Apie "Vėtrungių metų 2014" projektą Klaipėdoje

Apie "Vėtrungių metų 2014" projektą Klaipėdoje

Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos sveikina idėją 2014-uosius metus Klaipėdoje paskelbti vėtrungių metais.

Departamento nuomone, visuomenės edukacija istorijos srityje yra vienas esminių uždavinių siekiant kurti tvirtą tapatybinį pagrindą turinčią modernią Lietuvą. Idėjos iniciatorių pasiūlytos vėtrungės gali tapti ne tik miesto puošmena, bet ir tinkama priemone šviečiant Lietuvos visuomenę apie Klaipėdos krašto, o drauge ir Lietuvos, istoriją.

Klaipėdos miestas neretai tampa pirma stotele turistams, atvykstantiems pasigrožėti Kuršių Nerija – UNESCO saugomu pasaulio paveldu – ir kitomis pajūrio apylinkėmis. Praeivių akiai patrauklios vėtrungių alėjos galėtų pasitarnauti patogiam turistų informavimui apie uostamiesčio, kuriame lankosi, ir aplinkinių vietovių istoriją, etnokultūrą, tradicijas bei, tikimės, kultūros paveldą.

Suprantama, vėtrungės pristatytų ne tik Klaipėdos kraštą, bet ir pačią vėtrungę kaip tam tikrą istoriją pasakojantį ženklą, kadaise populiarų pajūrio gyvenvietėse. Sveikintina, kad iniciatoriai mato ploną liniją tarp visuomenės švietimo ir istorijos iškraipymo ir nuo pat projekto pradžios eina teisingu keliu - neketina sukurti to, ko nebuvo ar apie ką nėra išlikusios informacijos. Naudoti senus žinomus gyvenviečių, kurių pagrindu atsirado šiandieninis miestas, ženklus ir vienu metu atlikti kelias misijas – aktualizuoti nematerialų kultūros paveldą, gražinti aplinką, šviesti visuomenę – yra prasminga.

Kultūros paveldo departamentas džiaugiasi Klaipėdos miesto savivaldybės iniciatyva prisidėti prie krašto ir valstybės tradicijų bei istorijos viešinimo, garsinimo. Tuo pačiu raginame savivaldybę aktyviau dalyvauti organizuojant Europos paveldo dienų renginius savo mieste. Šių metų tema – „XX amžiaus pradžios skonis“ – skirta pristatyti praėjusio amžiaus laikotarpiui iki Antrojo pasaulinio karo bei jį atspindžiam kultūros paveldui.

Atkreipiame dėmesį, kad laikotarpis patogus ir vėtrungių temai. Europos paveldo dienos būtų proga ne tik Lietuvai pristatyti vėtrungių iniciatyvą, bet ir atskleisti „gyvai“ arba istorinėje medžiagoje (pavyzdžiui, fotografijose) išlikusį Klaipėdos krašto kultūros paveldą, kuris didele dalimi dėl istorinių ar gamtinių aplinkybių (pavyzdžiui, pakrančių paveldas) yra unikalus Lietuvos mastu. Tokios iniciatyvos kaip Vėtrungių metai rodo Klaipėdos m. savivaldybės, mieste veikiančių organizacijų ir visuomeniškų privačių asmenų potencialą prisidėti prie visuomenės švietimo kultūros paveldo temomis. Tikimės bendradarbiavimo šioje srityje.

Sėkmės tęsiant projektą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder