Aušros Maldeikienės politinė inžinierija

Aušros Maldeikienės politinė inžinierija

Išrinktoji į Europos parlamentą per „traukinio“ judėjimą Seimo narė nuo „Lietuvos sąrašo“ Aušra Maldeikienė yra viena spalvingiausių Lietuvos politikos veikėjų [1]. Jausmai jai yra gan prieštaringi.

 Štai ryte pasikalbėjus prie Seimo, vakare jau matome, kad ji savo interviu infoTV pas I.Makaraitytę „kala“ didžiųjų prekybos tinklų oligopolį dėl kainų šėlsmo, tad jai nusiunčiame laiškiuką – „Aušra, mes Jus mylime“, tačiau tuo visas jos dėmesys vienai skaudžiausių Lietuvos problemų ir pasibaigia.

Nes ji čia pat audringai reaguoja į kokią nors kitą, kad ir gerokai menkesnį, bet matomesnį dalyką.

Kita vertus, savo tulžingu kritiko – choleriko charakteriu besiliejusiu per kraštus, nežiūrint kai kurių taiklių pastebėjimų („D.Grybauskaitė yra pritapusi prie sistemos biurokratė“),  dėl atvirų patyčių iš V.Adamkaus aktyviai veikusio Gruzijos karo metu ar deramai priėmusio JAV Prezidentą G.W.Bušą su naryste NATO („Mes su Almute atsikėlėme, pasiėme gėlių ir nuėjome“ ) jį, kaip ir išrinktąjį prezidentą G.Nausėdą, kuris pateikė gan konkretų planą [2], prilyginus „nuliui“, ar pareiškimas, kad V.Radžvilas ir A.Juozaitis nieko nesiūlo, o tik kitus kritikuoja, išsakyti interviu TV3 [3] prieš dvi dienas V.Laučiui yra elementariai neadekvatūs realybei, ir ji ne vienam tapo atgrasi.

Tiesiog, politikas bandantis nuolat „įspirti“, kad atsispirtų nuo aukšto prezidentų ar kitų politikų reitingų, turi Lietuvoje šansą eilinį kartą pasiauginti braškančius savus.

Tie atvėrę į EP duris  6.15 proc. virš V.Tomaševskio gautų 5.22 proc., ar nepatekusių Guogos-Puteikio aljanso 4.85 proc. leidžia ją pačią priskirti tai pačiai marginalijų kategorijai, kuri neaplenkė net prieš triuškinimą visokiomis politinėmis kriminalinėmis provokacijomis atsilaikiusios Lietuvos Liberalų sąjungos.

Pagrindinis Aušros Maldeikienės bruožas – emocijų kamuolys ir nuolat iš jo besiliejantis kritikuojančių sakinių srautas neapvaldytame daugelio knyginių tiesų chaose su taikliomis per TV kanalus leistomis strėlėmis į „auksines šriubėnų plyteles“ ar „Grindą“.

Įsiminė jos susikirtimas prieš pusmetį ar ne LNK studijoje, kur ji pavadino išrinktąjį Prezidentą „kostiumu“ be turinio, ir tuoj pat gavo atgal – buvo išvadinta ... parazitu. Ko jau ko – A.Maldeikienei veiklumo ir energijos daug kas gali pavydėti, tačiau, pasižiūrėjus jos puslapį Seimo svetainėje – pvz. pernai metų kovo 1 d. teaptinkame

 

11:10 val.

Interviu LNK televizijai

 

16:30 val.

Dalyvavimas tiesioginėje laidoje "Labas vakaras, Lietuva"   

 

 

 

Štai dar vienas charakteringas pavyzdėlis:

2018 m. vasario 1 d.

 

09:00 val.

Susitikimas su labdaros renginio "Duok 5" organizatorėmis

 

16:30 val.

Susitikimas su labdaros organizacijos "Algojimas" atstovėmis

Aušra Stančikiene ir Austėja Neniškyte

Lyg ir buvo rašinėta anksčiau daugiau, bet šiuo metu naujojoje svetainėje konkretesnio užimtumo pėdsakų neaptikta, o senoji leidžia teigti, kad A.Maldeikienė tvarkingai pildė darbotvarkės skiltį, kone kasdien nurodydama su kuo susitikinėjo, idant būtų išvengta didelio neskaidrumo ar lobistinių provokacijų.

Ataskaitų skiltis iš vis tuščia, o iš pernai registruotų teisės aktų projektų  tematome tik du originalius. Visgi, keliasdešimt pranešimų spaudai ir keliolika įvairios literatūrinės vertės tekstų jos svetainėje, leidžia spėti, kad viena pagrindinių jos veiklų ir įdirbių parlamentarės poste buvo aršoka kova savo Veidaknygės paskyroje bei „tvitinimas“.

Ir tai davė rezultatą virtualų terpėje – A.Maldeikienė buvo vienintelė susirinkusi visus reikalingus 10 tūkstančių parašų e-būdu.

Vienok, šiai „atsakomybę“ už jai svetimą žemės ūkio sritį prisiėmusiai seimūnei neužteko politinės valios viešai kritikuoti pirmų 30 ha apmokėjimo, iš esmės,  šeimos ūkių susinimo ir žlugdymo diskriminacinę,  įdiegtą ministrų V.Baltraitienės ir Br.Markausko,  schemą.

O kažkokių intelektinių sugebėjimų pareikšti, kad ŽŪM sprendė savo reikalus stambieji, apėję „mažiukus“, kai gavo skundą, gi nereikia[4]. Elementaru. Kova su stambiaisiais ūkininkais, reikiamai neginant mažiukų –demografinio valstybės resurso, suprantama, be reitinginių dividendų jai pačiai, nieko Lietuvai nedavė.

Rimčiausias A.Maldeikienės darbas

Labai svarbus momentas ieškant tiesos yra aptikimas, kaip politikė vertina save ir kurį savo darbą laiko reikšmingiausiu. Apie  tai galima spręsti iš autentiško A.Maldeikienės atsakinėjimo[5] į savo pačios keltus klausimus.

Taigi, ji rašo „2. Kokie konkretūs mano pastarųjų metų darbai Seime Europos klausimu?

Bene rimčiausias jų – „Tautos įgalinimo Europos sąjungos ateities klausimu alternatyvusis pranešimas“, pateiktas su kitais dviem – labiau profederaciniu A. Kubiliaus, G. Kirkilo, E. Vareikio ir J. Bernatonio ir labiau protautiniu A. Ažubalio ir L. Kasčiūno pranešimais minima tema.“.

Nors man ir koktu skaityti tokius abstraktų prifarširuotus tekstus, kurie nenueina į konkretiką pagal pilną „top-down“ metodologiją, ir rodo tik fragmentuotą mąstymą bei įdirbio stoką [6], tačiau prisiverčiau.

Išvada paprasta – magistro, įvaldžiusio įmantroką užveltą mintijimą, lygio rašinys, kalbant pačios A.Maldeikienės terminija - pezalas.

Jo esmė – „demokratijos deficitas, biurokratijos suvešėjimas, vietinio nacionalizmo grėsmė per ES dezintegraciją, Višegrado „pasikėlimas“, o išeitis – socialinis ramstis bei ES konstitucija“.

Ir jokios konkrečios, derančios ekonomistei ES mokesčių sistemų harmonizavimo konkrečios problematikos.

Nes politinė ekonomija ir filosofija yra gerokai aukščiau tokių kasdienių buhalterių knygų reikalų!

Pastebėkime, kad A.Maldeikienės „traukinio“, kuris gudriai sukūrė  esamos komandos regimybę, programinis nurašytas nuo kažko  teiginys – „Mes palaikome žingsnius, kurie ilgainiui harmonizuotų atskirų Europos Sąjungos regionų mokestines sistemas. 

Nors tai yra komplikuotos ir ilgalaikės diskusijos, dabartinė Rytinio Europos Sąjungos flango valstybių politika, kada už senųjų valstybių narių lėšas yra finansuojamas  mokestinių rojų“ kūrimas, yra netvari ir pražūtinga.“ tėra vertas „feisbukiniopalaikinimo“ įdirbio.

 Kitaip tariant, tas rašinėlis, pristatytas kaip pats rimčiausias būsimos europarlamentarės darbas, tėra surankiotų iš įvairių žurnalinių straipsnių sakinių kratinys, kad ir turėjus gerų užmačių – gelbėti ES. Nieko originalaus ir vertingo nepastebėjau dar ir jos programoje. Tokią išvadą patvirtinant čia derėtų iš karto klausti apie vidines ES problemas:

-Ką daryti su 16 mln. ES bedarbių ir 125 mln. esančių materialiniame skurde gyventojų?

- Kaip elgtis su  oro ir dirvos užterštumu[7], jos nualinimu?

- Koks turi būti atsakas dar didesnei kapitalo koncentracijai saujelės rankose, didžiumos gyvenimo standartų negerėjimui?

.... Iki specifinių dalykų turinčių labiausia rūpėti V.Andriukaičiui:

Kaip stabdyti III vaikų alergizacijos bangą (ES komisaras jau, pagaliau po šūsnies laiškų šiek tiek sureagavo)? Kaip padėti onkologiniams ligoniams?

Šiuo metu, beje, vedu įdomią bei svarbią diskusiją ir sprendinių paiešką su signataru Z.Vaišvila, svarstant, kuri vertybė yra didesnė – žmonių gerovė ar valstybės suverenumas.

Aš teigiu, kad jei išstotume iš ES, tai dėl didelių muitų mūsų prekės eksporte prarastų konkurencingumą, dar ir sumažėtų investitorių, o  mūsų ekonomiką momentaliai ištiktų kolapsas.

Zigmas sako, kad viskas ne taip katastrofiška, nes atgautume PVM. Taigi, belieka atsakyti į sunkų klausimą – kiek ES suteiks Lietuvos žmonėms jų bendros gerovės didinimo perspektyvų ir realijų ar toliau „nusunkinės“ Lietuvą darbo jėgos nuviliojimu – nusavinimu į čia siųsdama kitų kontinentų gyventojus?

Man pačiam kyla didelių klaustukų dar ir pasiskaičius gan teisingą OlavosStrikulienės straipsnį[8] apie išrinktuosius į Europos Parlamentą, nes jaučiu, kad ir šiuos rinkimus laimėjo ne rinkėjai, o vienuoliktukas.

Vertinimų yra visokių. Netgi tokių:

„Tiksliau ir šmaikščiau apibūdinti rinkimų į EP tikrai neįmanoma. Pridurčiau,kad juokingiausiai atrodo ekonomistė A.Maldeikienė, kuri suskaičiavo, kad yra"pigiausia", tik už keturis tūkstančius EUR patekusi į Europos parlamentą,pamiršdama paminėti, kad jos išrinkimas Lietuvos mokesčių mokėtojams,kaip teigia VRK, vos metus būsiančiam Seime kitam Seimo nariui vienmandatėje kainuos viso labo "TIK"...350 000 EUR. Kad rėksnė, tai tikrai,bet ekonomistė prasta ir nesąžininga, bandydama nutylėti akivaizdžius skaičius ir faktus.

Negavo Seime"mažos mašinytės", tai, užmiršusi visus duotus pažadus rinkėjams, nusprendė susikurti sau geresnes finansines sąlygas...

Lietuviškos
politikos grimasos....GĖDA!!! Jau į Europą politikai "emigruoja"net šeimomis. Europą“

Ir A.Juozaitis, ir V.Radžvilas, ir Z.Vaišvila mušantys „pavojaus varpą“ mato gan rimtų ir konkrečių ES bėdų bei savo programomis siūlo ir radikalių, ir aptakesnių idėjų, todėl jų apkaltinimas išsakytas A.Maldeikienės „tik kitų kritika“ ne tik, kad neatitinka tikrovės, bet labiausia adresuotinas jai pačiai.

Iš ties, juk kas ant kito sako, neretai  ... ant savęs pasisako. Nes V.Radžvilo, kad ir aptakoka programa buvo nei prastesnė, nei geresnė ar konkretesnė bei kryptingesnė. O kovoti su Kinija iki paskutinio Prancūzijos kareivio šiais laikais visi sugeba.

Iš čia iš karto seka atsakymas į pačios A.Maldeikienės iškeltą pirmą klausimą:

Ar turiu teisę sakyti, jog išmanau užsienio politikos problemas?

Nė velnio, o tupėjimas „ant laktų“ ir pezėjimas tame absoliučiai neaiškiame  ir neskaidriame G.Kirkilo  vadovaujamame su A.Maldeikienės išrinkimu jo pavaduotoja Seimo „Europos reikalų komitete“ „apžaidinėjant“ biurokratijos primestų popierių „nuo  migracijų iki žuvų kvotų“ apkalbėjimus, tai nėra sprendiniai nei ES, nei Lietuvai. 

Tas gyvybiškai svarbus komitetas mėgęs ir „uždarus klausimus bei posėdžius“, nors mūsų Konstitucijoje įtvirtinta atviros visuomenės nuostata, nesiteikė po kiekvieno savo posėdžio išeiti  bent į 10-15 minučių spaudos konferencijas ir paaiškinti ir tautai, ir liaudžiai, ką jie sprendė ir ką nutarė, nors tam yra visos galimybės bei būtinybė, o klausyti rinkėjui pagaliau po trisdešimt „demokratijos“ metų įvestas kai kurių, parodomųjų   posėdžiavimų transliacijas, tam reikia ne tik kantrybės.

Pagaliau, politikui turint savo nuomonę, šiais laikais yra įmanomas ir jos transliavimas į Veidaknygės ar kito socialinio tinklo kanalą. Viso to, išskyrus atskirus epizodus nebuvo, todėl visi postringavimai aukščiau paminėtame rašinyje „dėl tautos įgalinimo“  apie europinę demokratiją yra tuščias ir apgaulus dalykas, nesusitvarkius elementariai pas save.

Pagaliau laikas suvokti, kad pagrindinė demokratijos tezė apie piliečių dalyvavimą valstybės ar sąjungos valdyme tėra tuštokas dalykas. Pats, būdamas, bene, smarkiausiu ir atkakliausiu rinkėju visuomenininku įsitikinau, kad pati sistema yra itin stipriai iracionali, chaotiška, perkrauta neesminiais dalykais, neišprusimu, nesigaudymu, neretai arogancija ir egoizmu.

Todėl būtina nagrinėti ir meritokratiją, kad postus užimtų, iš ties geriausi ir apsišvietę (kur mūsų privaloma Politikos akademija Prancūzijos pavyzdžiu?), ir akademokratiją, kad lemtų ne lobizmas, diletantizmas ir biurokratėlio įrodinėjimas, kad jis reikalingas, nes pateikė projektėlį į bendrą chaotišką srautą, o mokslu grįsti ir jame parengti pareguliuojantys visuomenę bei rinką dalykai, ir sacrokratija, kad visuomenėje bedvasės TV dėžės galutinai neišplautų vertybinių dalykų.

Tokia situacija yra susidariusi ir dėl to, kad A.Maldeikienė iki šiol neapsisprendė – kas gi yra ta politika? Anksčiau teko regėti, kad šiai seimūnei

Politika yra dalyvavimas debatuose“, dabar gi po tam tikros kritikos jau radosi - “Politika yra interesų derinimas“.

Kaip interesus derina LVŽS „buldozeris“

Seime mes regime kiekvieną savaitę, o kaip tai vyksta Karbauskio-Skvernelio pokalbiuose nemato niekas. Todėl, būtina turėti galvoje, kad politika tai yra kova už piliečių balsavusių už konkrečią programą interesą – jo sklaidą ir įgyvendinimą pagal esamas galimybes, o ne tuščių politinių ritualų objektas.

Žinoma, civilizuotoje politikoje yra itin svarbūs ir debatai, ir interesų derinimai, kai už viso to stovi ekspertinės mokslo pozicijos, o ne vien postų dalybos.

Mūsų politikų mėgiama sakyti – „mes ES atstovaujame Lietuvą“ tuo pačiu išplaunant esminį demokratijos turinį. Netgi, pradedant D.Grybauskaite, kuri yra seniausia užmiršusi savo įsipareigojimą rinkėjams  - 2014 m. savo kampanijos programą, o tiesiog dalyvauja biurokratiniusoe ritualuose: trinasi aukštuose sluoksniuose ir pozuoja kameroms bei objektyvams bei taikosi „prisitrinti“ į ES vadovų tarybos pirmsėdžio kėdę. Kitaip tariant, tokiuose įpročiuose, svarbiu tampa pats procesas, bet ne rezultatas.

A.Maldeikienės žodžiai, kad ji gal pritaps prie ALDE frakcijos, o gal prie Žaliųjų, galintys atrodyti kaip mėtymasis, iš tikrųjų, atliko gudraus rinkėjų balsų meškeriojimo rolę, siekiant apkėsti kuo platesnį jų ratą.

Pagal pagrindinį jos man žinomą darbą – rūpestį neįgaliųjų išnaudojimu ir skriaudimu jiems skirtose įmonėse bei deklaravimą, kad gins silpniausius, A.Maldeikienė orientavosi į socdemų-krikdemų-maltiečių tariamo ar esamo rūpesčio žmones, tačiau savais pareiškimais ji, tiesiog, padengė, labai platų rinkėjų arealą – nuo tikinčiųjų iki žaliųjų ir liberalų.

Betgi, išmintis sako, kad visiems geras nebūsi. Nebent, toks atrodysi iš ekranų. Ar prezidentinės kampanijos metu, kuri jai tebuvo gera įžanga į tikrąją – europarlamentaro.

Visa tai leidžia A.Maldeikienę apibūdinti ne tik kaip katalikę bandžiusią apginti neįgaliuosius, bet ir  kaip gabumų turinčią, apsiskaičiusią ir politinės filosofijos bei publisictikos prirašiusią labai gudrią ir apsukrią moteriškaitę, kuriai, matyt, tapti europarlamentare padėjo ir asmeninio ego variklis – įrodyti buvusiam sutuoktiniui, kad ji ne mažiau „kieta“.

Palinkėjimas

A.Maldeikienei būtina suvokti, kad nei Seimas, nei Europos parlamentas tai nėra kad ir neblogų knygų, politinių ese  rašymo ar politinių kompiliatyvių  filosofavimų vadybinėmis abstrakcijomis vieta, o tai turėtų būti nuožmokų idėjų kovų pagal gero tono taisykles institucija.

Anaiptol, ne vien jos kaltė, kad mūsų seimai tebėra LDK didžiūnų laikų, kurie spręsdavo viską, tradicijos tęsėjai, įgiję naują prievolę –aptarnauti ne tik lobistų, bet ir biurokratijos teikiamos, pasak pačios A.Maldeikienės, „įstatyminės trydos“ konvejerį.

Beje, jis Europos parlamente yra aukštesnės kokybės, tačiau ES direktyvų tekstai yra gerokai komplikuotesni už  mūsiškus įstatymus: turi kad ir penkiasdešimt nuostatų su šimtu nuorodų į kitas direktyvas ar dokumentus (labai kuklus pavyzdėlis yra maisto direktyva [9]), todėl tas aptarnavimas bei bandymai spręsti itin konkrečias problemas, netgi, būnant „sijonuotu Mirabo“ bus itin komplikuoti.

Bandymas susigaudyti reikaluose neturint užnugaryje ištiso akademinio-praktinio instituto reikalaus išskirtinio pasišventimo.

Bet prieš tai, A.Maldeikienei derėtų išpirkti savo kaltę – savo konkrečių įstatyminių-nutariminių projektų nekūrimą ir  neteikimą Seimui. Kad ir beviltišką būti priimtam daugumos po visų kivirčų, užkabinus Gretutę dėl šukuosenų, tačiau kaip pavyzdį parlamentaro, kuriam ne vis tiek.

Kad ir bent dešimties teisės aktų apimtyje ar bent jau penkiasdešimties pavadinimų su turinio aprašymu. Ir visa tai didele didele vinimi prikalti prie Seimo pirmininko ar R.Karbauskio kabinetų durų, kaip tai darė prieš 500 metų reformacijos -protestantizmo lyderis.

Kitaip tariant, gerai trinktelėti durimis prieš išskrendant į naują žymiai platesnio ir sudėtingesnio objekto, nei viena Lietuva, pareguliavimo, kad ir labai ribotų 1/751 galių, bet, vis tiek, ne beviltišką, o reikalingą žmonėms postą.

Ar Aušra Maldeikienė likusias  kad ir pikto, bet „katino dienas“ Seime praleis valgydama braškes su I.Šimonyte, ar sukurs dar vieną svarbų akcentą – parodys laikas.

Juk politika ir valdymas vyksta pas mus dar ir teisės aktų kalba, o jei seimai iki šiol nesuprato tam pajungti šviesuomenę – intelektines pajėgas, tai tegul srebia ir „aria“ patys. Visuomenė laukia nesulaukia.

A.Maldeikienė teisingai konstatavo, kad

- pas mus nėra normalios žiniasklaidos (lėkšti blizgučiai)

- nėra normalios politikos, o tik jos imitavimas (gal nuo manęs nužiūrėjo?)

Tačiau kritikos į visas puses neužtenka – reikia konstruktyvių sprendinių. Netgi, nuolat niuksint ne vien LVŽS.

O mąstymas VIEN aukštų abstrakcijų lygmenyje, tikintis išsunkti ar  ten dufėlioti „filosofinės alchemijos akmenį“ – sprendinį, niekur neveda. Tik į eilinę demagogiją, kuriai nereikia didesnio įdirbio.

Gudrumas kovojant su blogiu yra pravartus dalykas, bet jam priveikti reikia žymiai daugiau dalykų.

Pirmiausia, solidarumo – gebėjimo dirbti komandoje, o tam reikia ir įsiklausymo į kitus, bet ne vien begalinio savęs transliavimo į visas puses dėl visų dalykų, dar ir gan chaotiškai šokinėjant impulsyviai minčiai.

Nors tai ir teiktų egzotiškumo, bei tam tikro mozaikinio vitražinio estetizmo. Kita vertus, būtina suvokti, jog aplinką išsilavinę žmonės suvokia ir interpretuoja  tam tikrais modeliais.

Ne tik matematiniais, bet ir paprasčiausiomis schemomis.

Bet jau vien ES teisėkūros schema yra labai sudėtinga ir komplikuota (žr. žemiau), o ar A.Maldeikienė pageidaus EP skelti į dvejus rūmus, kad rastųsi vienuose, kad ir be veto teisės- valstybių, kad jų - prezidentinė nuomonė būtų aiškiai formuluojama ir su daugumos pritarimu teikiama kitiems -  partijų-ideologijų rūmams, nėra aišku.

Nes jos sakinys „Manyčiau, jog šiuo metu federacija ar bet kokia gilesnė viršvalstybinė integracija neturi populiaraus ir masinio palaikymo, tad būtina demokratizuoti Europos institucijas ir pasiekti, kad vis daugiau Europos pareigūnų būtų renkami tiesiogiai.“, dar ir nekalbant apie skaidrumo-atsiskaitomumo-atsakomybės mechanizmus, tėra dar vienas gražbylystė apie ne visai aišku ką.

Ar A.Maldeikienė liks EP „0.002“ – praktiškai „nuliu“ ar ne, vėlgi, visaip gali nutikti.

Tik laikas baigti pezėti tais visais „konsolidacijos, integracijos, federalizmo“ ar „tėvynių sąjungos“ terminais, už kurių dažniausia nėra nieko. Laikas rodyti konkrečius teisės aktus permainoms, kurių, beje, jokia biurokratija nesukurs. Tik neeilinis protas. O ne dar vienas mūsų politikos „balastas“

Todėl jos buvimą Seime tegaliu įvertinti tik „patenkinamai“. Nes potencialo yra, bet ne kryptingos produktyvios kinetikos. Lengvatikiai sunešę iki 12 eurų ir rinkimų  - sociologinės apklausos gegužės 26d.  rezultatai rodo, kad A.Maldeikienės – ryžtingos kovotojos su visais visur ir viskuo įvaizdis bei politinė inžinerija suveikė.

Vietoje konkretaus kaltinimo – ką veikia „ikanamistai“?

Vienas ekonomiškai mąstantis pilietis (nežinau, kiek tikri skaičiai) man atrašė:

1996 REALIU MOKESČIŲ MOKĖTOJU - KURIANČIŲ LT  BVP  NET 1 400 000

2018 REALIU MOKESČIŲ MOKĖTOJU - KURIANČIŲ LT  BVP  TIK     240 000

JEI VISUS MOKESČIUS SUMAŽINTI 50% TAI.

- TIK PER METUS SUSIKURS LIETUVOJE NEMAŽIAU  KAIP 1 000 000 GERAI APMOKAMU DARBO VIETŲ 

MOKESČIU SISTEMA PER 25 METUS SUNAIKINO LIETUVOJE VIRŠ 1 000 000 DARBO VIETU

MAT, KUR ŠUO PAKASTAS... PER 26 METUS MOKESČIAI LT PADIDĖJO NET 2 000 %

Mastantis žmones supranta kodėl auga kainos

- PVZ PREKES KAINA 10 eur 

- prekes kaina be verslininko uždarbio 9 eur

- prekes kaina be mokesčių valdžiai tik 4 eurai 

MOKESČIAI ŽMOGAUS DARBUI PAKILO NET 4 000%

MOKESČIAI PREKES KAINOJE SEKIA NUO 60% --IKI -- (80%  - 90 % -BENZINUI,CUKRUI, ALĖJUI  RUKALAMS, ALKOHOLIUI) 

MOKESČIAI MAISTUI IR  BŪSTUI  PAKILO 2500% -- 3000%

VERSLININKUI LIEKA UŽDARBIO  5--15, VALDŽIA UŽDIRBA NUO 60% --IKI 80%

IR NEREIKIA ŽMONĖMS SMEGENŲ PUDRINTI .. TIKRI PELNAI TIK POLITIKOJE, 90% VERSLAS LIETUVOJE ANT BANKROTO RIBOS 

„REIKIA SUVOKTI, KAD VALDŽIOS ANTKAINIS PREKĖMS SIEKIA 60%--90%

VERSLUI PO MOKESČIŲ  SUMOKĖJIMO VALDŽIAI   LIEKA TIK NUO 3%--IKI--15% 

90% LT ĮMONIŲ DIRBA Į NUOSTOLI 

JAV, Airija, Britanija – 0%,----Šveicarija -2,5%,   Liuksemburgas -3%, ----Italija – 4%, ----Lenkija - 5%

Vokietija -7%,----Ispanija -7%-----Čekija – 10% --- Švedija 12%

LIETUVA PVM LYDERIS LIETUVOJE PVM NET 21%

 Lietuvoje lengvatinio PVM maisto produktams nėra, o į valdžią 2008 metais atėjus konservatoriams, bendras tarifas nuo 18 procentų buvo padidintas iki 21 procento. Kaip čia išeina: ar visa Europa kvailesnė už mus?

Gal mes tokie protingi, kad Europos Sąjungos šalys mūsų išminties dėl PVM mokesčio lengvatų (ne)taikymo niekaip perprasti negali?

Kodėl jie tas lengvatas taiko, o mes – ne?

 

[1]https://lt.wikipedia.org/wiki/Au%C5%A1ra_Maldeikien%C4%97

[2]https://www.nauseda2019.lt/gerovesvalstybe

[3]https://www.tv3.lt/naujiena/video/1001985/ausra-maldeikiene-adamkus-irgi-buvo-nulis

[4]https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=15289&p_k=1&p_t=255640&p_a=0

[5]http://www.maldeikiene.lt/atsakymai-tiems-kurie-klausia-ka-veikiu-seime/?fbclid=IwAR3grs_LzpC_qlNLd71MwINhT4DLwV0wHtk-QxRZ7myufvNRhwXLsIAZC2s

[6]Anaiptol ne dėl A.Maldeikienės tingumo, nes tai jai nebūdinga, o priešingai –dėl bandymo adekvačiai reaguoti į absoliučiai visus išorinius informacinius dirgiklius bei elementaraus išsibarstymo juose

[7]https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/soil-contamination-by-heavy-metals

[8]http://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/lietuvos_politika/ostrikuliene_masinis_politiku_issiuntimas_i_komisa/

[9]https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019L0633&from=EN

P.S. Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos nuomone.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder