Apie ekstremalų sportą: ar verta ieškoti kaltų?

Apie ekstremalų sportą: ar verta ieškoti kaltų?

Vėjo, vėjo, vėjo! Toks šūkis, kaip visi gerai žinome, yra buriuotojų palydovas. Nėra vėjo – nebus regatos, nebus vėjo – nebus extrymo, nebus vėjo – nebus su kuo galynėtis. Deja, šį savaitgalį tas vėjas tapo pražūtingas. Su nerimu stebėjau šeštadienį įvykius, kai regatos metu žuvo net trys buriuotojai. Pats esu kaituotojas, tad žinau, kad visos „kranto žmonių“ kalbos apie tai, kad „nereikėjo plaukti“, „reikėjo drausti“, „ką, jie išprotėję?“, „kodėl regatos neatšaukė“ yra beprasmės. Taip, vėjas buvo, bet jis nebuvo toks, kad reikėtų atšaukti regatą. Vėjas ir yra ta varomoji jėga regatai... Kitas klausimas – ar tikrai jachtos įgula apskaičiavo savo jėgas, ar tikrai visi buvo profai. Ar dėvėjo saugos priemones? Deja, ši paslaptis palaidota giliai jūroje.

Ekstremalus sportas verčia būti rizikos faktoriuje. Kad ir kas tu bebūtum – motociklininkas, auto lenktynininkas, buriuotojas, kaituotojas, burlentininkas, parašiutistas, alpinistas, nardytojas – tai yra tavo gyvenimo būdas ir kaltinti kažką yra beprasmiška.

Ar reikia kaltinti uostą, kad jis leido regatą? Jūs turbūt išprotėjote! Tai kur tada daryti regatas? Gargždų karjere? Ir taip jau gyvename policinėje draudimų valstybėje, kurioje ateityje, matyt, bus uždrausta net seksas. Tai dar uždrauskime eismą automobiliais kai lyja lietus ar siaučia pūga - juk tai irgi pavojinga gyvybei. Ir žmonių daug žūva. Kiekvienas vairuotojas renkasi pats – važiuoju arba nevažiuoju. Arba važiuoju mažesniu nei leistina greičiu.

Ar reikia kaltinti organizatorius, kad jie neatšaukė regatos? Tikrai ne – kiekvienas jachtos kapitonas sprendė pats, dalyvauti ar ne. Štai viena jachtukė nuplaukė iki vartų ir grįžo – pasirodė jiems per ekstremalu... Tai yra sportas, ir jį propaguojantis sportininkas pats prisiima sau riziką.

Neieškokite kaltų ten, kur nereikia. Nemanau, kad kažkokios tarnybos turėtų saugoti nuo to, kad žmogus jaučiasi turintis super galių. Mes pasirinkome tokį laisvalaikio būda ir dėl to galite kaltinti tik mus pačius. Žinoma, labai gaila, kai žmonės žūva... bet dėl to dabar kažką uždrausti ar tiesiog nubausti yra kvaila.

Kita dalykas – jeigu šioje jachtoje buvę žmonės buvo be gelbėjimosi liemenių... Tada galima kaltinti tik save, bet jokiu būdu ne aplinkinius. Ilsėkitės ramybėje, vėjo broliai...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder