Visuomenės pilietinės brandos ir Neringos kraštotvarkos aktualijos.

Rugsėjo 12-14 dienomis Neringoje vyko konferencija "Visuomenės pilietinės brandos ir Neringos kraštotvarkos aktualijos". Į ją atvyko Neringos ir Pakruojo rajono merai S. Mikelis ir J. Juozapaitis, prof. R. Grigas, dr. J. Dubra, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas J. Dingelis, etnologė G. Kadžytė, Klaipėdos regiono Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkai, Neringos savivaldybės tarybos narys A. Baranauskas ir kt.
Konferencijos dalyvius nustebino, kad Vyriausybė panaikino Klaipėda-Smiltynė rinkliavą, tačiau Klaipėdos savivaldybė grubiai pažeidžia įstatymus, neteisėtai renka rinkliavą. Moteriškės renka iš vairuotojų po 20 Lt, o jas saugo iki dantų ginkluoti apsaugos vyrai! Persikėlus į Smiltynę, vėl kontroliuoja su ginkluota sargyba - tikrina vairuotojus ar sumokėjo už persikėlimą. Tai primena nesenus diktatoriškus laikus - o mes einame į ES.
Nidoje poilsiauja Danijos, Vokietijos ambasadų darbuotojai ir daug kitų garbingų svečių iš užsienio, jie išsiveža blogą įvaizdį apie Klaipėdą ir Lietuvą!
Klaipėdos savivaldybės vicemeras V. Plečkaitis giriasi, kad rinkliava į Smiltynę šiek tiek sumažino gaisrų, labiau apsaugo nuo tyčinių ir netyčinių gaisrų.
Tai visiškas tikrovės faktų iškraipymas, vien tik Smiltynėje kilo per dvidešimt gaisrų ir išdegė didžiuliai plotai miško, tuo tarpu Neringos savivaldybės teritorijoje buvo 3 nedideli gaisrai, kurie buvo greitai užgesinti ir gamtai žalos beveik nepadarė. Juodkrantėje gaisrą miške sukėlė trumpas sujungimas aukštos įtampos laiduose, o kiti du gaisrai, reikia manyti, kilo nuo neužgesintos cigaretės.
Smiltynė XX a. pradžioje buvo viena iš gražiausių pajūrio poilsiaviečių: puošnūs pastatai, vilos, geras ir patogus susisiekimas keltu ar laivu (keltai plaukdavo reguliariai kas 30 minučių). Visur Smiltynėje buvo ideali tvarka ir švara.
Smiltynės pliažų vanduo yra švariausias, užterštas vanduo patenka tik pučiant šiaurės vakarų ar šiaurės vėjams, tačiau tokie atvejai reti, nes mūsų pajūryje daugiausia vyrauja vakarų vėjai. Tačiau šiandien Klaipėdos savivaldybės administruojama Smiltynė apleista: išmindžioti žolynai, nevalomas pliažų smėlis, nėra vandens nusiplauti rankoms ir net padorių tualetų prie jūros. Poilsiavietė neteko ankstesnės šlovės.
Iš Smiltynės pasukus Neringos miesto link pasijunti, kad patekai į nuostabaus grožio gamtos kampelį. 9 km kontroliniame poste policininkas su šypsena pasitinka kiekvieną vairuotoją ar poilsiautoją, įteikia atmintinę kaip saugoti gamtą ir palinki laimingo kelio.
Daugelis konferencijos dalyvių nebuvo Kuršių nerijoje 5-6 ir daugiau metų, pamatė atjaunėjusią ir pagražėjusią Juodkrantę. Žavėjosi rekonstruota Juodkrantės L. Rėzos pagrindine mokykla, kurioje puikiai įrengtos klasės, visur pavyzdinga tvarka ir švara. Tai viena iš geriausių mokyklų ne tik Lietuvoje ir Europoje. Mokiniams sudarytos visos sąlygos visapusiškai lavintis, pasirinkti užklasinę veiklą pagal norus ir sugebėjimus. Svarbiausias pasiektas tikslas, kad patys mokiniai jaustųsi tikrais mokyklos šeimininkais. Ypač aktyvūs Juodkrantės girininko Romo Andrusevičiaus jaunieji miškininkai, kurie prižiūri medelyną, švarina mišką, globoja žvėrelius ir paukštelius.
Neringos miesto mero S. Mikelio iniciatyva, nacionalinės premijos laureato architekto R. Krištapavičiaus puikiai suprojektuotos krantinės išsaugojo gamtines kranto linijas, skoningai sukurtas kraštovaizdis. Krantinės dominuojantis elementas - Kuršių marios, augmenija, skulptūros, pėsčiųjų ir dviračių takai, apšvietimas pritaikytas prie parabolinių kopų ir gyvenvietės. Krantinės - mėgstamiausia poilsiautojų ir vietinių gyventojų pasivaikščiojimo vieta, raminančiai veikia nervus (naktį nereikia vartoti raminamųjų vaistų). Sportininkams yra puikūs golfo ir futbolo aikštynai.
Konferencijos dalyviams Neringos miesto meras pasidžiaugė, kad Neringa kasmet gražėja, restauruojamos mokyklos, gražiai sutvarkyta aplinka ir kasmet daugėja turistų!
Pavyzdinga aplinkos priežiūra pasižymi poilsio namai "Ąžuolynas", tačiau miškų ir botanikos instituto pastatai ir aplinka apleista, išmindžioti žolynai, paprastai trūksta tvarkos, nors jie turėtų rodyti pavyzdį visiems kaip tvarkyti aplinką!
Respublikiniais Lietuvai pagražinti draugijos padėkos raštais apdovanoti už gerai tvarkomą sodybų aplinką: Preiloje - Stasys Lisovskis, Nidoje - Juozas Navickas ir Valentina Burkšienė. Juodkrantėje - poilsio namų "Ąžuolynas" kolektyvas.
Lietuvai pagražinti draugijos (LPD) pirmininkas J. Dingelis pasidžiaugė, kad Neringos gyventojai supranta, kad gražioje sodyboje gyventi sveikiau ir jaukiau!
Prof. R. Grigas skubėjo pasidalinti įspūdžiais, kurie kyla apsilankius Neringos gyventojų sodybose: "Manau, kad tokios apdovanojimo ceremonijos yra būtinos ir skatina bendruomeniškumą, žmonių kultūrą. Tai pagrindas būrimuisi, siekiui atstatyti savo dvasią. Senovėje kitų kraštų keliautojai ir istorikai mus apibūdindavo kaip humanišką tautą, o dabar mes eksportuojame nusikaltėlius ir palydoves. Europinės kultūros kontekste mes turime išlikti savimi ir LPD yra vienas iš būdų stiprinti tautą".
Neringos meras Stasys Mikelis paminėjo, kad Neringa yra pripažįstama ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, gauna apdovanojimus. Tai viena iš unikaliausių vietovių, kurioje apribotas autotransporto judėjimas, statybos, nutiesti dviračių takai iki Preilos, o ateityje bus nutiestas dviračių takas iki Juodkrantės gyvenvietės, paruoštos tikslinės programos, ruošiamas Neringos miesto generalinis planas.
Problema ta, kad per tarptautines programas gaunamos lėšos greitai mūsų nepasiekia, o mūsų Vyriausybę sunku įtikinti, kad reikia suteikti pagalbą Neringai dėl to, kad komunalinės paslaugos yra brangiausios šalyje, dar neišspręstas vandens valymo įrenginių statybos bei atliekų rūšiavimo ir išvežimo klausimas. Neringos katastrofa, kad Preilos išgriautos krantinės ir paplauti marių krantai.
Etnologė G. Kadžytė: "Žmogus iš prigimties yra linkęs lyginti ir todėl keliauja. Nėra visiškai gryno etnoso. Tarp tautų galima rasti panašių patarlių, tradicijų. Bet reikia pripažinti save, kad galėtum keliaudamas per pasaulį lygintis su kitais. Šiame krašte žmones išskiria ne tik aplinkos, bet ir pačio žmogaus puoselėjimas. Deja, žmogus negali gyventi muziejuje ir natūralu, kad jo veikla keičia gyvenamą aplinką, ją pritaiko savo poreikiams.
Negali būti paruošti standartai grožiui - Neringa būdinga savo savitumu, unikalumu. Bet reikia, kad žmogus važiuodamas į Nidą galėtų matyti Naglių kopas, o nuo Avikalnio palvę ir kopagūbrį - nebūtina visko palikti Dievo ir gamtos valiai".
Dr. J. Dubra pasidžiaugė, kad miškininkų ir Savivaldybės pastangomis gerai prižiūrimi ir kasmet tvirtinami pajūrio krantai. Deja, Pervalkoje Kuršių marių krantai smarkiai nuardyti, nuplautos tvoros, medžiai ir būtina, kol ne vėlu, juos sutvirtinti.
Apie Neringos kraštotvarkos aktualijas taip pat kalbėjo Lietuvai pagražinti draugijos Neringos skyriaus pirmininkas J. Česnauskas. Apie Kuršių nerijos nacionalinio parko problemas pasisakė direktoriaus pavaduotojas A. Kvietkus. Alpinistas Vladas Vitkauskas - visų aukščiausių pasaulio kalnų užkariautojas (tokių žmonių pasaulyje yra tik 24) - konferencijos dalyviams pasakojo ir rodė vaizdo filmus apie aukščiausias pasaulio kalnų viršukalnes. Trumpai papasakojo ir apie savo paskutinę kelionę į Čilę, kurioje buvo lankomos vietos, menančios žymaus lietuvių mokslininko ir Čilės universiteto rektoriaus Igno Domeikos gyvenimo ir mokslinę veiklą geologijos mokslo srityje.
Po tokio ekskurso į lietuvių mokslo paveldo sritį buvo įdomu sužinoti, kad Nidos vidurinės mokyklos moksleiviai jau antrus metus dalyvauja jaunųjų mokslininkų konkurse. XI klasės moksleivės G. Noreikaitė ir M. Kriaučiūnaitė tyrinėja energetiką ir pasiūlė, kad Neringos mieste pigiausia katilines kūrenti suskystintomis dujomis, nes viena kWh kainuoja 50 proc. pigiau nei kūrenant skalūnų aliejų, be to mažiau išmetama teršalų į orą.
2001 m. Europos aplinkos švietimo fondas Nidos centrinį paplūdimį apdovanojo sertifikatu. 2002 metais Tarptautinės priežiūros tarybos sprendimu šis paplūdimys buvo apdovanotas Mėlynąja vėliava. Tai trumpiausias laikotarpis Europoje, per kurį paplūdimys gali būti įvertintas pasaulyje pripažintu kokybės ženklu. Konferencijos dalyviai pripažino, kad pliažas atitinka Europos standartus ir atminčiai nusifotografavo prie Mėlynosios vėliavos.
Konferencijos dalyviai diskusijose priėjo vieningos nuomonės, kad Vyriausybė daugiau skirtų lėšų Neringos kurortui, nes jis yra ne tik unikalus kampelis pasaulyje, bet ir gražiausias kurortas Lietuvoje bei Europoje, formuoja teigiamą įvaizdį apie mūsų šalį.
Konferencijoje buvo paskelbta rezoliucija.

2002 metų rugsėjo 12-14 d. Nidoje vykusios konferencijos "Visuomenės pilietinės brandos ir Neringos kraštotvarkos aktualijos" dalyviai priėmė

Rezoliuciją

1. Neringos mieste, viename unikaliausių Lietuvos ir Europos kampelių, kuriamas pavyzdinis kraštovaizdis: prižiūrimi žolynai ir želdiniai. Savo tvarkingumu, nuostabia aplinka išsiskiria poilsio namai "Ąžuolynas", S. Lisovskio sodyba Preiloje, Juozo Navicko ir V. Burkšienės namai Nidoje.
2. Būtina siekti, kad Mėlynoji vėliava, kuria Aplinkosauginio Europos švietimo fondas apdovanojo Nidos pliažą, suplėvėsuotų Preilos ir Juodkrantės pliažuose.
3. Kelia susirūpinimą, kad nuo Avikalnio nesimato palvės, kopagubrio, Pilkųjų kopų Naglio gamtos rezervate. Todėl siūlytume formuoti esamą kraštovaizdį pagal sudarytą naująjį miškotvarkos projektą.
4. Pastaraisiais metais prie Juodkrantės pilkųjų garnių perimvietėje kormoranų skaičius didėja geometrine progresija. Nepataisomą žalą patiria miškas, žuvų ūkiai, dėl to sumažėjo pilkųjų garnių ir žuvų populiacijos. Kreipiamės į Aplinkos ministeriją, kad būtų išsaugota pilkųjų garnių kolonija ir atlyginta kormoranų padaryta žala miškų ir žuvų ūkiui.
5. Vienas iš didžiausių Preilos gyvenvietės rūpesčių - tai jos pietinėje dalyje Kuršių marių vandens išplautas krantas 5-10 metrų, o vietomis ir daugiau paplauto kranto kelia grėsmę gyventojų saugumui bei gyvenvietės namams. Siūlome tęsti krantinių tvirtinimo darbus.
6. Džiugu, kad Lietuvos vyriausybės nutarimu keltai iš Klaipėdos į Smiltynę žmones ir mašinas kelia nemokamai. Todėl esame įsitikinę, kad Klaipėdos savivaldybės rinkliava yra neteisėta.
7. Kuršių nerija - Lietuvos ir Europos perlas. Siūlome Savivaldybei kartu su Lietuvos mokslų akademija išleisti prestižinį leidinį apie Neringą lietuvių/anglų kalbomis. Šis leidinys reprezentuotų vieną geriausių Europos kurortų ir pasklistų po šimtus pasaulio šalių.

Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas DINGELISLietuvių pilietinių organizacijų Forumo koordinacinės tarybos pirmininkas prof. habil. dr. Romualdas GRIGAS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder