Vasaros sezonas pažėrė staigmenų

Vasaros sezonas pažėrė staigmenų

Per­mai­nin­gų orų pa­ženk­lin­to va­sa­ros se­zo­no pa­bai­gą pa­jū­ris pa­si­tin­ka džiaug­da­ma­sis, kad niū­rios prog­no­zės dėl šie­met su­ma­žė­sian­čio poil­siau­to­jų srau­to iš Ry­tų ne­pa­sit­vir­ti­no. Su­tar­ti­nai tei­gia­ma, jog ru­sai mū­sų ku­ror­tams li­ko be­veik to­kie pat iš­ti­ki­mi, kaip ir anks­čiau, o šio se­zo­no fe­no­me­nas - iki tol ne­re­gė­tas bal­ta­ru­sių antp­lū­dis.

Šie­met po­pu­lia­riau­sius mū­sų pa­jū­rio ku­ror­tus ma­lo­niai nu­ste­bi­no Kry­mą į Lie­tu­vą iš­kei­tę tur­tin­gi bal­ta­ru­siai, o ru­sai, ku­rių iš es­mės ne­pa­vei­kė jų ša­ly­je įsis­mar­ka­vu­si an­ti­va­ka­rie­tiš­ka pro­pa­gan­da, li­ko vie­ni dos­niau­sių ir iš­ti­ki­miau­sių va­sa­ro­to­jų. Pa­jū­ry­je jau ana­li­zuo­ja­mos šio se­zo­no pa­mo­kos, nau­jos ten­den­ci­jos ir ren­gia­mos staig­me­nos ki­tiems me­tams.

Bal­ta­ru­sių desantas

Tiek Pa­lan­gos, tiek Ne­rin­gos tu­riz­mo spe­cia­lis­tai ir vers­li­nin­kai LŽ tvir­ti­no, kad šių me­tų fe­no­me­nas - bal­ta­ru­siai. Dau­gu­ma jų il­sė­tis at­vyk­da­vo pra­ban­gio­mis ma­ši­no­mis, bet ne­ven­gė nak­vo­ti ne vieš­bu­čiuo­se. Anot Pa­lan­gos ap­gy­ven­di­ni­mo pa­slau­gų tei­kė­jų or­ga­ni­za­ci­jos „Sve­tin­gas šei­mi­nin­kas“ va­do­vės Ire­nos Šva­nie­nės, bal­ta­ru­siai, ki­taip nei pa­si­tu­rin­tys ru­sai, ne­spjau­da­vo ir į kuk­les­nį būs­tą. „Jie ti­krai mie­lai ap­si­gy­ven­da­vo pri­va­čia­me sek­to­riu­je. Pa­di­dė­jęs tu­ris­tų iš Bal­ta­ru­si­jos srau­tas šie­met la­bai pa­gel­bė­jo. Bir­že­lis bu­vo itin blo­gas, ne­le­pi­no orai, ta­čiau ne­įp­ras­tai karš­ta lie­pa kom­pen­sa­vo pir­mą­jį va­sa­ros mė­ne­sį“, - LŽ sa­kė ji.

I. Šva­nie­nė kons­ta­ta­vo, kad po Žo­li­nės su­bju­rus orams tu­ris­ti­nis se­zo­nas jau iš es­mės bai­gė­si.

„Bal­ta­ru­siai ir ru­sai mums bu­vo la­bai ge­ri klien­tai, nes jie, ki­taip nei lie­tu­viai, ap­sis­to­da­vo ma­žiau­siai sa­vai­tei, dviem ar trims. Lie­tu­vai­čiai - sa­vait­ga­lių žmo­nės. Kai­nų šie­met ne­kė­lė­me ir ne­ma­ži­no­me, šei­mai su dviem vai­kais vie­na nak­vy­nė pi­ko me­tu at­siė­jo vi­du­ti­niš­kai 150 li­tų“, - pa­sa­ko­jo pa­lan­giš­kė.

Apie bal­ta­ru­sių antp­lū­dį kal­bė­jo ir Ni­dos kul­tū­ros ir tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­tro „A­gi­la“ va­do­vė Ne­rin­ga Ge­ce­vi­čiū­tė. „Po Ru­si­jos ag­re­si­jos "už­si­da­rė" Kry­mas, to­dėl bal­ta­ru­siai at­sig­rę­žė į mus. Va­do­vau­da­mie­si na­tū­ra­liu sa­vi­sau­gos ins­tink­tu, jie plūs­te­lė­jo į Lie­tu­vos pa­jū­rį, kaip ar­čiau­siai esan­čią poil­sio oa­zę. Tai bu­vo mo­kūs poil­siau­to­jai, ap­sis­to­da­vę po ke­lias sa­vai­tes“, - LŽ tei­gė ji.

Iš­si­nuo­mo­tų Nidą

Mū­sų pa­jū­rį iš nau­jo at­ra­do ir kai­my­nai len­kai, lat­viai, es­tai, ne­trū­ko poil­siau­to­jų ir iš to­li­mų­jų kraš­tų. Anot N. Ge­ce­vi­čiū­tės, į Ne­rin­gą pa­il­sė­ti ar su­si­pa­žin­ti su jos ku­ror­tais jau ke­lin­tus me­tus vis gau­siau at­va­žiuo­ja JAV, Ka­na­dos, Aus­tra­li­jos, Ki­ni­jos ir ypač Ja­po­ni­jos pi­lie­čiai.

„Y­pač do­mė­jo­si ja­po­nai, jų ša­lies žur­na­lis­tai ir tu­riz­mo sek­to­riaus at­sto­vai. Mat prieš po­rą me­tų Lie­tu­vo­je re­zi­duo­jan­tys Ja­po­ni­jos dip­lo­ma­tai, ap­si­lan­kę Kur­šių ne­ri­jo­je, pa­ža­dė­jo rek­la­muo­ti mū­sų kraš­tą. Ir pa­ža­dą te­sė­jo. Šie­met su­lau­kė­me ne vie­nos ja­po­nų de­le­ga­ci­jos. Jiems Kur­šių ne­ri­ja - kaip kos­mo­sas. Vie­nas tu­ris­tas vi­sai rim­tai klau­sė, kiek kai­nuo­tų iš­si­nuo­mo­ti Ni­dą. Ne­ri­jos gam­ta ja­po­nus tie­siog pri­bloš­kia“, - pa­sa­ko­jo N. Ge­ce­vi­čiū­tė.

Vis dėl­to iš už­sie­nie­čių Ne­rin­gą dau­giau­sia rin­ko­si vo­kie­čiai (70 proc.), mėgs­tan­tys lan­ky­ti mu­zie­jus, gam­ti­nes ver­ty­bes, kul­tū­ros pa­mink­lus.

O Pa­lan­ga ga­li pa­si­gir­ti ją vis la­biau at­ran­dan­čiais Iz­rae­lio gy­ven­to­jais. Šie kar­tu su is­pa­nais, ita­lais gin­ta­ri­nį pa­jū­rį mie­liau ren­ka­si dėl vė­ses­nio nei, tar­ki­me, Tur­ki­jos kli­ma­to.

Gims­ta spor­to turizmas

LŽ pa­klaus­tas, kaip ver­ti­na šį va­sa­ros se­zo­ną, Pa­lan­gos me­ras Ša­rū­nas Vait­kus pir­miau­sia iš­sky­rė itin eks­tre­ma­lias poil­siau­to­jų pa­to­gu­mą už­ti­kri­nan­čių žmo­nių dar­bo są­ly­gas.

„Bir­že­lis bu­vo šal­tas, o štai lie­pa... Trys sa­vai­tės af­ri­ki­nio karš­čio, vie­nu me­tu pa­plū­di­miuo­se bu­vo ga­li­ma su­skai­čiuo­ti per 100 tūkst. žmo­nių. Įsi­vaiz­duo­ja­te, koks dar­bo krū­vis gu­lė ant gel­bė­to­jų pe­čių? Ki­tas da­ly­kas - kaip pa­šė­lę dir­bo mies­to šva­rin­to­jai, ko­mu­na­li­nin­kai. Jiems va­sa­ra ti­krai bu­vo eks­tre­ma­li“, - aiš­ki­no ku­ror­to va­do­vas.

Jis pa­ti­ki­no, kad ru­sai Pa­lan­gos ne­ig­no­ra­vo, ne­bu­vo at­šauk­tos vieš­bu­čių kam­ba­rių re­zer­va­ci­jos. Be ki­ta ko, me­ras at­krei­pė dė­me­sį į poil­siau­to­jų iš Lat­vi­jos pa­gau­sė­ji­mą. „Prie­žas­tis - Jūr­ma­la vis la­biau tam­pa ru­sa­kal­bių ci­ta­de­le, o jie ten dik­tuo­ja sa­vo są­ly­gas. Mū­sų ku­ror­tą kai­my­nių ša­lių žmo­nės ren­ka­si ir dėl ge­rų kai­nų, ir dėl ser­vi­so, nes mai­ti­ni­mo, poil­siau­to­jų ap­tar­na­vi­mo sek­to­riu­je kon­ku­ren­ci­ja yra la­bai di­de­lė, to­dėl vers­li­nin­kai sten­gia­si. Vien šie­met Pa­lan­go­je ir Šven­to­jo­je bu­vo ati­da­ry­ti trys nau­ji vieš­bu­čiai, o tai ro­do, kad ku­ror­tas ple­čia­si“, - sa­kė Š. Vait­kus.

Dar vie­na ten­den­ci­ja: Pa­lan­ga pra­de­da trauk­ti spor­ti­nin­kus šie­met ati­da­rius nau­ją spor­to komp­lek­są. Esą jis bus dar pa­trauk­les­nis, kai baig­sis fut­bo­lo sta­dio­no re­no­va­ci­ja. „At­vyks­ta krep­ši­nio rink­ti­nių į tre­ni­ruo­čių sto­vyk­las net iš kai­my­nių ša­lių, net Vo­kie­ti­jos, Ka­ta­ro. Mies­tui tai la­bai nau­din­ga, nes spor­ti­nin­kai uži­ma vieš­bu­čius, nau­do­ja­si mai­ti­ni­mo įstai­gų pa­slau­go­mis. Jau da­bar vyks­ta de­ry­bos ir dėl fut­bo­lo ko­man­dų tre­ni­ruo­čių sto­vyk­lų“, - pa­sa­ko­jo me­ras.

Jo tei­gi­mu, šie­met Pa­lan­go­je kaip nie­ka­da iš­ryš­kė­jo ir šei­mų su ma­ža­me­čiais vai­kais sim­pa­ti­jos šiam ku­ror­tui.

Anot Pa­lan­gos tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rės pa­va­duo­to­jos Egi­di­jos Smi­lin­gie­nės, šei­mos at­sig­rę­žia į Pa­lan­gą dėl la­bai di­na­miš­kos ap­lin­kos, mat gre­ta nak­ti­nių klu­bų ku­ror­te yra la­bai daug ra­my­bės oa­zių: par­kų, skve­rų, dvi­ra­čių ta­kų, lau­ko tre­ni­ruok­lių.

No­rė­jo iš­skir­ti­nio dėmesio

Pa­lan­gos vieš­bu­čių ir res­to­ra­nų aso­cia­ci­jos va­do­vas Da­rius Mik­lo­vas LŽ pri­pa­ži­no, kad ver­ti­nant va­sa­ro­to­jų įpro­čius ga­li­ma kal­bė­ti ir apie tam ti­krus ne­igia­mus po­ky­čius. „Šie­met pa­ma­tė­me, kad ma­žiau ru­sų at­vy­ko ap­sis­to­ti mė­ne­siui, dviem, jie at­os­to­ga­vo sa­vai­tę, dvi ar tris. Ne­ži­nau, ko­dėl taip yra. Ta­čiau ru­sų ne­su­ma­žė­jo, jie rin­ko­si bran­giau­sius vieš­bu­čius. Dėl trum­pes­nio ap­sis­to­ji­mo pa­di­dė­jo vieš­bu­čių ap­tar­na­vi­mo są­nau­dos. Aps­kri­tai ši va­sa­ra bu­vo ge­ra“, - kons­ta­ta­vo jis.

Kar­tu pa­lan­giš­kis at­krei­pė dė­me­sį į di­de­lius pi­ni­gų ne­skai­čiuo­jan­čių poil­siau­to­jų iš sla­viš­kų ša­lių rei­ka­la­vi­mus. „Jei jau iš Mins­ko, Mask­vos ar to­liau at­vyks­ta, tai ir pi­ni­gų ne­gai­li. Ta­čiau no­ri iš­skir­ti­nio dė­me­sio, ge­ro ap­tar­na­vi­mo, šyp­se­nų. O mums va­sa­ros se­zo­nui per­so­na­lą su­rink­ti tam­pa vis su­nkiau, ypač ge­rų dar­buo­to­jų su­dė­tin­ga pri­vi­lio­ti, nes daug kas ne­no­ri se­zo­ni­nio dar­bo“, - ti­ki­no D. Mik­lo­vas.

Pri­trau­kia ir stebyklos

Jei pa­jū­rį bū­tų le­pi­nę ge­ri orai bir­že­lį, Ne­rin­gos me­ras Da­rius Ja­sai­tis šiam va­sa­ros se­zo­nui ra­šy­tų 10 ba­lų, ta­čiau da­bar brūkš­te­lė­jo aš­tuo­nis.

„Šį se­zo­ną dar la­biau iš­ryš­kė­jo są­mo­nin­gas žmo­nių no­ras ke­liau­ti į Ne­rin­gą be au­to­mo­bi­lio. Kai pra­dė­jo kur­suo­ti grei­taei­gis ka­ta­ma­ra­nas iš Klai­pė­dos į Juo­dkran­tę, Ni­dą, pir­miau­sia juo su­sku­bo nau­do­tis lie­tu­vai­čiai. O dvi­ra­ti­nin­kų aps­kri­tai itin pa­dau­gė­jo“, - LŽ sa­kė jis.

Me­ras pa­mi­nė­jo ir nau­ją tu­ris­tų srau­tą, ku­ris jau ryš­kė­ja ir tik di­dės ru­de­nį: tai pa­ukš­čių ste­bė­to­jai. Mat šią va­sa­rą už Ne­rin­gos me­ri­jos lė­šas pa­ma­ry­je bu­vo pa­sta­ty­ti 8 spe­cia­lūs spar­nuo­čių ste­bė­ji­mo na­me­liai, dar ke­lis įren­gė Kur­šių ne­ri­jos na­cio­na­li­nis par­kas.

„Y­ra tam ti­kras or­ni­to­lo­gų mė­gė­jų kon­tin­gen­tas, ypač tarp vo­kie­čių, skan­di­na­vų, ku­rie at­vyks­ta spe­cia­liai dėl ga­li­my­bės tuo­se apž­val­gos na­me­liuo­se ste­bė­ti pa­ukš­čius“, - ti­ki­no D. Ja­sai­tis.

Įtei­sins aerodromą

Tiek Ne­rin­gos, tiek Pa­lan­gos va­do­vai jau ga­lė­jo įvar­dy­ti ir ki­to va­sa­ros se­zo­no iš­šū­kius bei šie­met iš­mok­tas pa­mo­kas. D. Ja­sai­tis pir­miau­sia pa­mi­nė­jo po­rei­kį dar la­biau ge­rin­ti dvi­ra­čių ta­kų inf­ras­truk­tū­rą, mat dvi­ra­ti­nin­kai yra ypač pa­gei­dau­ja­mi tu­ris­tai į UNES­CO pa­sau­lio pa­vel­do są­ra­šą įtrauk­to­je Kur­šių ne­ri­jo­je.

„Plė­si­me dvi­ra­čių ta­kus, ge­rin­si­me esa­mus. No­ri­me, kad nau­jas dvi­ra­čių ta­kas nu­sid­riek­tų iki pat Ru­si­jos sie­nos. Taip pat dar la­biau įsi­ti­ki­no­me, kad Ne­rin­go­je žmo­nėms ne­už­ten­ka vien gam­tos. Esant blo­ges­niems orams dau­ge­lis ren­ka­si spor­tą lau­ko tre­ni­ruok­lių vie­to­se, tad pa­sta­ty­si­me jų dar dau­giau. Taip pat ki­tais me­tais gal jau bus įreng­ti deng­ti te­ni­so kor­tai“, - dės­tė jis.

Ki­tų me­tų iš­šū­kiai ir di­džio­sios sva­jo­nės: SPA pa­slau­gų cen­tro sta­ty­bos prie Ni­dos cen­tri­nio plia­žo ir Ni­dos ae­rod­ro­mo ati­da­ry­mas.

„Van­dens pra­mo­gų ir svei­ka­tin­gu­mo cen­tro rei­kia kaip ge­rų orų. Bet te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo do­ku­men­tų ren­gi­mas pri­lygs­ta Si­zi­fo dar­bui. Gal le­dus pra­mu­ši­me ki­tą­met. O Ni­dos ae­rod­ro­mas ti­krai bus ati­da­ry­tas, tam rei­kia pa­keis­ti esa­mo lau­ko tū­pi­mo ta­ko ju­ri­di­nį sta­tu­są“, - sa­kė me­ras. Anot jo, tuo­met į Ne­rin­gą plūs­te­lė­tų ul­tra­leng­vie­ji lėk­tu­vai iš Skan­di­na­vi­jos, Vo­kie­ti­jos, ki­tų ša­lių, kur ke­liau­ti to­kiais or­lai­viais itin mėgs­ta­ma.

Pa­lan­ga dar keisis

Pa­lan­ga, re­gis, jau ki­tą­met tu­rės nau­ją, ma­din­gą tu­ris­tų trau­kos vie­tą: tai Ne­mir­se­ta. Mat jau šie­met pa­ste­bė­ta, kad jo­je vis daž­niau mėgs­ta­ma de­gin­tis, o ki­tą­met bus ati­da­ry­tas ir eu­ro­pi­nis kem­pin­gas. „Ne­mir­se­to­je ki­tais me­tais rei­kės pa­sta­ty­ti pa­pil­do­mų skęs­tan­čių­jų gel­bė­to­jų pos­tų“, - tei­gė me­ras Š. Vait­kus.

Dar vie­nas 2015-ųjų va­sa­ros se­zo­no dar­bas: kar­di­na­li eis­mo ku­ror­te ir ša­lia jo pert­var­ka. Mat ge­gu­žę bus ati­da­ry­tas Pa­lan­gos ap­link­ke­lis, to­dėl vyks­tan­tie­ji į Šven­tą­ją, Lat­vi­ją ne­be­da­rys to per ku­ror­tą. „O Vy­tau­to gat­vę aps­kri­tai svars­to­me pa­lik­ti tik dvi­ra­ti­nin­kams ir pės­tie­siems, tad pra­džio­je pa­da­ry­si­me vien­pu­sį eis­mą. Taip pat bus pa­sta­ty­tas dau­giaaukš­tis ma­ši­nų ga­ra­žas prie Rą­žės. Nu­tie­sus ap­link­ke­lį, pra­dė­si­me ryž­tin­giau spręs­ti ir įva­žia­vi­mo į ku­ror­tą ap­mo­kes­ti­ni­mo klau­si­mą“, - var­di­jo ku­ror­to va­do­vas.

Be­je, ki­tą se­zo­ną tu­rė­tų pra­dė­ti il­giau veik­ti ir ne­mo­ka­mi vie­šie­ji tua­le­tai, ku­rių Pa­lan­go­je yra 20. Da­bar jie vei­kia iki 21-22 val., o tu­rė­tų dirb­ti iki vi­dur­nak­čio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder