Telšių rajone rastos neteisėtos kasinėjimų vietos

Telšių rajone rastos neteisėtos kasinėjimų vietos

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atlikdami patikrinimus Telšių rajone rado tris neteisėtų kasinėjimų vietas. Nustatyta, kad neteisėtai, neturint leidimų, iškasta daugiau kaip 15 tūkstančių kubinių metrų naudingų iškasenų, rašoma Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pranešime spaudai.

Atsakingiems asmenims surašyti protokolai ir skirtos baudos, o taip pat preliminariai paskaičiuota pretenzijų ir mokesčių padidintu tarifu už beveik 50 tūkstančių eurų.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kontrolės organizavimo pareigūnai, gavę skundą dėl galimai neteisėtų kasinėjimų Telšių rajone, surengė patikrinimą. Patikrinimo metu Nakrašiškių, Liūnų kaimuose ir Viešvėnuose buvo aptiktos savavališkos naudingų išteklių gavybos vietos.

Bendradarbiaujant su Lietuvos geologijos tarnyba buvo išmatuota ir apskaičiuota, kad Nakrašiškių kaime, iš vienai akcinei bendrovei priklausančio sklypo, neteisėtai, neturint leidimo buvo iškasta 1911 kubinių metrų smėlio. Už naudingų išteklių gavybą, neturint leidimo naudoti žemės gelmių išteklius atsakingam asmeniui M.B. (1974 m.) surašytas protokolas (ANK 111 str. 1d.) ir paskirta bauda. Taip pat, taikant didesnį tarifą, paskaičiuotas mokestis už be leidimo išgautas naudingas iškasenas – 7556 eurai.

Liūnų kaime nustatyta, kad nuosavame žemės ūkio sklype, neturėdamas leidimo, ūkininkas iškasė ir kaip teigė, savo reikmėms panaudojo, 250 kubinių metrų žvyro. Dėl pažeidimo padarymo senaties, vyrui administracinė atsakomybė netaikyta, tačiau paskaičiuota žala aplinkai. Už reljefo pažeidimą neturint leidimo, teikta 538 eurų pretenzija, kurią ūkininkas jau sumokėjo.

Dar vieną neteisėtą naudingų iškasenų gavybos vietą aplinkosaugininkai aptiko Viešvėnų miestelyje. Pareigūnai ne tik užfiksavo kaip buvo kasamas smėlis, bet ir palydėjo smėliu pakrautas mašinas iki statybvietės Telšiuose. Tad šiuo atveju buvo užfiksuota, kad naudingos iškasenos ne tik išgaunamos neteisėta, neturint leidimo, bet ir realizuojamos. Sklypo savininkas T.G. (1986 m.) paaiškino, kad išgavo ir realizavo apie 400 kubinių metrų smėlio. Tačiau bendradarbiaujant su Lietuvos geologijos tarnyba buvo išmatuota ir apskaičiuota, kad iš šio sklypo neteisėtai iškasta daugiau kaip 13200 kubinių metrų smėlio. Piliečiui T.G. surašytas protokolas (ANK 111 str. 1d.) ir bus paskirta bauda. Taip pat už be leidimo išgautas naudingas iškasenas bus paskaičiuoti mokesčiai padidintu tarifu.

Visais atvejais, aplinkosaugininkai atsakingiems asmenims taip pat įteikė privalomuosius nurodymus sutvarkyti savavališkai pažeistas ir iškasiotas teritorijas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder