Vykstant prie jūros - išbandymas kelyje

Vykstant prie jūros - išbandymas kelyje

Neįprastai anksti Lietuvą užplūdę karščiai paankstino ir vasaros sezoną šalies pajūryje. Ankstesniais metais birželio pirmoje pusėje pustuštė būdavusi Palanga šiemet, lyg vidurvasarį užpildyta poilsiautojais.

Tačiau automobiliais prie jūros atvažiuojantys žmonės jau Palangos prieigose susiduria su sunkumais – rekonstruojamu įvažiavimo keliu į kurortą.

Įvažiuodami į miestą poilsiautojai daugiau nei kilometrą priversti sukinėtis duobėtą vieškelį primenančioje kelininkų išraustoje gatvėje ir strigti spūstyse.

Dar pavasarį, tik prasidėjus Kretingos gatvės rekonstrukcijos darbams, Palangos meras Šarūnas Vaitkus viešai žadėjo, kad po Joninių, kai pajūryje prasideda tikrasis vasaros sezonas, jau bus išasfaltuotos dvi naujojo kelio juostos ir poilsiautojai, šią gatvę lygindami su ankstesniais metais, nepajusią jokio skirtumo.

Tačiau birželiui jau persiritus į antrąją pusę, asfaltavimo ženklų dar nematyti.

– Ar ilgai dar į kurortą važiuojantys poilsiautojai jaus nepatogumus? - to lrytas.lt paklausė Palangos kurorto vadovo Š.Vaitkaus.

– Gatvę rekonstruojantys rangovai iš tiesų birželio pabaigoje buvo numatę pakloti asfalto dangą. Tačiau netikėtai paaiškėjo, kad projektuotojai privėlė klaidų ir dabar reikia laukti, kol bus atgabentos tinkamos gatvės lietaus nuotekų grotelės.

- Dėl šios priežasties numatyti darbai užtruko. Kaip mane patikino rangovai, poilsiautojai asfaltuotomis dvejomis gatvės juostomis turėtų važiuoti iki liepos vidurio.

Įvažiuodami į miestą poilsiautojai daugiau nei kilometrą priversti sukinėtis duobėtą vieškelį primenančioje kelininkų išraustoje gatvėje ir strigti spūstyse.

Tačiau nepaisant to gatvės rekonstrukcija bus baigta kaip numatyta – rugsėjo 22 dieną. Maža to, gerų orų lepinami rangovai netgi tikisi darbus pabaigti iki rugsėjo vidurio.

– Viešoje erdvėje jau pasigirdo abejonių, ar buvo tikslinga pagrindinę įvažiavimo gatvę rekonstruoti per vasarą, kai į Palangą pajuda didžiausias transporto priemonių srautas.

– Mane stebina, kad poilsiauti prie jūros atvykę žmonės tampa tokie priekabūs ir irzlūs. Ar patyrus netikėtų nepatogumų neverčiau yra nusišypsoti ir į juos numoti ranka? Negadinti nuotaikos nei sau, nei kitiems? Juk vykstantiems poilsiauti skubėti niekur nereikia, šiek tiek užtrukus jūra per tą laiką neišdžius.

Poilsiautojai lyg pamiršta, kad į Palangą atvykstantiems Žemaičių plentu Kretingoje tenka važiuoti lygiai tokia pačia rekonstruojamo kelio atkarpa. Vasarą gatvės remontuojamos įvairiuose vietose, tačiau, susidaro toks įspūdis, kad kažkodėl labiausiai visus suerzina kelio rekonstrukcija Palangoje.

Nenoriu sutikti, kad kurorto svečiai priversti laukti spūstyse. Rekonstruojamos gatvės kilometro ilgio ruože pasitaikantį stabtelėjimą vienai, dviem minutėms neteisinga būtų vadinti automobilių spūstimi.

Vilniuje baigiantis darbo dienai nuo Vyriausybės iki Žaliojo tilto aš automobiliu trūkčioju visą valandą. Be jokio gatvės remonto. Štai čia iš tiesų transporto spūstis.

Aišku, dabar esanti grunto danga niekada neprilygs asfaltui. Dar mėnesį važiuojant tą kilometrą visiems teks pakentėti kelio nelygumus. Kam tai neįveikiamas sunkumas, į Palangą gali atvažiuoti aplinkkeliu iš šiaurinės pusės.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus viešai žadėjo, kad po Joninių, kai pajūryje prasideda tikrasis vasaros sezonas, jau bus išasfaltuotos dvi naujojo kelio juostos.

Ar šias „bėdas“ prisiminsime po vasaros, kai visi į Palangą riedėsime plačia, gerai apšviesta keturių eismo juostų gatve, kai pakelyje esančias sankryžas saugiai kirsime važiuodami šiuolaikiškais žiedais.

– Ar nebuvo bandoma šios gatvės rekonstrukcijos darbus numatyti rudenį ir pavasarį?

– Kretingos gatvės rekonstrukcijos užsakovas yra Lietuvos automobilių kelių direkcija, todėl darbų eigą planuoja ji. Tačiau aš džiaugiuosi, kad rekonstrukcija bus baigta vienu ypu per pusmetį, o neišsitęs į dvejus metus.

Kaip viskas atrodytų, jei kelininkai pradėtų darbuotis tik pasibaigus vasarai? Iki gruodžio mėnesio žiemai būtų likę tik išrausti grioviai. Kaip tuomet nuo sniego valyti kelią? O ir orai rudenį neprognozuojami.

Dėl tos pačios priežasties kelininkai nedirba žiemą, kad ir kokia ji švelni pajūryje būtų. Pavasarį pradedama darbuotis tik baigiantis kovui, kai atlėgsta žemės įšalas. Likusio pavasario nepakaktų, vadinasi darbai vis vien užsitęstų mažiausiai iki liepos.

– Poilsiautojų gausa šiuo metu lyg patvirtina, kad poilsis prie Baltijos jūros, Palanga žmones vilioja nepaisant patiriamų nepatogumų kelyje. Ar kurortas buvo pasiruošęs taip netikėtai prasidėjusiai vasarai?

– Miesto tarnybos kurortinį sezoną visą laiką pradeda nuo gegužės vidurio, nors kartais tuomet orai labiau primena darganotą rudenį. Nepaisant to paplūdimiai būna paruošti, gelbėtojų tarnyba jau dirba, mediniai takeliai kopose pakloti, o per žiemą audrų nuplautos kopos centriniame paplūdimyje – jau atstatytos.

Iš tiesų šiemet vasaros pradžia yra ideali. Tiek daug žmonių mieste birželį dar nesu matęs. Kiekvieną savaitgalį su šeimyna po miestą važinėjamės dviračiais. Jau šio mėnesio pradžioje dviračių takuose sudėtinga buvo prasilenkti.

Tokią nelauktą spūstį gal kiek sunkiau atlaikyti privačiam verslui, kuris taip anksti papildomų sezoninių darbuotojų priimti dar neplanavo.

– Ar žinote, kiek Palangą aplanko svečių? Kaip juos skaičiuojate?

– Didėjantis poilsiautojų skaičius mūsų kurortą džiugina. Kad Palanga kasmet sulaukia vis daugiau svečių jaučiame iš augančio vandens suvartojimo mieste, išvežamų atliekų kiekio.

Be to, pagal miesto tarybos sprendimą, visi nakvynei liekantys kurorto svečiai privalo mokėti rinkliavą už naudojimąsi kurorto infrastruktūra. Todėl suteiktų nakvynių skaičių deklaruoja visos apgyvendinimo įstaigos ir oficialiai poilsiautojus priimantys vietos gyventojai.

Štai praėjusiais metais iš viso buvo deklaruota apie 1,2 mln. nakvynių, neskaičiuojant vaikų iki 18 metų ir sveikatingumo įstaigose besigydančių ligonių.

Tačiau oficialų Palangoje apsilankiusių ir turistų skaičių pateikia Statistikos departamentas. O jo duomenimis, praėjusiais metais Palangoje nakvojo 308 tūkst. žmonių. Per visus metus.

Panašiai tiek poilsiautojų į mūsų kurortą vasarą atvyksta vien per ilgąjį savaitgalį. Akivaizdu, kad Statistikos departamento skaičiavimo metodikos nėra tobulos, o pateikiami duomenys – neobjektyvūs.

O nuo jų priklauso iš valstybės kelių remontui ir rekonstrukcijai gaunamos lėšos, kurios kurortiniams miestams skirstomos pagal suteiktų nakvynių skaičių viešbučiuose, poilsio įstaigose ir sveikatingumo įmonėse.

Kodėl į Palangą atvykusių turistų skaičių neįtraukiami privačiame sektoriuje nakvojantys poilsiautojai? Kuo jie skiriasi nuo apsistojančių viešbučiuose?

Štai pernai Palangoje įvairių tipų nakvynes leidžiančius teikti verslo liudijimus buvo išsiėmę 1383 gyventojai. Vien pas juos nakvynių vietų yra nemažiau kaip 15 tūkst. Tai daugiau nei visose apgyvendinimo ir sveikatinimo įmonėse.

Vien tik turintys verslo liudijimus apnakvindinimo paslaugų teikimui su pusryčiais Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaravo per praėjusius metus gavę apie 13 mln. eurų pajamų.

Padalinus šią sumą iš vidutinės vienos nakvynės kainos 40 eurų vien šiame sektoriuje gauname 325 tūkst. nakvynių, kurios į oficialią statistiką kažkodėl nepatenka.

– Bet jūs nepaneigsite Statistikos departamento fiksuojamo ryškaus sezoniškumo Palangoje? Pernai daugiau nei pusė visų per metus departamento suskaičiuotų turistų jūsų kurorte apsilankė vien per tris vasaros mėnesius.

Ar tai, kad kurorto populiarumas didžiąja dalimi priklauso nuo oro sąlygų, nėra čia suteikiamo primityvaus poilsio ženklas?

– Nenorėčiau su tuo sutikti. Visi prisimename, kad praėjusi vasara buvo lietinga ir vėsi, tačiau įvertinus vadinamą „pagalvės“ mokestį paaiškėjo, kad ir per tokią vasarą nakvynių buvo suteikta ne ką mažiau nei per 2016 metų vasarą.

Vadinasi, savo atostogoms, poilsiui žmonės Palangą renkasi ne vien žvalgydamiesi į dangų. Aišku, saulėtos, karštos dienos kurorto lankomumui įtaką daro, tačiau nėra taip, kad jei vasarą kelioms dienoms subjuro orai, Palanga akimirksniu ištuštėja.

Vasarą mūsų kurorte yra daug pramogų ir būdų, kaip prasmingai ir įdomiai praleisti laisvalaikį. Tie, kurie į pajūrį važiuoja ne vien tik degintis saulėje ir maudytis jūroje, Palangos teikiamą pramogų įvairovę atranda.

Jaučiame, kad kasmet daugiau žmonių į Palangą atvyksta ne sezono metu. Mokesčių inspekcijos duomenimis, pernai beveik visų mūsų kurorto viešbučių metinis užimtumas siekia nuo 70 iki 80 proc. Vadinasi, ir šaltuoju metų laiku jie toli gražu nebuvo tušti.

Neabejoju, kad ateityje žiemą Palangoje žmonių tik daugės. Renginiais gausėja nuolatinio valdytojo sulaukusiusios Koncertų salės repertuaras. Nuo Kalėdų kurorte atsidarys šiuolaikiškas baseinas su vandens pramogų zona ir pirtimis. Kitų metų pabaigoje buvusios autobusų stoties aikštėje pradėsime dirbtinai šaldomo ledo čiuožyklos įrengimą.

Vadinasi, kasmet vis daugės priežasčių į Palangą atvykti ir žiemą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder