Žengtas žingsnis grąžinti prekybą alkoholiu paviljonuose ir paplūdimiuose

Žengtas žingsnis grąžinti prekybą alkoholiu paviljonuose ir paplūdimiuose

Seimo Ekonomikos komiteto nariai trečiadienį pritarė grupės Seimo narių siūlymui nuo birželio 1 dienos leisti alkoholinius gėrimus pardavinėti bei vartoti paviljonuose ir paplūdimiuose. Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) ir kurortų merai šį sprendimą sveikina ir tikisi daugumos Seimo narių palaikymo.

LPK vykdomojo direktoriaus Ričardo Sartatavičiaus teigimu, siūlomas įstatymo pakeitimas neabejotinai padėtų atsigauti viešojo maitinimo sektoriui, kuris itin nukentėjo pandemijos metu. „Kavinės, restoranai ir barai jau nuo pirmųjų karantino dienų skaičiavo pardavimo apimčių mažėjimą dešimtimis kartų, ieškojo būdų išsaugoti verslą ir darbo vietas. Kai kurie jų atsidūrė prie išlikimo ribos ar buvo priversti sustabdyti veiklą. Bet kokia pagalba ar reguliavimų mažinimas šiam sektoriui daro tiesioginę įtaką daugybės verslų išlikimui, darbo vietų išsaugojimui, taigi ir visai šalies ekonomikai“, – sako R. Sartatavičius. Ekonomikos komiteto sprendimą jis sveikina ir tikisi daugumos Seimo narių palaikymo.

Jam pritaria ir LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė: „Prekyba alkoholiu sudaro labai reikšmingą viešojo maitinimo sektoriaus įmonių pajamų dalį. Be galimybės prekiauti alkoholiu, kad ir silpnu, didžioji dalis kavinių, barų ir restoranų šiuo metu neturi jokių galimybių išsilaikyti. Švelninant karantino sąlygas, reikia kuo skubesnių pagalbos šiam sektoriui sprendimų, kad būtų išsaugoti verslai, kurie dar gali būti išsaugoti.“

Pasak jos, sprendimas leisti prekybą alkoholiu paviljonuose ir paplūdimiuose tikrai neturėtų neigiamų pasekmių, dėl kurių taip baiminamasi. „Baruose ar restoranuose alkoholinių gėrimų labai retai kada padauginama, to priežastis paprasta – alkoholio kaina. Pavyzdžiui, alus, kaip ir kiti alkoholiniai gėrimai viešojo maitinimo įstaigose, kainuoja apie du–tris kartus brangiau nei prekybos centruose. Paviljonai kainomis irgi negali konkuruoti su didžiaisiais prekybos centrais, todėl juose perkama mažais kiekiais, atitinkamai ir mažiau vartojama“, – aiškina E. Šiškauskienė.

Pasak jos, svarbu ir visuomenei, kuri dar tik taikosi prie pakitusių po karantino normų, suteikti galimybę gauti įprastą paslaugą, o ne tik jos dalį.

Neringos meras Darius Jasaitis laikosi pozicijos, kad prekybos alkoholiu liberalizavimas paviljonuose ir lauko kavinėse padėtų išspręsti kelias problemas. „Pirmiausia, tai padėtų bent iš dalies atstatyti maitinimo įstaigų pajamas, kurių jos neteko karantino laikotarpiu. Antra, leistų išvengti didelio masto atsineštino alkoholio paplūdimiuose ir su tuo susijusių tvarkos pažeidimų. Trečia, galvojant apie ateitį – didintų konkurencingumą pasauliniame kontekste – užsienio šalių gyventojams minimi draudimai tiesiog nesuprantami“, – vardija D. Jasaitis ir pritaria, kad šis sprendimas darys nemažą įtaką ne tik sezono, bet ir metiniams Neringos miesto ekonominiams bei socialiniams rezultatams.

Vadovaujantis teiktomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis, siūloma paviljonuose leisti prekiauti gamyklų supilstytais į tarą natūralios fermentacijos sidru, alumi ir alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento. Taip pat leisti paplūdimiuose prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 procentų. Tarp įstatymo projekto teikėjų yra liberalai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder