Unikaliai vaistinei gresia išnykimas

Unikaliai vaistinei gresia išnykimas

Uostamiesčio politikams užsimojus nutraukti 2001-aisiais pasirašytas koncesijos sutartis ir likviduoti nuostolingai mieste dirbančias savivaldybės vaistines, "mirtininkų" sąraše atsidūrė ir dabar seniausia Klaipėdoje bei visoje Lietuvoje esanti "Juodojo erelio" vaistinė.

[CITATA]

Pagal koncesijos sutartį ją valdantys šeimininkai jau nebesitiki, jog politikus pavyks kažkaip perkalbėti, tačiau viliasi, jog bent jau istorinė vaistinės veikla čia bus išsaugota.

"Alsuoja istorija"

Praėjus 19 metų po pirmosios "Žaliosios" Klaipėdos vaistinės įkūrimo, Prūsijos kunigaikštis Fridrichas XII 1696 m. davė provizoriui Jokūbui Zaurenui privilegiją Klaipėdos priemiestyje Fridrichštadte įsteigti naują vaistinę. 1768 m. vaistininkas Blumelis šią vaistinę perkėlė į Turgaus g. 34 (dabar - Tiltų g.). Vaistinei duotas "Juodojo erelio" pavadinimas.


Apie šimtmečius "Juodojo erelio" vaistinėje vykdomą funkciją byloja ir kabantys šilkografijos technika atlikti inžinieriaus A. Bertašiaus paveikslai. Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.


Tokius istorijos vingius benarpliojant nerimsta jau ketvirtus metus čia dirbančios vaistinės vedėjos Ramutės Petrišiūnienės širdis.

"Senosios vaistinės yra kitokios. Tai ne tinklui priklausančios vaistinės. Viskas čia alsuoja istorija. Jeigu miestas nenori, kad mes čia būtume, galim išeiti, bet svarbiausia, kad pastatas atliktų savo istorinę vaistinės funkciją. Juk nuo istorijos niekur nepasislėpsi. Štai buvo atvažiavęs kažkada buvusio vaistinės šeimininko sūnus iš Vokietijos. Jam tiesiog širdį spaudė vaikystės prisiminimai, nes virš šios vaistinės jis ir gyveno", - pasakojo vaistinės vedėja, ragindama miesto politikus atsižvelgti ne tik į piniginį aspektą.

Panašias mintis dėstė ir UAB "Naujakiemio vaistinė", dabar valdančios "Juodojo erelio" vaistinę, direktorius Šarūnas Motiejus Bulauka, kuris pagal koncesijos sutartį vadovauja dar ir Debreceno bei "Saulėtajai" vaistinėms. Sutartį dėl pastarosios taip pat ketinama nutraukti.


"Bandėme bendrauti, tartis, tačiau politikų nuomonės pakeisti nepavyko. Įsipareigojome mokėti koncesijos mokestį ir dirbti pelningai, tačiau kai metas toks, pastarosios sąlygos išpildyti nepavyksta", - guodėsi vaistinės direktorius.

Per dešimtį metų savivaldybei už "Juodąjį erelį" buvo sumokėta apie ketvirtadalis milijono koncesijos mokesčio. Dar apie 330 tūkst. paklota už "Saulėtąją vaistinę". Nutraukus sutartį koncesininkas privalės savivaldybei padengti ir nuostolius - už abi vaistines susidarys apie pusė milijono.

Kad ir kaip skaudžiai kirstų šie faktai, Š. M. Bulauka tikina, kad išsilaikyti šioje vietoje jau nebesitiki.

"Tik ne su tokiomis sąlygomis, kurios, beje, per dešimtmetį nė karto nebuvo peržiūrėtos - teigė vaistinės direktorius. - Dabar man, kaip vaistininkui, svarbiausia, kad politikai nedarytų skubotų sprendimų. Gal pačiai savivaldybei pavyktų atgaivinti šią veiklą, gal pavyktų pritraukti struktūrinių lėšų. O jei ir parduotų, tai bent su prievole nekeisti veiklos."

Š. M. Bulaukos teigimu, net ir dėl to, kad tokia vaistinė negali konkuruoti su didžiaisiais tinklais, vis tiek nereikėtų skubiai jos paversti batų ar dėvėtų drabužių parduotuve.

Funkcija svarbi

Istorikas Dainius Elertas taip pat buvo linkęs pritarti istorinės pastato funkcijos išsaugojimui.

"Tai gražus pastatas. Ta pati veikla tęsiama nuo XVII amžiaus. Juolab ir "Juodojo erelio" pavadinimas itin būdingas Prūsijai. Būtų labai gaila, jei ši funkcija nutrūktų", - sakė istorikas.

Pasak jo, ši vaistinė turi išlaikytus tipinės vaistinės bruožus - virš jos buvo įsikūręs vaistininko butas, pirmame aukšte pati vaistinė yra su aiškiu patalpų padalinimu. Šie bruožai simbolizuoja dar ir tai, kad dar XIX a. miestietis su vaistininku palaikydavo itin glaudų ryšį - pasibelsti į vaistininko buto duris galėjo nors ir naktį, ir šis tuoj skubėdavo ruošti vaistus ar konsultuoti.

D. Elerto manymu, vaistinės funkciją išsaugoti reikėtų, tačiau būtina ieškoti originalumo: "Senamiestyje turi įsikurti išskirtiniai taškai. Taigi "Juodojo erelio" vaistinė turėtų turėti kažkokį specifinį bruožą. Kaip, pavyzdžiui, Palangos vaistinė, pagal autentišką receptą gaminanti žymiąsias "Trejas devynerias". "Juodojo erelio" vaistinei išskirtini bruožą susikurti neturėtų būti sunku. Praeitis sufleruoja gausybę dalykų - juk kiekvienas vaistų sąrašas buvo tvirtinamas valstybės, taigi galima atsekti senovinius receptus. Tai gali būti ne tik kažkokie išskirtiniai produktai, bet ir kurio nors proceso demonstravimas ar kas nors panašaus".

Anot D. Elerto, jei bus einama paprasčiausiu keliu ir vaistinės funkcija panaikinta, bus labai gaila. Tokiu atveju jis primygtinai skatina palikti ar įrengti bent jau ženklus apie kadaise čia egzistavusią tradicinę veiklą.

"Juodojo erelio" vaistinės funkcijos svarbą mato ir Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro turizmo informacijos teikimo specialistė Lina Markauskienė. Jos teigimu, "Juodojo erelio" vaistinė yra mėgstama turistų.

"Žinoma, juos domina ir istorinis aspektas. Visgi tai pastatas, turintis savo istoriją. Tačiau ne ką menkiau svarbi ir iki šiol čia vykdoma veikla. Juk atvykstantiems turistams taip pat prireikia vaistų ar kitokių priemonių, o ši vaistinė jiems pati patogiausia", - sakė L. Markauskienė.

"Į istoriją bus atsižvelgta"

Genovaitė PAULIKIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės Turto skyriaus vedėja

Negi dėl istorinių faktų nelikviduoti įmonės? O kas nuostolius dengs? Dėl funkcijos išsaugojimo bus priimami kiti sprendimai. Šiandien nuostolingai dirbančiai ir į dugną traukiančiai įmonei savivaldybė negali dalinti labdaros. Juk čia komercinė sritis. Nenorime vilkinti proceso, kol bus paskelbtas bankrotas ar tos patalpos bus parduotos aukciono būdu kreditoriniams įsiskolinimams padengti. Mes kaip tik turime tikslą susigrąžinti ir tada jau vertinti šių patalpų istorinę vertę ir galvoti, kaip toliau elgtis. Kai mes pardavinėjome pačią seniausią "Žaliąją vaistinę", programose įrašėme labai daug sąlygų, pagal kurias naujasis šeimininkas negali keisti funkcijos, turi išlaikyti autentiškumą ir panašiai. Kaip bus su "Juodojo erelio" vaistine, dar nežinau. Be abejo, bus diskutuojama. Jeigu rasim būdą, kaip radome privatizuojant "Žaliąją vaistinę", tai tada žiūrėsim. Į istoriją atsižvelgta bus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder