Susisiekimo ministerijai priteista sumokėti 100 litų

Susisiekimo ministerijai priteista sumokėti 100 litų

Vakar Klaipėdos apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą dėl hidrotechninio deviacijos įrenginio uosto akvatorijoje įsigijimo sandorio pripažinimo neteisėtu, paskelbė sprendimą - sandoris neteisėtas ir niekinis.

Klaipėdos apygardos prokuratūros, ginančios viešąjį interesą, prokurorė Kornelija Rušinaitė prašė teismo pripažinti negaliojančiu 1998 metų turto perdavimo ir priėmimo aktą, kuriuo Susisiekimo ministerija deviacijos įrenginį perdavė UAB Laivybos paslaugų centrui. Teismas pripažino jį negaliojančiu.

Kartu prokurorė prašė panaikinti ir 2002 m. gruodžio 13 d. varžytinių aktą, pagal kurį Aurelija Trečekauskienė, tuomečio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos juristo Sauliaus Trečekausko žmona, per Laivybos paslaugų centro turto varžytines už 100 litų įsigijo nekilnojamą daiktą - deviacijos įrenginį - kaip kilnojamąjį. Teismas ir šį sandorį pripažino negaliojančiu.

Atsakovė šioje byloje buvo ir Susisiekimo ministerija. Iš jos teismas priteisė sumokėti A. Trečekauskienei 100 Lt. Be to, iš A. Trečekauskienės ir ministerijos priteista po 50 Lt teismo išlaidų.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti apskųstas Klaipėdos apygardos teismui.

L. e. p. Uosto direkcijos Teisės ir personalo skyriaus viršininkas Vaidas Batūra pasidžiaugė, kad iš esmės prokuratūros ieškinys patenkintas. "Tokio teismo spendimo ir tikėjomės. Manau, kad šiandien teisingumas yra atstatytas, valstybė pasiekė savo tiksla - šiuo metu įrenginys pašalintas ir nebetrukdo svarbių objektų statybai", - sakė V. Batūra. Pasak jo, Uosto direkcija dėl šio proceso papildomų išlaidų nepatyrė.

Pasak V. Batūros, 12 tūkst. Lt (tiek deviacijos įrenginį buvo įvertinęs Registrų centras) tebėra depozitinėje sąskaitoje. Šie pinigai būtų sumokėti A. Trečekauskienei už įrenginio paėmimą visuomenės poreikiams tuo atveju, jeigu teismas netenkintų ieškinio ir nepripažintų įrenginio įsigijimo sandorio negaliojančiu.

Uosto direkcija dabar lauks teismo sprendimo įsigaliojimo dienos, o tada priims atitinkamus sprendimus. Jeigu teismo nuosprendis bus skundžiamas apeliacine tvarka, tokiu atveju pinigai ir toliau bus laikomi depozitinėje sąskaitoje. Jeigu įsiteisės teismo sprendimas, direkcija susigrąžins pinigus iš antstolio sąskaitos.

Beje, A. Trečekauskienės advokatas Algirdas Bauža pageidavo, kad už deviacijos įrenginį jo ginamajai būtų atlyginta pagal draudimo kompanijos nustatytą vertę - 443 345 Lt. Tačiau tai ne didžiausia suma, kurios paprašė privatūs asmenys iš Uosto direkcijos.

Pasak V. Batūros, Uosto direkcija turi panašių ginčų, kurių ieškiniai ir sumos didesni. Pavyzdžiui, neteisėtai įsigyti žemės sklypai uosto rezervinėse teritorijose. Už vieną sklypą iš Uosto direkcijos užsiprašyta sumokėti beveik 3 mln. Lt, o už kitą - apie 200 tūkst. Lt. To pareikalavo ir juridiniai, ir privatūs asmenys. Šiuo metu direkcija yra inicijavusi du teisminius procesus, bet yra ir daugiau bylų, kuriose ieškinius yra pareiškusios Klaipėdos apylinkės ir apygardos prokuratūros.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder