Vietoj lakštingalų slėnio – varlynas

Vietoj lakštingalų slėnio – varlynas

Talką išvalyti tvenkinį rekreacinėje miesto zonoje, kitapus lurdo, surengę kelių Kretingos Vilniaus gatvės namų gyventojai piktinosi, kad valdžia apleido tokį gražų kampelį pačiame miesto centre. „Kažkada čia buvo lakštingalų slėnis, o sutvarkius jis virto varlynu – vanduo pilnas žalių kurkulų, ankantis, pasodinti dekoratyvūs medžiai nudžiūvę. Investavo pinigus, o neprižiūri – valdžia čia turbūt nebuvo užsukusi nė sykio“, – svarstė gyventojai.

Iš investicijų – maža naudos

Gyventojai sakė talkai paskyrę savaitgalį ir išvalę tvenkinį, o Algimantas Lūža rodė net specialų graibštą pasidaręs. „Ištraukėme krūvas senų lapų, žolių, plastiko butelių, kitokių šiukšlių. Kai prieš dešimtmetį įkūrė čia parką, pirmus metus žmonių iš Darbo biržos atsiųsdavo, bet tvenkinio nevalė nėsyk. Jau būtų gal ir visai užakęs, jei kasmet patys jo netvarkytume“, – kalbėjo kaimynės Reda Ašmontienė, Birutė Lenkauskienė ir Jolanda Petrašiūnienė.

Žmonės sakė „Pajūrio naujienas“ pasikvietę ne tam, kad pasiviešintų, o tam, kad atkreiptų miesto valdžios dėmesį į apleistą gražią vietą, kur teka savo istoriją turintis vadinamasis stebuklingas Šv. Antano šaltinis. Ir dar pasvarstė, ar valdžia jų nenubaus už privačią iniciatyvą, kaip girdėjo kitame mieste nutikus.

„Užpernai atvežė dekoratyvių krūmų, kokį mėnesį prabuvo jie maišuose, po to pasodino. Ir neprigijo. Tačiau jų nudžiūvę stagarai tebestirkso palei pat gatvės tvorą, – nors nudžiūvę atrodo neestetiškai, bet niekas jų neišrauna. Išrautume, bet sakys, kad gerus suniokojom. Skambinome į komunalinį – nereagavo“, – piktinosi B. Lenkauskienė ir J. Petrašiūnienė.

Joms antrino A. Lūža: “Į šią vietą investuoti pinigai atnešė daugiau žalos, negu naudos. Žadėjo įrengti vaikų žaidimo aikštelę, o sumąstė iškasti tvenkinį, kuriuo nesirūpina. Neprižiūrima vietovė nyksta.“

Kainavo per 30 tūkst. eurų

Kone 7 ha rekreacinė zona Kretingos miesto centrinėje dalyje, prie Akmenos, į kurią įteka Pastauninko upelis, įkurta tarp Vilniaus g. Nr. 11, 2A ir 2B, 17 gyvenamųjų namų.

Ten – Savivaldybės žemė, o rekreacinė zona 2006–2008 m. įrengta iš Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programos lėšų. „Vieta buvo šaltiniuota, drėgna ir klampi. Iš pradžių buvo sumanyta įrengti miestiečiams priėjimą prie upės. Tačiau, ištyrus apylinkes, nuspręsta teritoriją tvarkyti kitaip – kad šaltiniai sutekėtų į iškastą tvenkinį. Įrengė takus prie upės, sutvarkė prieigas prie šaltinio“, – kalbėjo Kretingos rajono savivaldybės vyriausioji gydytoja Vanda Verbutienė.

Šios miesto rekreacinės zonos sutvarkymas kainavo 31,6 tūkst. eurų, iš jų: įrengti takus – 12,5 tūkst. eurų, sutvarkyti prieigas prie šaltinio – 1,4 tūkst. eurų, pasodinti dekoratyvinius medžius ir krūmus – 870 eurų.

Jos žodžiais, gavus lėšų iš ES, buvo numatyta užbaigti tvarkyti vietovę – įrengti apšvietimą, pritaikyti reljefą žmonių su negalia poreikiams. Tačiau Pastauninko parko sutvarkymą įgyvendinant iš kitų finansavimo šaltinių, ši vieta nepatenka į numatytą 573 tūkst. eurų vertės būsimų parko darbų projektą.

Sudėtinga patekti prie šaltinio

Tačiau vietiniai gyventojai stebisi, kam išleisti tokie pinigai, jei dekoratyvinių medžių nėra, prieiti prie šaltinio – sudėtinga, o ir išpiltas takas klampus nuo drėgmės.

Nuo bažnyčios privačią valdą gyventojams atsitvėrus, teliko tik vienas įėjimas, nusileidžiant į slėnį palei Vilniaus g. Nr.17 daugiabutį, nuo senųjų kapinių pusės.

„Galėtų įrengti kitą priėjimą, ne per žmonių kiemus. Žmonės ieško, kaip nusileisti žemyn, lipa per tvorą ar eina palei daugiabučio langus“, – kalbėjo Vilniaus g. gyventojai.

Įrengs naujus laiptus

Vilniaus g. rekreacinę zoną privalo prižiūrėti ir tvarkyti Kretingos miesto seniūnija. Miesto seniūną pavaduojanti Alma Patamsienė sakė, jog vietovė įtraukta į prižiūrimus plotus, ir ją periodiškai šienauja komunalinio ūkio darbuotojai.

„Komunalinio ūkio darbuotojai buvo numatę išrauti nudžiūvusius medžius. Tačiau sodinti naujų neskubame, kol nebus užbaigta Vilniaus gatvės rekonstrukcija, po kurios paaiškės, kaip pasikeis ir ši vieta“, – tvirtino seniūno pavaduotoja, pripažinusi, jog įeiti į rekreacinę zoną – labai nepatogu.

Kretingos miesto meras Juozas Mažeika samprotavo: „Kokio kelmo tada investavome, jei ta zona apleista ir į ją patekti sunku.“

Jis prisiminė, jog dėl Vilniaus gatvės rekonstrukcijos Savivaldybę konsultuojantis architektas Algirdas Žebrauskas siūlė įrengti praėjimą prie upės ir šaltinio nuo lurdo pro tilto apačią. Tačiau dėl tvinstančio Pastauninko to padaryti neįmanoma.

Susisiekęs su specialistais J. Mažeika patikino, jog yra numatytas sprendimas – įrengti laiptus, kuriais galima bus nusileisti į rekreacinę zoną, tačiau konkrečios būsimos vietos nenurodė. Laiptai, jo žodžiais, bus atskiras projektas, vykdomas išvien su Vilniaus gatvės rekonstrukcija.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder