Vietoj išpuoselėto parko Kretingoje – nebaigti darbai

Vietoj išpuoselėto parko Kretingoje – nebaigti darbai

Kretingos miesto pakraštyje prie Jauryklos upelio aktyvių pramogų ir pasivaikščiojimų parko įrengimą saviškiams patikėjusi Kretingos rajono valdžia nusvilo nagus – vicemerės Danutės Skruibienės ir valdančiajai daugumai priklausančio tarybos nario Almanto Skruibio šeimos įmonė darbų liko nebaigusi.

Per pusantrų metų projekto taip ir neįgyvendinusi rajono valdantiesiems politikams priklausanti statybos įmonė „Ringesta“ tarybos narius nuvylė dukart.

Nuo 2017 metų rugpjūčio už 150 tūkst. eurų per du mėnesius Jauryklos parką įrengti įsipareigojusi „Ringesta“ darbų nebuvo įpusėjusi net ir praėjus daugiau nei metams.

Pernai spalio pabaigoje, kai visiems jau buvo aišku, kad rajono politiko įmonė savo įsipareigojimų nebeįgyvendins, rajono vadovai dar kartą patikėjo viešai tarybos posėdyje duotu A.Skruibio pažadu projektą baigti iki praėjusių metų pabaigos.

Politiką pamalonino avansu

Matydama, kad ir tuomet darbai parke yra tik imituojami, rajono savivaldybė jau pernai lapkričio 6 dieną fiksavo darbų pabaigą ir pradėjo skaičiuoti delspinigius, o gruodį buvo priversta rangovui pranešti, kad sutartis su „Ringesta“ vienašališkai nutraukiama nuo gruodžio 21 dienos.

Užsakius atliktų darbų vertinimą paaiškėjo, kad beveik pusantrų metų parke vargusi „Ringesta“ atliko darbų tik už 73,3 tūkst. eurų.

Tiesa, už juos savivaldybė rangovui skolinga neliko, nes dar prieš metus, pažeidžiant darbų sutartį, politiko įmonei buvo sumokėtas 70 tūkst. eurų avansas. Neva, už jau atliktus darbus, nors iš tiesų parke nebuvo įgyvendinta nė trečdalio projekto.

„Atėjo pas mane A.Skruibys ir paprašė pinigų, nes įmonė trūko apyvartinių lėšų. Aš tikėjau, kad jie „Ringestai“ padės pabaigti įgyvendinti projektą, tačiau dabar matau, kad tai buvo mano klaida“, – vėliau atgailavo rajono savivaldybės administracijos direktorius V.Domarkas.

Kretinga laukia latvių malonės

Savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjas Darius Martinkus aiškino, kad be tarybos žinios įmonei skirdamas pinigus jo vadovas įstatymų nepažeidęs, nes parko įrengimui numatytą 150 tūkst. eurų sumą taryba buvo patvirtinusi anksčiau pritardama biudžetui.

Dabar pagrindinis rajono valdžios rūpestis – kuo greičiau surasti naują rangovą.

Pagal pagal ES Interreg Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo programą, Jauryklos parkui išleisti rajono biudžeto pinigai turėtų būti kompensuojami iš ES lėšų, jei šis projektas bus baigtas iki šių metų gegužės.

Į Kretingą atvykę ES projektą kuruojančios Latvijos aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerijos atstovai žadėjo, kad finansavimo terminas greičiausiai bus pratęstas iki rugpjūčio.

 

Laiko vis vien gali pritrūkti

Tačiau ir tuomet laiko gali pritrūkti, nes naujas rangos darbų konkursas dar nėra paskelbtas iki šiol.

D.Martinkus teisinosi, kad užtruko ginčai su „Ringesta“, nes įmonė ilgą laiką nenorėjo sutikti su ekspertų atliktų darbų įvertinimu. Be to, ilgai užtruko konkurso dokumentų ruošimas.

Skyriaus vedėjas dabar nėra tikras, kad konkursas bus paskelbtas iki vasario, todėl pagal procedūras rangovo atranka gali užtrukti ir iki gegužės.

Kitas rajono rūpestis – ar naujasis rangovas sutiks baigti darbus už šiam projektui likusius 80 tūkst. eurų?

Jei konkurso laimėtojas užsiprašys daugiau, savivaldybei biudžete teks ieškoti papildomo finansavimo.

Gresia likti be europinių lėšų

Anot Kretingos rajono tarybos Ekonomikos ir ūkio komiteto pirmininko pavaduotojo Konstantino Skieraus, šis nepavykęs projektas yra pavyzdys, kas atsitinka, kai rajono vadovai pataikauja saviškiams ir imasi globoti valdančiosios daugumos atstovų verslą.

„Kad „Ringesta“ nepajėgi ar nenori įgyvendinti šio projekto, buvo matyti jau prieš metus. Pagaliau, sutartį reikėjo nutraukti jau pernai spalį – būtų buvę laiko ir naują rangovą susirasti, kuris šiandien gal jau būtų darbavęsis.

Dabar buvo dar kartą patikėta „Ringestos“ pažadais, tempta iki metų pabaigos, o ir radus naują rangovą, šis galės pradėti dirbti tik baigiantis pavasariui. Neaišku, kokios tuomet bus oro sąlygos, ar nebus patvinęs upelis.

Todėl atsiranda reali grėsmė laiku nebaigti darbų ir negauti ES finansavimo“, – teigė rajono valdžios veiksmais pasipiktinęs politikas. ˙

Projektui neužteko ir metų

Kretingos miesto pakraštyje per miškingą skardį vingiuojančio upelio vardu pavadintą parką dar prieš metus turėjo išraižyti pėsčiųjų takai ir tilteliai per upelį, parko laukymėse turėjo būti įrengtos aktyvaus poilsio ir pramogų aikštelės su sportiniais įrenginiais.

Tačiau šiai dienai prie jau pastatytų ir be naudos dūlančių sportinių įrenginių prieiti neįmanoma, nes iš numatytų beveik 3,2 tūkst. metrų parko takų nėra paklota nė trečdalio, o ir patys darbai atlikti su trūkumais – takeliai yra per siauri, vietoj smėlio jie užpilti žvyru, o užpildo sluoksnis 3 kartus plonesnis, nei numatyta.

Takuose ne visur paklota geotekstilė, blogai pastatyti tilteliai, įkalti perpus plonesni poliai, tilteliai nepritvirtinti, todėl vieną jų praėjusį pavasarį nunešė pakilęs upelio vanduo.

Projekto vykdymą prižiūrinti įmonė „Bonum soliutio“ pernai spalio viduryje nustatė, kad už 150 tūkst. eurų per 2 mėnesius parką įrengti įsipareigojusi bendrovė „Ringesta“ praėjus daugiau nei metams po numatytos projekto pabaigos yra atlikusi vos apie trečdalį visų darbų ir savivaldybei siūlė šio rangovo atsisakyti.

Darbus stabdė ištisus metus

Su projekto neįgyvendinusia „Ringesta“ rajono savivaldybė jau seniai galėjo nutraukti sutartį ir ieškoti naujo rangovo, tačiau tarybos nariui priklausanti įmonė akivaizdžiai buvo globojama.

Pagal sutartį, jos vykdymą buvo leidžiama pratęsti tik vieną kartą iki 2017 metų spalio 25 dienos. Šią galimybę išnaudojus vėliau buvo nedirbama pačiai savivaldybės administracijai stabdant darbus.

Esant svarbioms priežastims užsakovui leidžiama stabdyti darbus ne ilgiau, kaip 60 dienų. Tačiau sutartyje nenurodoma, kiek kartų tai galima daryti.

Pačiam rangovui prašant sutartis buvo stabdoma net 8 kartus ir savivaldybė parke leido nedirbti nuo 2017 metų spalio iki pernai gruodžio 21 dienos. ˙

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder