Tomo Mano festivalio leitmotyvas - Europa

Tomo Mano festivalio leitmotyvas - Europa

Vasaros renginiai

Violončele skambina Ramutė Kalnėnaitė

Liepos 10-17 dienomis Nidoje vyko tradicinis, jau aštuntasis Tomo Mano festivalis, kasmet sulaukiantis didelio pasisekimo. Šiais metais renginio organizatoriai pagrindinę tema pasirinko netiesiogai susijusią su T. Manu. Šių metų tema: "Mes Europoje ir Europa mumyse".

Lietingi orai neatbaidė daugybės poilsiautojų, kurie apsilankė festivalio renginiuose. Didžiulio susidomėjimo susilaukė kamerinės muzikos koncertai vykę Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje. Pirmieji šių metų koncertai lankytojų skaičiumi beveik dvigubai aplenkė praėjusius renginius. Muzikos programas šiam renginiui sudarė Ona Narbuitienė ir Vytautė Markeliūnienė.

Festivalyje - laureatai

"Pagrindiniu koncertų leitmotyvu pasirinkta Johanno Sebastiano Bacho kūryba, - apie muzikinę dalį pasakojo festivalio direktorė Vitalija-Teresė Jonušienė. - Viena ryškiausių Europos tautų bendrumo ženklu galėtų būti krikščionybė, o ją prasmingiausiai simbolizuoja J.S. Bacho muzika. Lietuvių atlikėjus buvo stengtasi parinkti tokius, kuriems dažnai teko koncertuoti Europos koncertų salėse ir tapusius konkursų lauretais. Festivalyje debiutavo šių metų tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų konkurso laureatė Sonata Alšauskaitė, daininkė Natalija Katilienė. Koncertavo nuolatinis festivalio dalyvis - kamerinis choras "Aidija". Pasirodė saksofonininkas Petras Vyšniauskas, smuikininkė Ingrida Armonaitė, violančelininkai Ramutė Kalnėnaitė ir Mindaugas Bačkus, vokiečių fleitininkas Karstenas Hiustedas, pianistas Jurgis Karanavičius, daininkė Justė Stonytė, Kauno styginis kvartetas, Valstybinis Vilniaus kvartetas, smuikininkas Martynas Švėgžda fon Bekeris, obojininkas Juozas Rimas ir kt.

Diskusijos

Išlieka ir tradicinis lietuvių kompozitorių portretų vakaras. Jam šiais metais pasirinktas Lietuvos muzikos patriarchas Juozas Naujalis".

Nemažiau populiarios buvo ir diskusijos vykusios Tomo Mano memorialiniame muziejuje. Šiais metais jas pradėjo vokiečių publicistas ir Viadrinos universiteto Frankfurte prie Oderio profesorius Karlas Šlogelis (Karl Schlogel). Kitomis dienomis diskusijose dalyvavo "Polityka" savaitraščio leidėjas ir publicistas Adamas Kžeminskis (Adam Krzeminski) iš Lenkijos ir Kultūros filosofijos ir meno instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Nerija Putinaitė (Lietuva). Diskusijose labai aktyviai dalyvavo ir žiūrovai.

Menininkų kolonijoje vyko Vilniaus dailės akademijos parodos atidarymas. Buvo pristatyti Tekstilės katedros studentų darbai. Parodos kuratorius Jonas Stankevičius. V. ir K. Mizgirių menininkų namuose atidaryta paroda "Talpos". Joje sujungta skulptura fotografija ir video menas. Skulptorius Aleksandras Aleksejevas, fotomenininkė Salomėja Jastrumskytė ir videomenininkas Remigijus Venckus.

Tomo Mano memorialiniame muziejuje šalia įprastos ekspozicijos galime išvysti parodą "Dailininkų knygos iš Europos".

Naujiena - kinas

Vitalija-Teresė Jonušienė pasakojo, jog šių metų festivalio naujiena yra kinas. Juo norėta pritraukti daugiau ir įvaresnės publikos. Tradiciškai kameriniai koncertai ir diskusijos sudomina rimtesnę publiką, kuri net poilsiaudama aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje. O kinas skirtas poilsiautojams, kurie tiesiog nori atsipalaiduoti. Filmai buvo parinkti susiję su festivalio tema, sukurti kaimyninių šalių režisierių.

"Ši festivalio dalis yra pati brangiausia, bet visi filmai žiūrovams visiškai nemokami. Filmų programos kuratorė Irma Šimanskytė stengėsi atrinkti filmus kurie buvo sukurti bendradarbiaujant dviejų šalių režisieriams. Programa sukurta taip, kad pirmasis filmas būtų trumpametražis, o antrasis ilgesnis", - apie renginius pasakojo festivalio direktorės asistentė Eva Pluharova-Grigienė.

Ugnė DUNDULYTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder