Vaikų gynėjų psichologija bejėgė prieš kumščius

Vaikų gynėjų psichologija bejėgė prieš kumščius

Grasinimai ir prakeiksmai - ne naujiena vaikų teisių gynėjams, vykstantiems į girtaujančias šeimas, tačiau praėjusią savaitę agresyvūs klaipėdiečiai juos pasitiko kumščiais. Kliuvo ir tarnautojus ginti stojusiems policininkams.

Kovo 29-ąją Laukininkų gatvės 31 name buvo gana stipriai sumuštos Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) specialistės, o kai joms į pagalbą atvyko policijos patruliai, kliuvo ir jiems.

Tądien VTAT pranešta, kad bute, kuriame jau kelias dienas girtaujama, yra vaikų. Nustačius adresą paaiškėjo, kad ten negyvena į socialinės rizikos įskaitą įtraukta šeima, bet patikrinti informacijos vyko dvi specialistės. Ten jos pasitiktos ne itin draugiškai: teigiama, kad neblaivi moteris ėmė talžyti vieną specialistę, o šiai padėti bandžiusią kolegę laikė taip pat apsvaigę vyrai. Vėliau kumščiai paleisti ir prieš antrąją.

Visa tai stebėjo keturi vaikai. Tarnybos specialistėms iš smurtautojų buto pavyko ištrūkti tik po kurio laiko, jos suskubo skambinti policijai. Atvykusius patrulius lėbautojai irgi pasitiko nesvetingai - moteris bei du vyrai pareigūnus apspardė, smogė į veidą, metė į juos gėlių vazoną.

Trijulė apklausta, moteriai ir jos bendrams gresia atsakomybė už pasipriešinimą policijos pareigūnams, policijai pareiškimus parašė ir VTAT specialistės.

Joms, beje, tądien savo tikslą pasiekti pavyko - trys vyresnieji vaikai išvyko pas giminaičius, o mažiausiasis pristatytas į kūdikių namus.

Dėl smurto protrūkio minėtą šeimą planuojama įtraukti į socialinės rizikos įskaitą.

"Sumušė pirmą kartą"

Virginija GELAŽNIKIENĖ, Klaipėdos VTAT vedėjos pavaduotoja
Grasinimai susidoroti yra, galima sakyti, kasdienybė. Panašiais atvejais visada eina dvi darbuotojos, nesitiki, kad kas nors prieš jas pakels ranką, nors ir nežino, kas jų laukia už kiekvienų durų. Tačiau smurtas panaudojamas pirmą kartą mūsų praktikoje. Moterys nukentėjo gana smarkiai, veidai nusėti mėlynėmis. Visa laimė, kad joms pavyko ištrūkti į laiptinę ir paskambinti policijai - patrulių teko laukti 40 minučių.
Kaimynai sakė, kad ten girtaujama ne pirmą kartą, bet jie tos šeimos prisibijo ir policijos nekviečia. Dabar kažkas susiprotėjo pranešti bent mūsų tarnybai ir specialistės privalėjo ten važiuoti. Todėl joms ir teko "sugerti" visą agresiją.
Moterys neapdraustos, į tokias vietas eina plikomis rankomis, jos tik stiprios psichologiškai, bet tai nepadeda, kai ant tavęs puola apsvaigę ir įsiutę žmonės. Viena iš nukentėjusiųjų pas mus dirba neseniai. Nežinia, ar tokia patirtis ją įkvėps tolesniems darbams.
Ta šeima tikriausiai bus įtraukta į socialinės rizikos įskaitą, kuriam nors socialiniam darbuotojui teks su ja dirbti...

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder