Aktyviam jaunimui - "Savanoriški ekologiniai metai".

Baigei mokyklą ar studijas ir nežinai, ką toliau nori daryti? Programa "Savanoriški ekologiniai metai" Vokietijoje - kaip tik tau. Šios programos metu jaunimui sudaromos sąlygos atrasti save, suprasti, koks darbas patinka, o koks - ne. Savanorio darbas trunka vienerius metus. Veiklos sritį renkasi pats savanoris iš maždaug šimto jam siūlomų darboviečių sąrašo. Visus šiuos darbus vienija ekologijos tema. Tai gali būti darbas draustinyje, muziejuje, botanikos sode... Savanoriams rengiami seminarai, juose diskutuojama ekologinėmis temomis, aptariamos ekologinės problemos, per "specialybės atradimo dieną" sudaromos sąlygos apsilankyti universitete, pabendrauti su dominančio dalyko dėstytoju. Programoje gali dalyvauti 16-25 metų jaunimas. Pagrindiniai reikalavimai - vokiečių kalbos mokėjimas ir domėjimasis ekologinėmis problemomis.
Aš kaip tik šiuo metu esu vienas iš šios programos dalyvių. Rinkdamasis darbovietę nenorėjau atitolti nuo savo pasirinktos specialybės - esu Klaipėdos universiteto kūno kultūros ir vaikystės pedagogikos trečio kurso studentas. Todėl Vokietijoje pasirinkau darbą Kylio miesto vaikų miško darželyje. Šis vaikų darželis nuo mums įprasto skiriasi tuo, kad kiekvieną rytą šešiolikos jį lankančių vaikų grupė, du auklėtojai ir aš, savanoriškų metų programos dalyvis, einame į mišką. Ten, kaip ir mums įprastame vaikų darželyje, dainuojame, žaidžiame, valgome pusryčius. Vaikų miško darželio tikslas - visapusiškai ugdyti vaiką. Šiame darželyje nėra žaislų, tačiau juos puikiai pakeičia gamtinės medžiagos. Paprasčiausi pagaliai ar nuvirtęs medis greit virsta laivu, pilimi ar dar kuo nors, ką sukuria vaiko fantazija. Vaikai kiekvieną dieną glaudžiai bendrauja su gamta, miške nuolat verda gyvenimas, kiekvieną dieną galima pamatyti gausybę gyvūnų.
Pabuvęs pusę metų šios programos dalyviu tvirtai galiu pasakyti, kad nesigailiu ryžęsis šiam žingsniui. Darbo vaikų miško darželyje patirtį ir seminarų metu įgytas žinias galėsiu pritaikyti tolesniame savo gyvenime.
Jei susidomėjote Vokietijoje vykdoma jaunimo programa "Savanoriški ekologiniai metai", išsamesnės informacijos gausite susisiekę su projekto vadovu Hinriku Gosu ([email protected]) arba, jei nedrįstate kreiptis į projekto vadovus, informaciją mielai suteiksiu ir aš ([email protected]).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder