Stendų plėšymo vajus: bevaisės kaltųjų paieškos

Stendų plėšymo vajus: bevaisės kaltųjų paieškos

Klaipėdos rajone tęsiasi plakatų plėšymo, stendų pjaustymo vajus. Kol kas labiausiai „nukraujavo“ konservatoriai ir liberalai. Jų didžiuliai stendai suplėšyti nepataisomai. „Tiesiog chuliganizmas ar oponentų noras susidoroti su stipriais varžovais?“ – viešumoje netyla klausimai.

Politiniai oponentai ar chuliganai?

Šį savaitgalį nepataisomai supjaustyti Lietuvos liberalų sąjūdžio Klaipėdos rajono skyriaus stendai prie Dituvos žiedo. Vertinama žala – apie 100 Eur. „Noriu „padėkoti“ kažkam, kas tokiu būdu bando tapti geresni, labiau tinkami atstovauti rinkėjams. Akivaizdu, esame rimti konkurentai, jei net tentai tampa rinkimų kovos objektu.

Primenu, mes kalbame darbais ir idėjomis. Jei jūsų rinkimų programa ir įrankis tik peiliukas, mums tikrai ne pakeliui. Visa kita – teisėsaugos reikalas (dėl tentų sugadinimo ir patirtos materialinės žalos pirmadienį kreiptasi į policiją – aut. past.)“, – po plakatų sudarkymo feisbuko paskyroje mintimis dalijosi Liberalų sąjūdžio kandidatė į Klaipėdos rajono savivaldybės merus Audronė Balnionienė.

„Bangai“ ji sakė, jog neatmeta galimybės, kad tai galėtų būti politinių oponentų darbas, tačiau taip teigti taip pat negalinti.

„Šie mūsų tentai – pasiekiami ranka. Specialaus pasiruošimo nereikia. Galima tiesiog būti piktam ir einant pro šalį supjaustyti. Juolab kad šie buvo neapšviestoje vietoje, lengvai prieinamoje. Tad galėtų būti ir tiesiog buitinis chuliganizmas“, – svarstė A. Balnionienė.

Ji įsitikinusi, kokį elgesį ir bendravimo kultūrą demonstruoja viena ar kita politinė bendruomenė, taip elgiasi ir tos bendruomenės pasekėjai. „Yra atvejų, kai net nešiojantieji rinkėjo korteles ragina balsuoti už vieną ar kitą kandidatą.

Laiptinėse palieka politinę literatūrą. Tačiau nusprendėme nesivelti į donkichotišką mūšį su vėjo malūnais. Tai kiekvienos politinės bendruomenės garbės ir sąžinės reikalas“, – sakė ji.

Peržengtos visos ribos

„Banga“ jau rašė, kad dar Vasario 16-osios rytą buvo subjauroti du kandidatės į Klaipėdos rajono savivaldybės merus Rasos Petrauskienės stendai Gargžduose.

O vasario 19 d. jau buvo suplėšyti du reklaminiai lauko stendai prie Dituvos kelio 12-o kilometro.

Pastarieji buvo su R. Petrauskienės ir Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nario Alfredo Šiaulio portretais. „Klaipėdos rajone rinkimai tapo nebesaugūs ir nebejuokingi. Peržengtos visos ribos. Chuliganai įsidrąsinę, daro ką nori ir kada nori. <...> Suplėšyti stendai ir kitoks persekiojimas mūsų veržlios komandos nesustabdys“, – po išpuolių nuomone socialiniame tinkle dalijosi R. Petrauskienė.

Dėl stendų suniokojimo ji kreipėsi ir į policiją, ir į prokuratūrą. Tačiau Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė gerų žinių neturi: „Kameros Gargžduose šiuo atveju nepadėjo, nes buvo tirštas rūkas. Be to, kameros nukreiptos į pačią sankryžą.“

„Jei po Gargždų miesto kameromis suplėšomas plakatas ir neišaiškinami pažeidėjai, tai ko tikėtis?“ – retoriškai klausia R. Petrauskienė. Visi sugadinti reklaminiai konservatorių stendai jau yra pakeisti naujais. Tą patį padarė ir liberalai: dar tą pačią dieną pakeitę suniokotus stendus prie Dituvos žiedo.

Anot A. Balnionienės ir R. Petrauskienės, paprastų plakatų vajus dar labiau įsibėgėjęs. „Vos tik užkabini, nusisuki, jau nebėra“, – vaizdžiai konkurencinės kovos detales atskleidė konservatorė.

Informatoriui – 400 Eur premija

Visuomeninio rinkimų komiteto „Kuriam kartu“ lyderis, taip pat kandidatas į Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos merus Sigitas Karbauskas pasiūlė niekdarius gaudyti kartu ir paskelbė viešai akciją 20x20, t. y. 20 eurų kiekvienam už informaciją, bent kiek padėsiančią tyrimui.

Iš viso 400 Eur tam, kas pateiks informaciją, įrodančią, kas pjausto stendus. Teigiama, jog premijos bus skirtos iš jo asmeninių lėšų ir išmokėtos iškart po rinkimų (kad nebūtų įtarimų papirkinėjimu).

S. Karbausko žiniomis, žmonių lūpose skamba dvi įvykių versijos: 1) svetimus plakatus naikina politiniai konkurentai ar jų samdyti asmenys; 2) savo plakatus naikina patys kandidatai ar jų samdyti asmenys, kad atkreiptų į save dėmesį. Pirmadienį „Bangai“ S. Karbauskas sakė, jog dar nesulaukė nė vieno informatoriaus, bet dar viliasi sužinoti tiesą.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ lyderis, kandidatas į Klaipėdos rajono savivaldybės merus Vaclovas Macijauskas savaitgalį išplatino oficialų pranešimą:

„Paskutinėmis dienomis nuskambėjo plakatų niokojimo skandalai ir su tuo susijusios diskusijos bei reklaminiai klipai. Visuomeninis rinkimų komitetas „Bendrai geriau“ smerkia tokius vandališkus veiksmus ir tikisi, kad teisėsaugos institucijos nedelsiant ištirs šiuos incidentus.

Nepritariame ir manipuliacijai rinkėjų jausmais, naudojantis „nukentėjusiųjų“ statusu. Mūsų demokratinėje valstybėje panašūs politinės kovos metodai netinkami ir n priimtini.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder