Ar tirs valstiečiai Rusijos įtaką Lietuvos politikai?

Ar tirs valstiečiai Rusijos įtaką Lietuvos politikai?

Ir vėl artėja rugsėjis. Ir vėl, kaip ir pernai, Seime svarstysime valstiečių-žaliųjų siūlymą sudaryti Tyrimo komisiją ir tirti verslo ir politikos ryšius.

Pernai sudarytoji taip vadinama V. Bako komisija dirbo pagal Seimo suformuluotus abstrakčius klausimus, tad iš esmės tyrė ką norėjo. Nenoriu ir negaliu nuvertinti V. Bako komisijos darbo. Ką ėmėsi tirti – neblogai išanalizavo. Pateikė daug pasiūlymų ir rekomendacijų, kurias, tiesa, ir be tyrimo jau seniai teikia STT, Prezidentė ar visuomenininkai (pvz.: „Transparency International“ organizacija).

Tačiau šią vasarą valstiečiai jau surinko parašus po dar abstraktesniais klausimais. Tik vienas klausimas aiškiai yra „nutaikytas“ į D. Grybauskaitės veiklos tyrimą. Gi kiti klausimai suformuluoti taip, kad Laikinoji tyrimo komisija galės tirti ką nori. Beveik neabejoju, kad šį kartą bus smogta konservatoriams. Tokia valstiečių logika – jei nepalaikote mūsų daugumos – gausite parlamentinį tyrimą ir tokias išvadas kokių reikia valstiečiams. Taip šį pavasarį reputacinėje srutų duobėje murkdė liberalus, o kitą pavasarį srutomis bus laistomi konservatoriai.

Ir apskritai, valstiečiai aiškiai ir įsakmiai demonstruoja savo galias. Jei palaikysite mūsų daugumą, pakeisime Seimo statutą ir duosime po vieną Seimo vicepirmininko kėdę – toks paperkantis siūlymas be skrupulų pateiktas Lenkų rinkimų akcijos bei Tvarkos ir teisingumo frakcijoms. O juk dar visai neseniai „tvarkiečių“ lyderiui R. Žemaitaičiui Seimo salėje premjeras S. Skvernelis šaukė: „Užčiaupkit burną šitam žmogui!“ Labai aiškus galios demonstravimas – jei su mumis, gausit kėdes, postus, indulgencijas, jei ne – gausit parlamentinį tyrimą ir „srutų duobę“.

Apmaudu, bet jau seniai aišku, kad šitoje neklusnių „zuikių medžioklėje“ nebus kalbama apie „Agrokoncerno“ ir kitų verslų įtaką dabartinės valdžios atsiradimui ir jos sprendimams.

Bet dar labiau apmaudu ir pikta, kad valdantieji nei V. Bako komisijos darbo metu nesiėmė, nei naujos komisijos darbo metu nesiims tirti užsienio, pirmiausiai – Rusijos įtakos politiniams sprendimams Lietuvoje. O tirti būtų ką ir atsakymai būtų daug reikšmingesni Lietuvos politikos ateičiai nei iki šiol keltos drumzlės vietinėje kūdroje.

Nors siūlomi klausimai Laikinajai tyrimo komisijai leidžia tirti bet ką, neturiu iliuzijų, kad valstiečiai imsis rimto darbo tirti Rusijos įtaką Lietuvos politikai. Todėl keliu konkrečius siūlymus būsimai Laikinajai tyrimo komisijai.

Nustatyti:

  1. Kokią įtaką Rusijos verslo ir politinės struktūros darė Lietuvos verslui ir politikai, siekiant apeiti Rusijai taikomas ekonomines sankcijas.
  2. Nustatyti, kaip ir kokiu mastu Rusijos verslo ir politinės struktūros darė įtaką politinės partijos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos veiklą, apie ką savo metinėje ataskaitoje 2015 metais rašė Valstybės saugumo departamentas.
  3. Nustatyti, kokią įtaką Lietuvos politikams, visuomeninėms organizacijoms ir žiniasklaidai 2013-2014 metais darė „Gazprom“, siekiant sustabdyti skalūninių dujų paieškas Lietuvoje ir nutraukiant kontaktus su JAV energetikos gigantu „Chevron“.
  4. Išanalizuoti, kaip Rusijos energetikos ir politinės struktūros veikė Lietuvos politines partijas bei politikus inicijuojant 2012 m. referendumą dėl Visagino AE statybos.
  5. Ištirti, ar organizuojant 2014 m. referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams, siekiant pažeisti Lietuvos stojimo į ES sutartį, užsienio verslo ir politinės struktūros nedarė įtakos referendumo iniciatoriams.

Taigi, lauksime valstiečių sprendimo – ar norės tirti realias užsienio šalių įtakas esmingiausiems Lietuvos politikos procesams ar apsiribos keršto padiktuotu oponentų juodinimu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder