Sovietinio palikimo nebeliks

Sovietinio palikimo nebeliks

Jau po poros mėnesių buvusių grafų Tiškevičių rūmuose įsikūręs Kretingos muziejus lankytojus pasitiks gerokai pasikeitęs. Nebeliks beveik pusę amžiaus prie jo prisisiurbusio svetimkūnio - aplinką darkiusio sovietinių laikų baltų silikatinių plytų priestato.

Palangoje įsikūrusios bendrovės „Alkuras“ darbuotojai į nugriauti pasmerktą trijų aukštų ilgą pastatą įžengė šią savaitę. Įmonės vadovo Kazio Urbono teigimu, kol kas vyksta pasiruošimo darbai, ardoma šildymo sistema, grindys.

„Dirbame viduje. Na, o po poros savaičių, manau, jau kretingiškiai išvys, kaip griūva ir paties pastato sienos. Jį turėtume nugriauti per porą mėnesių. Manau, kad didesnių problemų kilti neturėtų. Tuo labiau kad tokie darbai mums nėra naujiena, turime patirties ir reikiamos technikos“, - „Vakaro žinioms“ sakė „Alkuro“ direktorius K.Urbonas.

Palangos bendrovė Kretingos rajono savivaldybės paskelbtą konkursą dėl šio pastato nugriovimo laimėjo savo paslaugas įvertinusi 80 268,26 euro.

Palinkėjusi sėkmės darbuose, Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė griovėjus įpareigojo išsaugoti šalia pastato augančius medžius ir užtikrinti muziejaus lankytojų saugumą.

„Jėzau, koks džiaugsmas. Pagaliau pajudėjo kalnas, kurį mes tiek metų bandėme nuversti. Iš esmės nuo pat muziejaus įsikūrimo buvusiuose grafų Tiškevičių rūmuose 1992 metais. Šis pastatas stabdė viso dvaro ansamblio vystymąsi. Dabar šiam kultūros paveldo objektui sugrąžinsime jo turėtą vienovę su parku“, - neslėpė džiaugsmo V.Kanapkienė.

Direktorės teigimu, muziejaus lankytojai dėl pradėtų pastato griovimo darbų jokių nepatogumų nepatirs.

„Jie kaip ėjo, tai ir toliau galės eiti, nieko nesibaimindami. Tik paprašysime, jog vykdomų darbų vietą pridengtų, kad restauruoti muziejaus fasadai neapdulkėtų“, - tvirtino V.Kanapkienė.

Neliks ne tik pastato, bet ir jį su dvaro rūmais jungiančio stiklinio koridoriaus. Šioje vietoje planuojama atkurti istorinę rūmų medinę verandą.

Kretingos muziejus įkurtas 1935 metais. Pradėjęs veiklą miesto savivaldybės pastato dviejuose nedideliuose kambariuose, jis kelis kartus keitė savo vietą, kol 1992 metais persikėlė į buvusius grafų Tiškevičių rūmus. Griaunamas priestatas prie pastarųjų statyti baigtas 1970 metais. Praėjusių metų vasarą, jį nurašant, daugiau nei 2166 kv.m ploto pastatas įvertintas kiek daugiau nei 233 116 litų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder