Tuoj žiema, o įvažiavimas į Palangą dar nebaigtas

Tuoj žiema, o įvažiavimas į Palangą dar nebaigtas

Jau daugiau nei mėnesį vėluojantys įvažiavimo į Palangą rekonstrukcijos darbai nusitęsė į vėlų rudenį. O projekto užsakovė Lietuvos automobilių kelių direkcija ir rangovė „Hidrostatyba“ jau rengiasi teismams.

Šią vasarą į Palangą plūdę poilsiautojai piktinosi kelyje iškilusiomis kliūtimis, nes kaip tik buvo pradėta įvažiavimo į kurortą rekonstrukcija. Dabar aiškėja, kad šis projektas gali baigtis keliomis bylomis teismuose.

Daugiau nei 7 mln. eurų vertės pagrindinio įvažiavimo į kurortą rekonstrukcijos darbai turėjo būti baigti daugiau nei prieš mėnesį.

Kiekviena uždelsta diena juos atliekančiai pajūrio bendrovei „Hidrostatyba“ kainuoja 2060 eurų.

Iki rugsėjo vidurio Kretingos gatvės rekonstrukciją turėję pabaigti kelininkai čia triūsti turės bent iki lapkričio vidurio.

Tačiau pajūryje jau prasidėjo ištisą mėnesį hidrometeorologų prognozuojami lietūs, todėl paskutiniam asfalto sluoksniui išlieti iki šalnų šiemet gali nebelikti tinkamų dienų.

Beje, kelininkai jau seniai galėjo baigti darbus, bet dažną savaitgalį jų nebuvo matyti.

Rangovo priekaištai užsakovui

Tokį vėlavimą „Hidrostatybos“ projektų direktorius Gediminas Zumaras aiškina prasidėjus darbams išlindusiomis rekonstrukcijos techninio projekto klaidomis ir nesusikalbėjimu su Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD).

„Apie kokį terminų laikymąsi galima kalbėti, jei projektas su galutiniais tam tikrų objekto vietų pataisymais mus pasiekė paskutinę sutartyje numatytą darbo dieną?“ – piktinosi G.Zumaras.

Rangovai LAKD priekaištavo ir dėl negeranoriško bendravimo: iškilus neaiškumams, kaip įgyvendinti abejotinus projekto reikalavimus, užsakovų atsakymų „Hidrostatyba“ sulaukdavusi tik baigiantis teisės aktų numatytiems terminams.

Be to, anot G.Zumaro, neretai vieni LAKD išaiškinimai prieštaraudavę kitiems.

Užtruko klodami vamzdyną

Nuo numatyto darbų grafiko rangovas pradėjo atsilikti dar gegužės pradžioje, kai, paklojus dalį lietaus nuotekų vamzdyno, buvo pastebėta, kad jis įsirėmė į gatvę kertantį dujotiekį. Pastarasis projekte klaidingai buvo pažymėtas tame pačiame aukštyje.

Kol projektas buvo taisomas ir 120 metrų ilgio vamzdžių buvo perklota iš naujo, teko sugaišti pusantro mėnesio.

Anot G.Zumaro, darbus teko stabdyti ilgame rekonstruojamos gatvės ruože, nes nepataisius projekto nebuvo aišku, kokiame gylyje vamzdyną montuoti už dujotiekio.

Savo ruožtu LAKD įsitikinusi, kad šiuos neatitikimus rangovas privalėjo įvertinti dar prieš klojant vamzdyną pirma atkasus visą ruožą ir nustačius inžinerinių tinklų aukštį.

Užsakovas pripažino, kad dalį vamzdyno teko perkloti ne dėl rangovo kaltės. Dėl to darbų baigimo terminas buvo atidėtas 5 dienoms.

Tačiau direkcija atmetė „Hidrostatybos“ prašymą darbų baigimo terminą atidėti dar 52 dienoms ir kompensuoti 12 tūkst. eurų už viso vamzdyno perklojimą. Tokį ieškinį rangovas jau yra įteikęs teismui.

G.Zumaro nuomone, jei ieškinys būtų patenkintas, darbų baigimo terminas nusikeltų į lapkričio 16-ąją ir LAKD bendrovei privalėtų sugrąžinti iki to laiko apskaičiuotus apie 107 tūkst. eurų delspinigių.

Groteles rinko mėnesius

Antrą ieškinį teismui „Hidrostatyba“ ruošia dėl projekte nurodytų netinkamų lietaus vandens surinkimo grotelių. Juo bus mėginama dar papildomai pratęsti darbų užbaigimo terminą ir prisiteisti bendrovės patirtus finansinius nuostolius.

Rangovui įsigijus apie šimtą tokių grotelių ir jas pradėjus montuoti paaiškėjo, kad viršutinė jų dalis aukštesnė už bortus. G.Zumaras tikino, kad šis konkretus gaminys buvo nurodytas projekto medžiagoje.

Užsakovo teigimu, nurodyta konkretaus gaminio markė tebuvusi techninė klaida, likusi kopijuojant dokumentus, mat projekte pateikiami tik pageidaujami grotelių parametrai, o nurodyti konkretų gaminį draudžia Statybos įstatymas.

Per du mėnesius, kol buvo ginčijamasi su projektuotojais bei užsakovais ir ieškoma sprendimo, rangovas negalėjo kloti asfalto. Galiausiai įmonei teko pirkti naujas groteles ir dalį jų montuoti iš naujo.

LAKD teigė, kad grotelės montuojamos trinkelėmis išklotame kelkraštyje ir asfaltavimo darbams netrukdė. Tačiau „Hidrostatybos“ atstovai tvirtino, kad nesumontavus grotelių lieti asfaltą draudė užsakovo pasamdytas darbų prižiūrėtojas.

Atsiliko nuo pat pradžių

Stebėdamas orų prognozes „Hidrostatybos“ projektų direktorius G.Zumaras vylėsi, kad iki lapkričio vidurio sulauks 5 dienų be lietaus. Tiek laiko reikėtų asfaltavimo darbams visame 2,1 kilometro ilgio ruože baigti.

Net ir baigus statybos darbus dar apie pusę mėnesio užtruks dokumentų tvarkymas.

Per tą laikotarpį taip pat bus skaičiuojami delspinigiai.

G.Zumaras svarstė, kad jų pavyktų išvengti, jeigu teismas patenkintų ir antrą „Hidrostatybos“ ieškinį. Bet rangovo sėkme teismuose abejoja užsakovas.

LAKD direktoriaus pavaduotojo Eduardo Grinavecko teigimu, „Hidrostatyba“ darbų konkursą laimėjo dėl to, kad projektą pasižadėjo įgyvendinti per pusę metų. Nors, anot jo, nuo darbų grafiko buvo atsiliekama vos ne nuo pirmo mėnesio.

„Dabar matome, kad rangovas savo įsipareigojimų gali nespėti įvykdyti ir per 8 mėnesius, o savo vėlavimą bando pridengti aplinkybėmis, kurios, mūsų manymu, visiškai neturėjo įtakos kitiems darbams visame objekte.

Jau seniai baigėsi sutartas darbų baigimo terminas, bet dar kalbame net ne apie aplinkos tvarkymą, bet apie asfaltavimą, nebaigtą kloti trinkelių dangą, dar nepastatytus apšvietimo stulpus“, – vardijo E.Grinaveckas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder