Švėkšnoje Velykų medyje - 32 tūkstančiai margučių

Švėkšnoje Velykų medyje - 32 tūkstančiai margučių

Švėkšnos (Šilutės r.) gyventojai nesirengia užleisti savo pozicijų Lietuvos rekordų knygoje – miestelio centre išdygo dar įspūdingesnis nei anksčiau Velykų medis, ant kurio sukabinti 32 tūkstančiai 99 margučiai.

Pasigrožėti neįprastu reginiu atvysta žmonės iš kitų Lietuvos vietovių. Margintais kiaušiniais papuoštas Velykų medis Švėkšnos aikštėje, šalia Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčios, atsiranda jau trečią kartą.

Pirmaisiais metais ant jo buvo 7751, o pernai – 16 tūkst. 140 būtinųjų šventiškų atributų.

Švėkšnos seniūnijos gyventojų sukurtas akį veriantis Velykų medis įrašytas į Lietuvos rekordų knygą, bet žmonės kartelę kelia vis aukščiau. Idėją neįprastai sutikti pavasario šventes subrandino asociacija „Švėkšniškių sambūris“ (buvęs Šilutės rajono neįgaliųjų Švėksnos padalinys).

Pasak sambūrio vadovės Ingridos Riterienės, kasmet daugėja ne tik margučių, bet ir tenka pasižvalgyti vis didesnio medžio, ant kurio jie rišami.

Šiemet aštuonių metrų aukščio ąžuolas atgabentas iš Norkaičių girininkijos. Jo šakos buvo sutvirtintos, kad atlaikytų nekasdienišką naštą.

Ruošti margučius žmonės pradėjo dar praėjusį rudenį. Daugiau kaip 32 tūkst. margučių – maždaug dvidešimties žmonių darbas.

Ant ažuolo šakų pririšti spalvingi kiaušiniai - visokiausių rūšių: apnerti, apsiūti skiautėmis, puošti aplikacijomis, spalvinti. Pernai Velykų medis nutvisko tautinėmis spalvomis, o šiemet jis – visokiausių atspalvių. Margučiai suverti panašių spalvų kekėmis.

Papuošti tokį Velykų medį prireikė ne tik daugybės žmonių pagalbos, bet ir specialių keltuvų, kuriais pasirūpino Švėkšnos seniūnija.

Visą dieną margučius prie šakų raišiojusius talkininkus užkandžiais ir arbatą vaišino Šv. Apašalo Jokūbo bažnyčios klebonas Julius Meškauskas.

I.Riterienė jau žvelgia į ateitį - kitąmet Velykų medis gali iškilti ir kitoje vietoje.

Galbūt švėkšniškiai margintais kiaušiniais puoš augantį, o ne miške nukirstą medį. „Švėkšniškių sambūrio“ idėja džiugina ne tik seniūnijos gyventojus. Per Velykas pasigrožėti dar neregėtu medžiu atvyksta svečiai iš kitų vietovių. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder