kelis kolektyvus (kai bendra Lietuvos tendencija šių metų "Dainų dainelės" konkurse zonos turuose - mažai ansamblių, daug solistų ir duetų), solistus, duetus, tercetus ruošę mokytojai Aušra Niparavičienė (Vytauto Didžiojo gimnazija), Irma Keinienė (J. Kačinsko muzikos mokykla), Ligita Grybauskienė (P. Mašioto progimnazija), Ingrida Žmijauskienė ("Versmės" progimnazija), Regina Bočkienė (lopšelis-darželis "Puriena"), Rūta Budinavičienė (lopšelis-darželis "Volungėlė") ir kt.

Konkurso dainininkai virpino širdies stygas savo balsų grožiu ir ansambliškumu, stebino vadovų meninė išmonė (pasirinktas repertuaras, aranžuotės, liaudies dainų harmonizacijos, kūrinių interpretacija), akomponiatorių meistriškumas. Atskira padėka organizatoriams už dovanėles kiekvienam dalyviui ir atminimo raštus vadovams.

Tačiau... Norime pareikšti nepasitenkinimą Klaipėdos zonos turo A kategorijos vertinimo rezultatais.

Po Klaipėdos miesto turo daugelis konkursą stebėjusių pedagogų ir kompetentinga miesto turo komisija aukštai įvertino ir gyrė Klaipėdos ikimokyklinukų pasirodymus, pažymėjo aukštą pasirodymų lygį. Einamasis zonos pasirodymams A kategorijos balas buvo 21,8 (kitose kategorijose 21).

Klaipėdos miesto turo A kategorijos įvertinimai buvo tokie:

Solistas M. Matvejevas, 6 m., lopšelis-darželis "Giliukas" - 23

Solistė A. Ušinskaitė, 3 m., lopšelis-darželis "Volungėlė" - 22,5

Ansamblis "Auksinė žuvelė" 5-7 m. - 22,5

Lopšelio-darželio "Aitvarėlis" 5-6 m. vaikų ansamblis - 22,25

Solistė M. Zakrevskaja, 5 m., lopšelis-darželis "Volungėlė" - 21,9

Lopšelio-darželio "Puriena" 5-6 m. vaikų ansamblis - 21,8

Tačiau... Klaipėdos zonos konkurse 20 balų ribą įveikė tik vienas darželinukų ansamblis. Dalyvavusių solistų ir dviem balsais dainuojančių dainininkų balsai tiesiog "paskendo" didžiulėje gimnazijos salėje.

Koncertą stebėjusių pedagogų ir mūsų manymu, tokius skirtingus miesto ir zonos turų vertinimus ir pačius pasirodymus nulėmė:

1) Netinkamas zonos turo koncerto salės parinkimas: jos dydis ir temperatūra (miesto turui parinkta šilta ir jauki J. Karoso meno mokyklos salė, mokykloje daug klasių su instrumentu prasidainavimui; zonos turui parinkta didžiulė, žiemos sezonu neprišildoma gimnazijos salė, kurioje darželinukų balsai "pasimeta", vaikai šąla, o žiūrovai sėdi su paltais);

2) Nepalankus A turo dalyviams pasirodymų laikas (miesto turas vyko 9.30-12 val., o zonos turas prasidėjo 13.00 val., kai mažamečiams vaikams įprasta eiti miegoti pokaičio. Beje, kituose miestuose zonos turo laikas buvo parinktas kur kas patogesnis: 5 mietuose - nuo 10 val., 6 miestuose - nuo 11 val., po 2 miestus - nuo 12 ir 13 val. (tarp jų - ir Klaipėdoje);

3) Pasirinktas komisijos dydis ir sudėtis (tik trijų komisijos narių komisija ir profesionalai, dirbantys su vyresnio mokyklinio amžiaus vaikais, nė vieno atstovo, dirbančio ar dirbusio su A ir B kategorijos vaikais).

Zonos turo organizatoriams ateityje tai būtinai reikia keisti.

Rūta BUDINAVIČIENĖ, Klaipėdos lopšelio-darželio "Volungėlė" meninio ugdymo mokytoja, muzikos mokytoja ekspertė, švietimo konsultantė

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder