Žiemojančių paukščių išlydėtuvės pajūryje

Žiemojančių paukščių išlydėtuvės pajūryje

Tuo metu, kai visi laukia iš šiltųjų karštų sugrįžtančių paukščių, Pajūrio regioninis parkas kviečia atsisveikinti su Lietuvos pajūryje žiemojančiais sparnuočiais. Šį šeštadienį, vasario 13 d., nuo 11 val. Karklėje vyks Paukščių diena.

Renginys prasidės 11 val. Pajūrio regioninio parko lankytojų centre (Placio g. 54, Karklė, Klaipėdos rajonas) fotografijų parodos "Mano pajūrio gamta" atidarymu. Parodoje lankytojai išvys nuostabias pajūrio gamtos fotografijas, tarp jų įspūdingas niekur nerodytas mokslininkų bei fotografų Sauliaus Gulbinsko, Zitos Gasiūnaitės, Gedimino Gražulevičiaus, Dalios Račkauskaitės, Juliaus Morkūno nuotraukas, kuriose užfiksuotos retos pajūryje žiemojančių paukščių rūšys. Klaipėdos universiteto ornitologas Julius Morkūnas supažindins su migruojančių paukščių maršrutais, parodys, kur nukeliavo mūsų pajūrio paukščiai, papasakos, kokios paukščių rūšys žiemoja Lietuvos pajūryje ir su kokiais iššūkiais jos susiduria.

KADRAS.  Ledinio antino uodega.

Šaipių kaimo ūkininkai renginio dalyvius vaišins pačių pagamintu tradiciniu Klaipėdos krašto Užgavėnių patiekalu - šiupiniu, kurį palaimins Karklės bendruomenės parapijos pastorius Mindaugas Žilinskis.

Po to Paukščių dienos dalyviai keliaus ant Karklės ir Olando kepurės skardžių, nuo kurių pro teleskopus galės pažvelgti į jūros tolius bei stebėti žiemojančius sparnuočius. Čia bus pastatyti 5 teleskopai, priartinantys net už kelių kilometrų esančius objektus.

Pasak Pajūrio regioninio parko ekologo Erlando Paplauskio, jeigu oro sąlygos leis, tikėtina pamatyti ir pažinti rudakaklius narus, didžiuosius dančiasnapius, ledines antis, klykuoles, ausuotuosius kragus, galbūt net ledines antis, kurios sparčiai nyksta.

Neseniai Pajūrio regioninio parko su Lietuvos ornitologų draugijos darytos pajūryje žiemojančių paukščių apskaitos duomenimis, Lietuvos pajūryje šią žiemą žiemoja apie 5 tūkstančius paukščių: apie 4 tūkstančius užfiksuota Kuršių nerijos priekrantėje ir apie 1 tūkstantį - ties Karkle. Įdomu, kad šiose vietose žiemoja skirtingos paukščių rūšys. Pasak Pajūrio regioninio parko ekologo Erlando Paplauskio, tai yra apie penkis šešis kartus mažesnis paukščių kiekis nei būtų šaltą žiemą. "Šiemet buvo šilta žiema ir vos keletą savaičių spustelėjusio šaltuko nepakako, kad užšaltų Rygos įlanka. Jei užšalus - Lietuvos pajūryje skaičiuodavome apie 20-30 tūkst. žiemojančių paukščių", - sakė pašnekovas.

Monitoringas, anot ekologo, patvirtino labai liūdną faktą, jog Lietuvos pajūryje per pastarąjį dešimtmetį išnyko viena paukščių rūšis - sibirinė gaga. "Prieš 20 metų šių paukščių buvo apie 2 tūkstančius, prieš 10 metų - 700, galiausiai neliko visai. Viena iš prielaidų, kodėl taip atsitiko, yra tai, jog invazinė žuvų rūšis - grundulai - suėdė visą šių paukščių maistą. Dėl to dešimtimis kartų sumažėjo ledinių ančių ir kyla grėsmė visiems paukščiams, mintantiems moliuskais, nes grundulai nuėda midijas nuo Karklės paplūdimio akmenų", - apgailestavo ekologas ir pridūrė, jog sulig grundulų populiacijos padidėjimu pajūryje pagausėjo žuvėdžių paukščių.

Lietuvos pajūryje žiemojantys paukščiai, anot E. Paplauskio, jau balandį mus paliks, nes jau gegužę jie turi būti savo perimvietėse. "Paukščiai skrenda vidutiniškai 1000 km per dieną. Tiek, pavyzdžiui, nuskrenda rudakaklis naras, kuris iš mūsų pajūrio keliauja perėti į tundrą net už Uralo kalnų.

Renginio programa
11 val. fotografijų parodos "Mano pajūrio gamta" atidarymas ir pristatymas;
12 val. Šaipių kaimo šiupinio ragavimas;
13 val. paskaita apie Lietuvoje žiemojančius paukščius;
14 val. žiemojančių paukščių stebėjimas nuo Karklės ir Olando kepurės skardžių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder