Ar liks valstiečių kaime, kai neliks valstiečių Seime?

Ar liks valstiečių kaime, kai neliks valstiečių Seime?

Nebelinksmas mūsų kaimas

Nebemokame dainuot,

Nebesirenka kaimynai pas kitus pavakarot.

O anksčiau tai bičiuliavos,

šventes švęsdavo kartu,

Ūsus merkdavo į alų, geso lempa nuo kalbų.

Kas galėjo pagalvoti, kad mūsų šaunusis dainius Šiškauskas sukurs tokią pranašišką dainą. Dainą, kuri taps 2019 metų vasaros politinių valstiečių tikslia diagnoze.

Man valstietis pirmiausiai reiškia darbštumą, rūpestį, išmintį ir ramybę. Visa tai matau Pranskiečio gaspadoriškame akių žvilgsnyje.

Pranskietis ir yra tikras valstietis, talpinantis savyje visas geriausias Lietuvos kaimo žmogaus savybes.

Dar atkaklus ir užsispyręs, neklausantis Karbauskio. Pasodino Karbauskis kažkada Pranskietį į Seimo pirmininko lysvę, dabar negali išrauti.

Toks ir turi būti valstietis. Nestumdomas ir nugaros ponui nelenkdamas.

Beje, Pranskietis būtų tapęs vienu geriausiu Lietuvos žemės ūkio ministru ir nuveikęs daug gerų darbų Lietuvos valstiečiams, bet pasirodo partijai, kuri net pasivadino valstiečių vardu, žemės ūkio ministro kėdė net nerūpi.

Žemės ūkio tvarkyti yra siunčiamas Palionis. Darbštus, rimtas, solidus vyras, išrinktas kaimiškoje rinkimų apygardoje.

Viskas gerai, bet prie ko čia valstiečių partija ir jų pažadai, paskutinius marškinius nusirengti, kad tik žemės ūkiui būtų gerai. Bet, kam tas ministro postas, jeigu Karbauskio žemės ūkiui gerai.

Net labai gerai. Patvarkius įstatymus, pigiai supirkta daug žemės iš varguolių, gąsdinant juos turtingais užsieniečiais, kurie čia taip ir nepasirodė. Užtat pasirodė Karbauskis su pigiomis rusiškomis trašomis.

Įstatymai vėl taip patvarkyti, kad muitų mokesčių reikėtų mokėti kuo mažiau.

Kaip nebus gerai Karbauskio žemės ūkyje, kad net Europos išmokas už tą pačią žemę gali dvidešimt penkis kartus išsimokėti.

Karbauskis nėra valstietis. Karbauskis yra pirklys. Jo žvitrus žvilgsnis, nuolat lakstančios akys, gudrus veidas įkūnija tai. Karbauskio galvoje WallStreetas. Karbauskis būtų puikus krepšinio naujokų agentas NBA biržoje.

Puikiai jam sekasi Seimo biržoje. Karbauskio paliepimu Širinskienė keliauja į tvarkiečių frakciją, tam, kad ją išsaugoti. Išsaugo. Širinskienė keliauja atgal namo pas valstiečius. Pas tvarkiečius pakeisti Širinskienę keliauja Jankuvienė. Karbauskis yra pirklys. Turėtų vadovauti pirklių partijai.

Toli gražu ne visiems Lietuvos valstiečiams sekasi taip gerai, kaip Karbauskiui. Valstiečių valdžia siunčia jiems vis naujus išbandymus.

Skatina tuos, kurie kerta mišką ir finansiškai baudžia tuos, kurie nori mišką auginti ir puoselėti. Pieno gamintojus vedžioja už nosies, žadėdama suregulioti pieno supirkimo kainas. Tie neapsikentę pieną ima pardavinėti latviams.

Latviai moka net 5 centai brangiau už kilogramą. Ministro, kuris mūru stotų už kaimo valstiečių reikalus irgi nėra. Valstietis Veryga, netgi ūsą įmerkti į alų po sunkių ūkio darbų valstiečiui neleidžia. Net prie baudžiavos taip nebuvo.

O dar tas pats šaunusis dainius Šiškauskas dainuoja:

Lietuva artojų žemė,

žemė protėvių darbščių.

Lietuvos valstietis kantrus. Atlaikys ir valstiečių valdžią. Lietuvos kaimo valstietis ir toliau gyvuos.

Gyvuos ir tada, kai valstiečių nebeliks Seime. Geriau gyvuos, negu dabar...

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder