Žiemos pramogoms kalnus supila darbščios rankos

Žiemos pramogoms kalnus supila darbščios rankos

Purios sniego pusnys, spaudžiantis šaltukas, kur ne kur susiformavęs ledas – įprasti žiemos malonumai, nors dabar trumpam ir palikę mūsų kraštą. Tačiau paprastai jie kviečia pasinerti į žiemos pramogų sūkurį. Vieni lipdo senius besmegenius, kiti traukia tvirtai rogutėse įsitaisiusius draugus, treti stoja ant slidžių. Prieš ketverius metus Ližių sąvartynui tapus natūraliai atrodančia kalva, imta kalbėti apie slidinėjimo trasos įrengimą toje vietoje. Pasak UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) direktoriaus Leono Leikaus, idėja gera, tačiau neįgyvendinama dėl griežtų aplinkos apsaugos reikalavimų. Užtat verslininkas Antanas Venckus praėjusį savaitgalį tauragiškius pakvietė nučiuožti nuo specialiai Taurų nuotykių parke supilto 10 metrų kalniuko.

Planus griautų aplinkosaugininkai

Prieš ketverius metus Tauragės rajone atidarius Leikiškių sąvartyną buvo panaikintas 40-metį veikęs jo pirmtakas Ližiuose. Sustumdytos į didelį kaupą, šiukšlės buvo uždengtos pusantro metro nepralaidžiu grunto bei skaldos sluoksniu. Pastarosios medžiagos apsaugo, kad nepatektų lietaus bei tirpstančio sniego vandens. Dėl to mažėja tikimybė, jog teršalai pasieks gruntinius vandenis. Visa teritorija buvo apsėta žole, todėl didžiulis šiukšlių kalnas virto dailia natūraliai atrodančia kalva. Tauragiškiai ėmė domėtis, ar negalima jos išnaudoti žiemos pramogoms, – tarkim, įrengti čiuožinėjimo trasą.

Ližių sąvartyno teritorijos priežiūra rūpinasi TRATC. Pasak šios bendrovės direktoriaus L.Leikaus, įrengti slidinėjimo trasos šioje vietoje galimybių nėra.

– Slidininkai ardytų viršutinį šlaito sluoksnį. Po gruntu yra paklota nuo vandens skverbimosi apsauganti geosintetinė plėvelė, tad kalti kuolų bei statyti statinių ant kalvos negalima. Be to, iš kaupo viršuje esančių surinkimo šulinių išsiskiria dujos. Ne pati saugiausia vieta pramogauti, – teigė L.Leikus.

Anot pastarojo, kadangi negalima atlikti jokių statybos darbų, negalima įrengti ir užlipimo laiptelių. Kaip tuomet, pasak jo, slidininkai vėl pakiltų į viršų? Be to, nučiuožti būtų galima tik į vieną kalvos pusę, kitoje besilinksminančiuosius greitai sustabdytų sąvartyno teritoriją juosianti tvora.

Ateityje trasos galima tikėtis?

Penkerius metus TRATC yra patikėta atlikti monitoringą: stebėti požeminio ir paviršinio vandens taršą. Iš aplink buvusį sąvartyną išgręžtų trijų šulinių kas ketvirtį tam tikslui imami vandens mėginiai. Numatoma, jog tarša palaipsniui mažės, o ateityje likviduotas sąvartynas nebedarys jokio poveikio gamtai. Šiandien įrengti slidinėjimo trasos, pasak L.Leikaus, neleistų griežti aplinkos apsaugos reikalavimai, o po penkerių metų šią idėją jau būtų galima apsvarstyti.

– Kalvos šlaitas turėtų sustiprėti, viskas susigulėti. Jei po penkerių metų nebus rasta jokių taršos židinių, slidinėjimo trasos įrengimo planą bus galima iškelti į viešumą. Mūsų bendrovė jo įgyvendinimo tikrai nesiims, bet jei kas kitas pareikštų norą, siųstume užklausą į Aplinkos apsaugos ministeriją, – apie viltį buvusio sąvartyno vietoje ateityje įrengti trasą užsiminė TRATC direktorius.

10 metrų kalnas Tauruose

Verslininkui A.Venckui priklausančiame Taurų nuotykių parke savaitgalį atidaryta specialiai žiemos pramogoms skirta slidinėjimo zona.

– Daug metų su šeimyna važinėjomės rogutėmis nuo kalno. Tai puiki atrakcija. Neseniai valėme aplink parką esančius užsikimšusius kanalus, o iš likusio statybinio grunto nusprendėme supilti 10 m čiuožinėti skirtą kalniuką. Padarėme laiptus, nupirkome saugių, tentu apsiūtų padangų, ir praėjusį savaitgalį sulaukėme nemažai jas išbandyti ištroškusių lankytojų, – kalbėjo A.Venckus.

Pirmąją valandą čiuožinėti skirtos įrangos nuomos kaina siekia 10 litų, antrąją jau mokėsite perpus mažiau. Ant kalniuko laukiami ir turintys savo inventorių. Pasak A.Venckaus, iš šios pramogos nesiekiama uždirbti, pagrindinis tikslas – kad kuo daugiau žmonių judėtų gryname ore. Šiuo metu trasa „neveikia“, nes atšilus orams nutirpo sniegas. Ateityje ketinama kalną išnaudoti ir kitu metų laiku – A.Venckus planuoja įrengti metalinę trasą, kuria važinėtųsi ratuotos rogutės.

– Anykščiuose mačiau tokius linksmuosius kalnelius. Manau, ne kitais, bet dar kitais metais panašiais galės džiaugtis ir tauragiškiai, – teigia verslininkas.

Nuomoja slides ir atidaro čiuožyklą

Taurų nuotykių parke netrukus bus atidaryta ir 60 metrų ilgio bei 30 metrų pločio čiuožykla. Jau tris savaites formuojamas ledas.

– Šiuo metu jau esame „užauginę“ 15 centimetrų storio ledą. Greit jį išlyginsime ir galėsime priimti pirmuosius lankytojus. Jei žmonės norės išsinuomoti pačiūžas, jos greitai atsiras mūsų paslaugų sąraše, – apie dar vieną siūlomą pramogą prakalbo A.Venckus.

Šiuo metu verslininkas nuomoja tik slides (turi 50 įvairiausių porų). Jomis galima paslidinėti miško keliukais ar nukakti net iki Konvencijos paminklo. Instruktoriai visad padaro vėžes, kuriomis galima lengvai ir saugiai įveikti pusnis. Pasak A.Venckaus, praėjusį savaitgalį smagu buvo žiūrėti į didelį būrį vienu metu parko takeliais slidinėjančių žmonių. Nuo kalniuko nepabūgo nusileisti ir septyniasdešimtmetį skaičiuojanti senolė. Slidžių nuomos kaina tokia pat kaip ir nusileidimo nuo kalno įrangos: už pirmąją valandą mokama 10 litų, už antrąją ir tolimesnes – 5 litus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder