Žlugo Kretingos riboženklių konkursas

Žlugo Kretingos riboženklių konkursas

Kretingos miesto ir rajono riboženklių konkursui pateikti į jau sukurtus darbus užsienyje panašūs projektai buvo atmesti. Tačiau valdininkai aiškina, jog taip pasielgta ne dėl galimo plagijavimo, o dėl to, kad jie neva neatitiko konkurso sąlygų.

Speciali komisija nusprendė, kad visi aštuoni konkursui pateikti darbai neatitiko reikalavimų. Tik užvakar buvo atplėšti vokai su autorių duomenimis, kad jie būtų informuoti apie tokį komisijos sprendimą.

"Pateikti darbai neatitiko konkurso sąlygų - nebuvo apibūdinimo apie pačią riboženklių idėją. Pagal konkurso sąlygas pretendentai turėjo pateikti aprašymus, kaip jų darbas siejasi su Kretinga ir jos rajonu. Tai nebuvo padaryta, tad darbus atmetėme", - aiškino Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis.

Jis tvirtino, jog komisija nesiaiškino, ar darbai plagijuoti, ar ne. Pavaduotojas pripažįsta, kad kai kurios idėjos buvo "labai panašios" į jau esančius darbus, tačiau tai tik prielaida, ir dėl to į jokias institucijas nebuvo kreiptasi. Abejonių sukėlusios riboženklių idėjos galimai buvo pasiskolintos iš riboženklių, stovinčių Kryme ir JAV.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, jog galimai nuplagijuotus darbus pastebėjo kretingiškis dizaineris Gvidas su savo mergina. Į žurnalistus kreipęsis vaikinas savo teiginius pagrindė parodydamas anksčiau amerikiečių bei Sovietų Sąjungos laikotarpiu sukurtų darbų pavyzdžius. Jį taip pat nustebino ir "idėjos" autorių pasirinkti fonai: juose užfiksuoti Australijos vaizdai, kurie, panašu, taip pat pasisavinti iš interneto platybių. Maža to, kai kurių darbų stiliaus elementai, vienodi šriftai, užrašų išdėstymas esą leidžia daryti išvadą, jog dalį jų "pagamino" vienas ir tas pats autorius, nors konkurso sąlygose buvo aiškiai nurodyta, kad vienas dalyvis gali pateikti po vieną idėją miesto ir rajono riboženkliui.

Konkurse dalyvavo UAB "Baltuvos projektai", UAB "Šviesos krateris", UAB "Plungės Jonis-S" ir Eglė Jurevičiūtė.

Konkursą dviejų riboženklių dizainui sukurti Kretingos rajono savivaldybė paskelbė siekdama sutvarkyti pagrindinius įvažiavimus į Kretingą ir jos rajoną. Miesto ribose būtų įkurdinti 3 ženklai, o rajoną žymėtų 6 ženklai.

Trijų prizinių vietų laimėtojai (atskirai miesto ir rajono riboženklių kūrėjai) minėtos komisijos sprendimu būtų išsidalinę 1 800 eurų: pirmai vietai būtų tekę 500 eurų, antrai - 300 eurų, trečiai - 100 eurų.

P. Černeckis pažymėjo, jog patobulinus konkurso sąlygas jį tikimasi skelbti dar šiemet.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder