Užgaudė vargonų dūdos

Užgaudė vargonų dūdos

Šiandien šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje užgaudė kelis mėnesius montuotų ir derintų galingų 37 registrų, trijų manualų ir pedalo "Rieger" firmos (Austrija) vargonai. Specialistų teigimu, jie šiuo metu - patys moderniausi Rytų Europos regione.

Po to, kai vargonus pašventino brolis pranciškonas Astijus, kompozitorius Alvidas Remesa ir Klaipėdos meras atliko kūrinį, skirtą Zitos ir Martino Gusiatinų šeimai. Jie sausakimšos koplyčios bendruomenei ir buvo pristatyti instrumento mecenatais. Fundatoriai pabrėžė, kad pinigus sunku uždirbti, bet dar sunkiau juos prasmingai investuoti. Gusiatinų šeima įsitikinusi, kad šie vargonai jų pati prasmingiausia investicija. Susirinkusieji jiems plojo atsistoję. Kaip ir Gariui Grodbergui, neatlygintinai kūrusiam šių vargonų dispoziciją. Nuoširdžiai buvo pasitikti ir “Rieger” firmos vargonų statytojai. Brolis Benediktas sakė, kad vakar vargonus, turinčius per du su puse tūkstančio vamzdžių ir vamzdelių, išbandęs G. Grodbergas aptiko tik vieną klaidelę, kuri per keliolika sekundžių buvo pašalinta. Vargonų inauguracijos ceremonijoje dalyvavo ir Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Publikai, tarp kurios buvo ir daug onkologinėmis ligomis sergančiųjų, pirmiausia buvo pristatyta šiai progai kompozitoriaus Algirdo Martinaičio sukurta "Šventojo Pranciškaus malda". Vargonavo Renata Marcinkutė, giedojo “Aukuro” choras.". Iš pirmųjų vargonų akordų galėjai justi jų galybę. Vargonavo ir Garis Grodbergas, Alvidas Remesa, kiti vargonininkai, pademonstravę naujųjų vargonų galimybes.

Pakalbinti šios koplyčios bendruomenės nariai tikino, kad jiems tai labai džiaugsminga šventė, nes vargonai padėsią kreiptis į aukštybes sveikatos ir Dievo malonių.

Sekmadienį šiandien inauguruotais vargonais gros Haig Vosgueritchaina (Izraelis), Michael Schoch (Austrija).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder