Vasara pajūryje: karščiai atslūgs, bet trumpam

Vasara pajūryje: karščiai atslūgs, bet trumpam

Ši vasara - išskirtinė. Šilti orai pajūrio gyventojus lepina nuo gegužės, o liepos mėnesio karščiai traukė poilsiautojus mėgautis neįprastai šiltu jūros vandeniu. Vis dėlto, pasak sinoptikų, rugpjūtį šiek tiek atvės, o kitą savaitę temperatūra, tikėtina, nukris net iki 19 laipsnių.

Anomalūs mėnesiai

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausiosios klimatologės dr. Indrės Gečaitės, alinantys karščiai pajūryje nėra toks retas reiškinys, tačiau neįprastai šiltus gegužės ir birželio mėnesius ji vadino anomaliais.

"Tokia aukšta temperatūra nėra būdinga mūsų kraštams. Anksčiau, 1960-1990 metais, temperatūra pakildavo daugiau kaip 30 laipsnių vos du kartus per dešimtmetį. Ir tokių dienų būdavo vos viena arba dvi.

Tačiau vėliau matome, kad statistika kinta. Tarkime, nuo 2000-ųjų metų pajūryje oro temperatūra kone kasmet pakyla taip aukštai. Tačiau, matyt, karščiai pajūrio gyventojams užsimiršo, nes 2016 ir 2017 metais vasaros buvo vėsesnės", - aiškino vyr. klimatologė.

Maksimalios temperatūros rekordas užfiksuotas 2014 metais, kai ši pajūryje pakilo net iki 36,6 laipsnių karščio. Šiemet liepos viduryje temperatūra pakilo iki 31,3.

Apskritai, rugpjūtis pajūryje yra šilčiausias mėnuo, tačiau prognozuojama, kad temperatūra šiek tiek nukris. Rugpjūčio 6 dieną atvės iki 19 laipsnių, vėliau oras šils ir sieks 25 laipsnius.

"Jau praėjusiais metais buvo galima tikėtis, kad ši vasara bus karšta ir sausa, nes Lietuvoje senokai buvo sausra. O gamtoje reiškiniai juk kartojasi", - aiškino pašnekovė.

Maudytis kol kas saugu

Praėjusią savaitę Lenkijos pareigūnai uždraudė maudytis net 50-yje paplūdimių, nes dėl karščių neįprastai šiltame vandenyje prisiveisė labai daug toksiškų bakterijų. Kai kuriose vietose Lenkijoje Baltijos jūros temperatūra viršijo 23 laipsnius.

Nors Melnargės ir Girulių ruože vandens temperatūra siekia net 24 laipsnius šilumos, o Smiltynėje - 22 laipsnius, kol kas maudynės Klaipėdoje saugios. BĮ "Klaipėdos paplūdimiai" prieš porą dienų sulaukė teigiamų Darnaus vystymosi instituto vandens tyrimo išvadų. "Viskas gerai, maudytis nedraudžiama. Tiesiog Pirmojoje ir Antrojoje Melnragėje atsirado daug dumblių. Vieni žmonės į tai nekreipia dėmesio, kitiems nemalonu", - pasakojo direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki ir pridūrė, kad vandens tyrimai bus atliekami kas dvi savaites.

Pasiteiravus, kodėl Klaipėdos paplūdimiuose maudytis saugu, kai kaimyninėje Lenkijoje lipti į vandenį draudžiama, pašnekovas teigė, kad už tai turėtume būti dėkingi šiauriniam vėjui. Nors vasara Lietuvoje prasidėjo jau gegužę, tačiau vėjas iš šiaurės vis "atpūsdavo" šalto vandens sroves.

"Pusę vasaros vanduo įšildavo tik iki 17-18 laipsnių, tada temperatūra staigiai krisdavo iki 10-11 laipsnių, vėliau vėl įšildavo. Dėl to visą vasarą vanduo buvo nešiltas, ir tai gelbėjo nuo užterštumo.

Tačiau dabar vėjas yra nepastovios krypties. Kol kas problema tik dumbliai, o vėliau matysime", - aiškino A. Siakki.

Anksčiau, pasak pašnekovo, buvo atvejų ir Klaipėdoje, kai dėl užterštumo buvo draudžiama maudytis. Pašnekovas prisiminė, kai vienoje vietoje jūros vanduo buvo labai švarus, o visai netoliese, vos už 200 metrų, maudytis jau buvo draudžiama.

Pasiteiravus, su kokiais iššūkiais per karščius paplūdimiuose susiduria poilsiautojai ir gelbėtojai, A. Siakki teigė, kad dėl didelių karščių poilsiautojai paplūdimyje vangūs, kai kurie perkaista, gauna saulės smūgį, kai kuriems pakyla spaudimas.

Kiti kenčia nuo vapsvų ar širšių įkandimų. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad tėvai paplūdimiuose aplaidžiai rūpinasi savo vaikais. Esą, šią vasarą Klaipėdos paplūdimiuose pasimetė nemažai mažamečių, o šį savaitgalį - net devyni.

"Dar viena problema - žmonės, neįvertinę savo jėgų, plaukia už plūdurų, ir ne sykį teko padėti jiems grįžti į krantą", - pabrėžė "Klaipėdos paplūdimių" direktoriaus pavaduotojas.

Patarimai

Visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo specialistė Nijolė Mozūraitienė atkreipė dėmesį, kad užplūdus karščiams dažniausiai žmonės kenčia nuo odos nudegimų. Taigi būnant saulėje būtina naudoti apsaugines priemones nuo saulės, net ir tada, kai oras už lango atrodo debesuotas.

"Vasarą nuo 11 iki 15 val. patartina ypač vengti tiesiogiai skleidžiamų saulės spindulių, nes jie gali sukelti stiprų odos nudegimą. Visai nesvarbu, kad tądien oras atrodo apniukęs - pro debesis prasiskverbia nuo 40 iki 90 proc. saulės spindulių, todėl net ir apniukusią dieną galime ne tik įdegti, bet ir nudegti.

Taip pat reikia nepamiršti galvos apdangalo ir gerti daug vandenį", - patarė N. Mozūraitienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder