"Vaitelių" soduose - elektros stygius

"Vaitelių" soduose - elektros stygius

Sodų bendrijos "Vaiteliai" gyventojai skundžiasi gyvenantys tarsi balanos gadynėje, mat jiems tenkančios elektros įtampos nebepakanka, kad būtų galima tinkamai apšviesti gyvenamas patalpas. Apie normaliai veikiantį šaldytuvą, televizorių, ar kompiuterį gyventojai sako jau seniai pamiršę.

Kaip jau darosi įprasta sodų bendrijose, taip ir šį kartą dalį šių bėdų bandoma suversti pavasarį naujai išrinktam sodų bendrijos pirmininkui. Esą, kol buvo sena pirmininkė, tokių problemų būdavo mažiau.

Kai kurie gyventojai tarpusavyje šnabždasi, kad soduose veikia nelegalūs cechai, kurie esą ir vagia iš žmonių elektros energiją.

Tokius gandus neigiantis naujasis sodų bendrijos "Vaiteliai" pirmininkas Rimtautas Aniulis tikina, kad viskas į gera pasikeis jau gana greitai - esą jau parengti visi dokumentai, kad šios sodų bendrijos elektros tinklus perimtų "LESTO".

Vietoje 220 - tik 160 voltų

"Nebeįmanoma gyventi tokiomis sąlygomis. Lempa spingsi tarsi žvakė. Nori išsivirti arbatos - reikia laukti 15 minučių, kol puodelis vandens užkaista elektriniame virdulyje. Apie galimybę pasinaudoti namuose kompiuteriu jau seniai pamiršome", - pasakojo sodų bendrijoje "Vaiteliai" gyvenantis Tadas Urbonavičius.

Pasak jo, jis pats bandė matuoti kokia elektros įtampa patenka į jo namą ir nustebo pamatęs, kad ji vietoje reikiamų 220 voltų nesiekia net 160.

Jiedu su žmona tikino, kad situacija gerokai suprastėjo šią vasarą. Esą žmonės tarpusavyje pradėjo kalbėtis, kad "Vaiteliuose" pradėjo veikti ne vienas nelegalus cechas, todėl esą gyventojams ir tenka mažesnė elektros įtampa nei reikėtų.

"Aną dieną girdėjau parduotuvėje žmones kalbant, kad čia Vaiteliuose vienas giminaitis dirba ceche, kur lankstomos vielinės tvoros. Dar žinome, kad čia veikia kalėdinių plastmasinių eglučių gamybos fabrikėlis. Tad normalu, kad mums kyla įtarimai, jog visi šie gamybininkai vagia iš mūsų elektrą", - svarstė T. Urbonavičius.

Jo žmona Nijolė sakė praėjusį savaitgalį neapsikentusi ir bandžiusi teisybės ieškoti pas bendrijos pirmininką, tačiau esą bergždžiai.

"Jis tegalėjo pasakyti, kad dar reikia palaukti mėnesiuką ir viskas susitvarkys. Kas susitvarkys? Kodėl tuomet leidžia toms įmonėms naudoti mūsų elektrą?", - pyko moteris.

Nepritaikyta šiuolaikiniam gyvenimui

Šios sodų bendrijos elektrikas Stasys Molis patikino, kad niekas iš žmonių jokios elektros nevagia. Neva greičiau patys gyventojai jos nepasidalija tarpusavyje.

"Projektai buvo daryti sovietiniais laikais, kai namuose degė tik Iljičiaus lemputė, o dabar pažiūrėkite, kiek žmonės turi įvairiausių buities prietaisų. Oro laidai yra per ploni ir per ilgi, dvi transformatorinės, kurios paskirsto elektros energiją senos, vos po 100 kilovatų. Tiesa, įrengėme vieną naują - 250 kilovatų, bet vis tiek nepakanka, kad tenkintų gyventojų poreikius. Ypač dabar rudenį, kai šalta. Savaitgaliais visi suvažiuoja, įsijungia elektrinius šildytuvus - įtampa krenta kaip mat", - pasakojo S. Molis.

Elektriko duomenimis, tokia situacija stebima ne tik nuo praėjusios vasaros - esą silpna elektros įtampa čia gyvenantys žmonės skundžiasi jau keletą metų.

"Kai čia atsikraustė daugiau nuolatinių gyventojų, viskas ir prasidėjo. Tikrai jau kokie 3-4 metai girdžiu tokius skundus ypač iš tų žmonių, kurie gyvena toliau nuo transformatorinės", - sakė sodų bendrijos elektrikas.

Jis teigė nežinantis nė vieno sodų bendrijoje veikiančio nelegalaus cecho. Pasak jo, čia veikia tik viena legali įmonė, kuri užsiima plastikinių eglučių gamyba.

"Ši įmonė dar iš senų laikų gauna trifazę elektros srovę. Tačiau jai yra įrengtas ribojantis įvadinis prietaisais, kad viena fazė nepaimtų daugiau kaip 4 kilovatų elektros energijos. Tad maksimaliai jie gali paimti 12 kilovatų", - tikino S. Molis.

Mokesčiai nedidės

Nuo pavasario sodų bendrijai "Vaiteliai" pirmininkaujantis Rimtautas Aniulis taip pat sakė pirmą kartą girdintis apie soduose veikiančias nelegalias įmones ir stengiasi į tokias paskalas nereaguoti.

"Situacija su elektros energija soduose tikrai nebepakenčiama. Mano namuose net ekonominės lemputės mirksi, tad akivaizdu, kad įtampos trūksta. Dabar pagrindinis tikslas yra perduoti elektros tinklus LESTO, tad šiuo metu nieko nebesiruošiame daryti. Manau, kad po mėnesio situacija tikrai pagerės", - žadėjo pirmininkas.

Pasak jo, jau sutvarkyti visi LESTO reikalingi dokumentai. Tad liko tik paženklinti elektros stulpus ir pasirašyti galutinę sutartį.

"Dėl to, kad elektros tinklai bus perduoti LESTO gyventojams mokesčiai tikrai nesikeis. Skirtumas bus tik tas, kad jie dabar už elektrą mokės ne bendrijai, o tiesiogiai LESTO. Net neabejoju, jog LESTO gerins infrastruktūrą, kad žmonės gautų kokybišką elektros energiją", - vylėsi R. Aniulis.

Sodų bendrijoje "Vaiteliai" yra per 2,5 tūkst. sodų savininkų.

"Apie konkrečius darbus kalbėti dar anksti"

Ernestas NAPRYS, LESTO atstovas ryšiams su visuomene

Šiemet LESTO tęsia sodininkų bendrijų tinklų išpirkimo procesą. Šiuo metu pradėtas ir sodų bendrijai "Vaiteliai" priklausančių skirstomųjų tinklų išpirkimo procesas, todėl apie konkrečius darbus kalbėti dar anksti.
Skirstomuosius tinklus perėmusi LESTO per 6 mėnesius kiekvienam vartotojui įrengs atskirus apskaitos prietaisus ir įrengs elektros energijos automatinius išjungiklius. Kai LESTO perima sodininkų bendrijų tinklus, ji leistinąją galią įrengia tokią, kokia buvo paskirstyta sodininkų bendrijos sutarimu, tačiau ne mažesnę nei numatyta norminiuose dokumentuose - 3 kW leistinoji galia, kai atvadas yra vienfazis, ir 5 kW, kai atvadas yra trifazis. Taip pat LESTO pašalins defektus, trukdančius patikimai tiekti elektros energiją, perims skirstomųjų tinklų priežiūrą.
Jei klientų leistinoji galia netenkins, jie turės galimybę kreiptis dėl galimybės leistinąją galią padidinti ar sumažinti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder