Sugrįžę gandrai Brožiuose lizdo neberado

Sugrįžę gandrai Brožiuose lizdo neberado

Į „Bangos“ redakciją paskambinusi Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė dėstė, jog šiame kaime, Papelkės gatvėje, elektrikai nudraskė nuo elektros stulpo gandralizdį. Sugrįžę paukščiai dabar per dienų dienas stirkso toje vietoje.

„Bando nešti šapus ir klijuoti naują lizdą, bet nesiseka, nes ten elektrikai pritvirtino trikampį virbą. Šalia gyvenantys žmonės stebi benamius paukščius ir graudinasi. Skambinau Vėžaičių seniūnijos seniūnui, jis kreipėsi į kažkokias tarnybas, bet niekas nepasakė, kas gali padėti gandrams“, – apgailestavo V. Riaukienė.

Gailestis benamiui paukščiui

Į devintą dešimtmetį įkopusi Brožių kaimo gyventoja Pranutė Andrašiūnienė ir jos šeima nuo ankstyvo ryto stebi gandralizdžio vietoje, anot jos, liūdinčią gandrų porelę. „Dvi vasaras jie čia perėjo – buvo gera į šiuos darbščius paukščius žiūrėti. Mes labai mylim gamtą – ir šį pavasarį laukėme jų sugrįžtančių.

Bet kovo mėnesį gavome SMS žinutes, jog trumpam namuose dings elektra“, – pasakojo P. Andrašiūnienė. Po to ji pamatė, kad gandralizdis nublokštas ant žemės. Sugrįžę gandrai ilgai suko ratus aplinkui, paskui įsikūrė ant laidų ties buvusiu gandralizdžiu, kurio vietoje švyti trikampis. Vakarais jie nutupia ant šalia esančio namo stogo.

„Man labai gaila benamių paukščių – ir aš benamė buvau“, – jautriai palygino savo ir paukščių gyvenimą garbaus amžiaus moteris. Jai pritarė sūnus Egidijus, kuris kelerius metus praleido emigracijoje.

„Bet aš nusileidau ir turiu namus. O va, gandrams tenka iš naujo statyti gandralizdį, bet nesiseka, nes pritvirtintas trikampis. Kodėl elektrikai taip žiauriai pasielgė?“ – stebėjosi vyras. Jis kalbėjo, jog aplinkiniuose kaimuose yra virš elektros stulpų iškeltų gandralizdžių.

Kodėl reikėjo numesti šį? „Mamos gaila. Ir paukščių“, – ištarė vyras. Beje, netoli nuo Papelkės gatvės ant elektros stulpo tebėra vienas gandralizdis.

Išdraskyto gandralizdžio kaimynystėje gyvenanti P. Andrašiūnienė: „Laukiau pavasario ir gandrų, tačiau benamiai graudina.“Išdraskius – iškelti platformą

Klaipėdos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vadovas Vitalis Marozas patikino, jog gandrai grįžta perėti į tą pačią vietą. Visgi, anot jo, dėl šių paukščių benamystės jaudintis nereikėtų, nes lizdą jie gali susisukti per dieną ar naktį. Tai kalbėjo gamtos subtilybes išmanantis specialistas.

„Elektrikams leidžiama avarinius gandralizdžius nuversti, jeigu trukdo, tačiau netoli tos vietos, apie 100 metrų spinduliu, privalo iškelti platformą – alternatyvą kitam gandralizdžiui susikrauti“, – kalbėjo V. Marozas. Tačiau Klaipėdos regiono Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) darbuotojai jam neprisipažino Papelkės gatvėje išdraskę gandrų lizdą.

V. Marozas kalbėjo, jog didžiausia blogybė būtų, jeigu šie paukščiai lizdą susuktų ant gyvenamojo namo stogo. Paukščių perėjimo laikotarpiu nevalia jų liesti, nes gresia administracinė atsakomybė.

Saugiau natūralioje gamtoje

Pakomentuoti šią situaciją paprašėme ESO Ryšių su visuomene projektų vadovą Tomą Kavaliauską.

„Dėkojame už pranešimą. Vertiname ir suprantame bendruomenės bei Jūsų rūpestį dėl gandralizdžio. Norėtume informuoti, kad ESO – energetikos įmonė, kuri skirsto elektrą ir dujas bei prižiūri skirstomuosius tinklus, kad jie tarnautų saugiai, patikimai ir efektyviai, rūpinasi tinklų gedimų šalinimu ir naujų klientų prijungimu“, – rašė atsakyme ESO atstovas.

T. Kavaliausko teigimu, gandralizdžių tvarkymą reglamentuoja Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymas. ESO kasmet kreipiasi į Aplinkos apsaugos agentūrą dėl lizdaviečių ardymo avariniais atvejais leidimo, kuriame nurodomos gandralizdžių ardymo sąlygos bei maksimalus kiekis per metus su jų atstatymu. Gandralizdžiai perkeliami į kitą vietą ne toliau nei 100 m nuo pirminės lizdo vietos.

„Vasario pabaigoje ESO darbuotojai Brožių kaime tvarkė elektros tinklo atramas greta transformatorinės. Ant vienos iš jų buvo gandralizdis. Darbuotojai pašalino grėsmę tinklo patikimumui ir paukščiams keliantį lizdą.

Po mėnesio buvo tvarkytos toje pačioje vietoje esančios kitos oro linijos ir atramos, ant kurių buvo gandralizdžiai. Kai kurie kėlė grėsmę. Viena platforma dėl svorio buvo pakrypusi – ESO darbuotojai ją ištiesino.

Kitose saugant elektros tinklą nuo galimų gedimų ir elektros energijos sutrikimų, kad gyventojai nepatirtų nepatogumų, įrengta speciali konstrukcija (trikampis), kuri skatintų gandrus kurtis ir sukti lizdus gamtoje – medžiuose, o ne ant elektros oro linijų atramų“, – dėstė T. Kavaliauskas savo atsakyme.

Jo teigimu, šiomis dienomis ESO darbuotojai pastebėję, kad Brožių kaime gandrai pradėjo krauti dar tris lizdus ant elektros linijos atramų. ESO ragina Brožių bendruomenę prisidėti prie lizdaviečių kūrimo ir priežiūros, nes elektros tinklų atrama – potencialiai pavojingas įrenginys, netinkamas gandralizdžiui.

„Gandrų labui prašytume bendruomenę padėti paukščiams įsikurti medžiuose, o ne ant elektros tinklo atramų“, – ragino ESO atstovas T. Kavaliauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder