Apie tamsą gatvėse ir galvose

Apie tamsą gatvėse ir galvose

Kadaise žmonės buvo išmanūs. Tokie išmanūs, kad sukūrė (ir tebekuria) visos homo sapiens kategorijos atstovų gyvenimą palengvinančias išmaniąsias technologijas. Tačiau ėmė ir atsitiko tai, ko niekas nelaukė: kuo technologijos ėmė darytis išmanesnės, tuo patys žmonės darėsi kvailesni.

Pirmieji nerimo ženklai pasirodė tuomet, kai švariais arba nelabai būdais paveldėję ar iš kažkur persikėlę žemes ir jas sėkmingai pardavę valstiečiai bei "verslininkais" save vadinantys PVM grobstytojai puolė pirkti naujus daiktus.

Tarp jų atsirado ir išmanieji telefonai, ir išmanieji televizoriai. Pirkti pirko, bet prie mygtukų maigymo pripratę valstietiški pirštai buvo per grubūs tapšnojimui ir braukymui, o protas niekaip neleido suvokti, kad šiems daiktams dar reikalingas ir internetas. Kai kurie to nesuvokia iki šiol.

"Išmanėjo" ne tik buitinė technika. Proto įgavo ir automobiliai, o štai kai kurių vairuotojų supratimas apie vieną ar kitą naują funkciją pasiliko antro "golfo" lygio. Paklauskite naujų automobilių pardavėjų - bet kuris salono vadybininkas jums papasakos daugybę istorijų apie tai, kaip iš visiško nesusigaudymo suapvalėja į bandomą naują modelį įsėdusio pirkėjo akys.

Daugelis jų iki šiol nesinaudoja automobilių teikiamomis galimybėmis. "Na, ir kas? - paklaustumėte, - juk tai jų problema." Ne visai. Ypač kai kalbama apie technikos niuansus, kelyje galinčius, deja, neigiamon pusėn nulemti atsakymą į hamletiškąjį klausimą: "Būti ar nebūti?"

Omenyje mes turime žibintų naudojimą, ypač modeliuose, kuriuose tie žibintai turi vadinamąją dieninę funkciją. Taigi, atsisėdo ankstų rytą žmogus prie vairo, pasuko raktelį, pasuko lempų įjungimo rankenėlę iki tos "dieninės" padalos, ir laimingas: "Galiu važiuoti!" Nesvarbu, kad jo mašinos gale - nė užuominos apie menkiausią švieselę.

Įdomu tai, kad tokių tamsuolių pilna ne tik mieste (kur matomumo iliuziją sukuria gatvių apšvietimo lempos), bet ir užmiesčio keliuose. Ir net automagistralėje, kur tokie vaiduokliai tamsiais užpakaliais prieš tavo akis išnyra, kai stabdyti jau būna per vėlu.

Aišku, yra ir "protingesnių" (tuoj suprasite, kodėl šis žodis kabutėse) vairuotojų - tokių, kurie jau žino, kas yra LED. Taigi, nusipirko toks "pažengęs" veikėjas porą "ledinių" juostelių, su "Moment" klijais prisilipino ant priekinio bamperio, ir caksi liežuviu: "Ai, ai, ai, kaip gražu." Ir nesvarbu, kad įsijungęs tuos neva žibintus net nesuvokia, kad iš galo yra visiškai nematomas. Kitaip sakant, pavojingas ir sau, ir kitiems. Net mirtinai pavojingas.

Žmonės, suvokite pagaliau, kad mašinos šviesos - tai rimta! Tapkite nors šiek tiek išmanesniais. Paprasčiau pasakius, išmokite naudotis savo automobilių žibintais. Po velnių, už lango - juk XXI amžius!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder