Vyriausybė pripažino Kretingos vienuolyno teises į NT

Vyriausybė pripažino Kretingos vienuolyno teises į NT

Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui pripažinti Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kretingos Apsireiškimo vienuolynui nuosavybės teises į religinės paskirties nekilnojamąjį turtą.

Šios teisės pripažintos į Kretingoje Vilniaus gatvėje esančius bažnyčios ir koplyčios bei šalia esančius ūkinius pastatus.

Lietuvos centrinio valstybės archyvo duomenimis, iki 1948 m., kuomet buvo paskelbtas bažnyčių pastatų nacionalizavimas, šiuose pastatuose veikė Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kretingos Apsireiškimo vienuolynas. Sovietmečiu, kaip ir kitų vienuolynų, jo veikla buvo nutraukta, tačiau minėti pastatai ir toliau buvo naudojami parapijos religiniams tikslams iki pat vienuolyno atkūrimo.

Pripažinus religinės bendruomenės nuosavybės teises į šiuos Kretingoje esančius pastatus, kurie yra įrašyti į Kultūros vertybių registrą, bus sudarytos galimybės savininkams puoselėti šiuos objektus kaip kultūros vertybes.

Tai yra pirmasis sprendimas priimtas taikant Religinių bendruomenių ir bendrijų nuosavybės teisės į religinės paskirties nekilnojamąjį turtą registravimo tvarkos įstatymą, kuris įsigaliojo š. m. liepos 1 dieną.

Šis įstatymas sudarė prielaidas įteisinti religinių bendruomenių nuosavybės teises į religinės paskirties nekilnojama turtą, išskyrus žemę, kuris 1948 m. buvo paskelbtas nacionalizuojamu, tačiau paliktas religinėms bendruomenėms ir bendrijoms naudotis bei jų faktiškai naudotas ir tebenaudojamas pagal paskirtį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder