Vykdoma apklausa dėl Saulės laikrodžio atstatymo

Vykdoma apklausa dėl Saulės laikrodžio atstatymo

Atliekama Lietuvos gyventojų apklausa dėl Saulės laikrodžio atstatymo.

Apklausa vykdoma Neringos savivaldybės užsakymu, klausimus bei galimus atsakymus suderinus su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

1995 m. ant Parnidžio kopos pastatytas horizontalus Saulės laikrodis-kalendorius, suprojektuotas remiantis tradiciniais gnomonikos (saulės laikrodžių kūrimo mokslas) principais, pasitelkus šiuolaikines skaičiavimo technikos galimybes. Tam, kad obeliską būtų patogiau transportuoti, akmenį teko pjauti į du gabalus.

1999 metais uraganas "Anatolijus“ obeliską ties pjūviu sulaužė. Greitai bus 11 metų kaip Neringos savivaldybė derina Saulės laikrodžio atstatymo darbus, tačiau iki šiol diskutuojama ar Saulės laikrodį atstatyti, ar likviduoti, jo vietoje įrengiant apžvalgos aikštelę. Taip pat siūloma palikti esamą padėtį, paaiškinant Saulės laikrodžio istoriją.

Teigiama, jog Saulės laikrodis ant Parnidžio kopos yra gerai apgalvotas daugiaplanis sprendimas. Parnidžio kopa - ideali vieta tokiam laikrodžiui – nuo kopos atsiveria absoliutus matematinis horizontas. Nuo šios vietos galima stebėti kaip saulė kyla iš marių ir leidžiasi į jūrą. Laikrodžio stelos aukštį diktuoja esamos aikštės matmenys: trumpiausias šešėlis metuose turi siekti aikštelės vidurį. Stelos viršūnė nupjauta taip, kad atitiktų kryptį į Šiaurinę žvaigždę.

Saulės laikrodis-kalendorius pratęsia baltų genčių senosios astronomijos tradicijas. Analogiškais Saulės laikrodžio principais buvo statomos pirmosios Lietuvos astronominės stebyklos, skirtos kalendoriniams matavimas.

Primename, kad „Tūkstantmečio odisėjos“ buriuotojų iniciatyva jau buvo atlikta visos Lietuvos gyventojų apklausa dėl Saulės laikrodžio atstatymo. Tuomet už laikrodžio atstatymą pasisakė daugiau kaip 60 proc. apklaustųjų. Saulės laikrodžio atstatymui pritaria Lietuvos architektų bei dailininkų sąjungos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder