1% žmonijos sudomino J.Noreikos namas Plungėje

1% žmonijos sudomino J.Noreikos namas Plungėje

2019 m. vasario mėn. 14 d. BBC World Service radijo laida "Outlook" pasikalbėjo su kapitono Jono Noreikos anūke Silvia Foti ir jo aukų giminaičiu Grant Gochin.  23 minučių pasikalbėjimo anglų kalba klausėsi 75 milijonai klausytojų, tai yra, 1% žmonijos.

Laida pavadinta "Tiesa apie mano senelį didvyrį".  S.Foti papasakojo, kaip jinai 2013 m. nuvyko į Lietuvą septyniom savaitėm rinkti medžiagą knygai apie savo senelį. 

Ji nenorėjo patikėti, kad jos senelis dalyvavo Plungės žydų išžudyme 1941 m. liepos mėn. 12-13 d. 

Užtat ją sujaudino, kada jos pusseserė užsiminė apie namą, kuriame Jonas Noreika su šeima tuo metu gyveno Plungėje.  Anot pusseserės, namas staiga tapo laisvas. 

Silvia paklausė, ką reiškia, kad tapo laisvas?

Na, jis prieš tai priklausė žydams ir jisai tapo laisvas. Vadinasi, žydus nužudė ir todėl namas tapo laisvas?  Pusseserė palinksėjo galva. 

Plungės istorikams pavyko su Noreikos šeimos pagalba nustatyti namo adresą. 

Plungės turizmo informacijos centras savo knygutėje "Plungės žydų takais" rašo, "Leibo Orliansko namas (dabar Tumo Vaižganto g. 9). Namas stovėjo prie sinagogų.

1941 m. namą su baldais perėmė baltaraiščiai. Čia apsigyveno miesto komendantas Jonas Noreika - "Generolas Vėtra". Jis buvo žydų sunaikinimo organizatorius."

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras, 2018 m. spalio mėn. 1 d., atsakydamas į G.Gochino skundą dėl Centro neišsamumo, šališkumo, ir piktnaudžiavimo valdžia, tvirtino, "Pareiškėjas, remdamasis S. Foti liudijimu, prideda namo nuotrauką, nurodydamas, kad J. Noreika apsigyveno šiame iš žydų nusavintame name Plungėje, Vaižganto gatvėje.

Tačiau tokių liudijimų negalima laikyti patikimais istoriniais šaltiniais, nes tuo metu S. Foti nebuvo gimusi, o pagal Lietuvos centriniame valstybės archyve išlikusių 1942 m gyventojų surašymo duomenis, tarp Plungėje, Vaižganto gatvėje, buvusių namų savininkų J. Noreikos nėra." 

Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmas posėdis įvyko 2019 m. sausio mėn. 15 d. 

Čikagos pagrindinis dienraštis, "Chicago Tribune", jam skyrė savo pirmojo puslapio pagrindinį straipsnį

Kitas teismo posėdis vyks 2019 m. kovo mėn. 5 d.

Genocido centras savo 2015 m. paskelbtoje istorinėje pažymoje apie Joną Noreiką pripažįsta, kad jisai gyveno Plungėje.

"Yra duomenų, kad J. Noreika yra dirbęs Plungės lietuviškoje komendantūroje. 

Apie tai liudijo po karo teistas Plungės bažnyčios kunigas Povilas Pukys per 1945 m. rugpjūčio 4 d. apklausą."  

1941 m. birželio pabaigoje lietuviai aktyvistai sugrūdo 1.800 Plungės žydų į sinagogas ir 1941 m. liepos mėn. 12-13 d.  juos sušaudė prie Kaušėnų kaimo. 

Plungės teismas Lietuvos Respublikos vardu taip pat nuteisė mirtimi maždaug 140 žemaičių, ne žydų. 

"Žemaičių saulutė" yra paskelbusi istoriko Bronislovo Pociaus išsaugotus, teismo sekretorės sudarytus sušaudytų žemaičių sąrašus. 

Laikraštis taip dalimis skelbia G.Gochino "Užklausą dėl Jono Noreikos nusikaltėlių gaujos", kurią S.Foti yra įkėlusi į savo svetainę.

Liepos mėn. 17-18 d. aktyvistai sušaudė 40 žemaičių.  Šiaulių prokuroras Matas Krygeris sužinojo apie Telšių apskrityje vykdomus šaudymus ir sudraudė aktyvistus. 

Liepos mėn. 25 d. Telšių apskrities Lietuvių aktyvistų fronto vadas Jonas Noreika ir Telšių apskrities viršininkas Augustas Ramanauskas įsakė Telšių apskrities policijos nuovadų viršininkams ir aktyvistų štabams, "Vietos iniciatyva daryti mirties sprendimus ir juos vykdyti griežtai draudžiama." 

Tą patį vakarą, Glaudžių kaime, Plungės aktyvistai sušaudė 71 žemaitį. 

Liepos mėn. 27 d. Jonas Noreika pasakė pagrindinę kalbą Plungės džiaugsmo manifestacijoje.  Plungiškiai patvirtino Jono Noreikos parengtą rezoliuciją. 

Pirma, įpareigoti Lietuvos laikinąją vyriausybę vesti lietuvių tautą ir valstybę į visišką nepriklausomybę.

Antra, prašyti ją sueiti į tinkamus santykius su Didžiosios Vokietijos tauta, Reicho vyriausybe bei jos vadu Adolfu Hiteriu.

Trečia, "Prašyti Lietuvos Aktyvistų Fronto, kad jis ir toliau energingai vestų tautą laisvės keliu, kovotų su visokiais jos priešais ir kenkėjais ir vienytų tautą visiškon vienybėn, kad neliktų jokios skylės, kurion bet koks, kad ir landžiausias priešas negalėtų įsibrauti." 

Liepos mėn. 30 d. ar 31 d. Jonas Noreika ir jo vadovaujama "Žemaičių žemės" delegacija pasveikino Lietuvos laikinąją vyriausybę. 

Septynių pareigūnų delegacijai priklausė LAF Telšiai vado pavaduotojas, Telšių apskrities policijos viršininkas Bronius Juodikis, kuris surengė 1.000 Telšių žydų vyrų išžudymą liepos mėn. 15-17 d., ir LAF Plungės vadas Povilas Alimas, kuris surengė visų Plungės žydų išžudymą liepos  12-13 d. 

"Lietuvos sąžinė. Kaip mums atsakyti už 1941-ųjų metų lietuvių valios reiškėjų nusikaltimus žmonijai?" 

2019 m. vasario mėn. 22 d., 16:15, Plungės viešojoje bibliotekoje vyks pokalbis su dr. Andriumi Kulikausku apie lietuvių ir litvakų savanorių tinklo veiklą šiuo klausimu.

P.S. Redakcija neturi galimybių patikrinti pateikiamų faktų tikrumo.

Portalo VE.lt redakcija neatsako už autoriaus nuomonę.



Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder