Socialinės paramos gavėjus privers dirbti

Socialinės paramos gavėjus privers dirbti

Klaipėdos savivaldybė rengiasi jau nuo šio rudens išbandyti, kaip veiks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymas įtraukti socialinės paramos gavėjus į visuomenei naudingą veiklą.

Planuojama, kad pusmetį socialinę paramą gaunantys darbingo amžiaus klaipėdiečiai bus verčiami dirbti visuomenei naudingą darbą - padėti tvarkyti aplinką, gelbėti teikiant socialines paslaugas ar organizuojant sporto ir kultūros renginius.

Taip pat į visuomenei naudingą veiklą planuojama įtraukti tuos asmenis, kuriems Vienkartinių pašalpų skyrimo komisijos siūlymu skiriama vienkartinė pašalpa už komunalinius patarnavimus apmokėti.

"Dabar Klaipėdos savivaldybės ruošia tvarkos aprašą, kaip turėtų būti organizuojamas darbas. Bendravome su savivaldybės Miesto ūkio departamento, su švietimo įstaigų atstovais - jie tikino, kad tokių pagalbininkų prireiktų. Ypač žiemą, kai būna daug sniego", - sakė Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Planuojama, kad potencialus laikinas pagalbininkas pasiūlymą gaus tuomet, kai ateis prašyti socialinės paramos. Jei žmogus atitiks visus reikiamus kriterijus, jis bus nukreiptas į kurią nors įstaigą iš bendro sąrašo.

"Nežinia, ar daug bus tokių įstaigų. Juk reikės sudaryti su laikinu darbuotojų sutartį, prižiūrėti, ar jis išdirba reikiamą valandų skaičių", - svarstė A. Daujotienė.

Nustatyta, kad visuomenei naudingos veiklos trukmė negali viršyti 40 valandų per mėnesį.

Jei socialinės paramos gavėjas atsisakys dirbti visuomeniniais pagrindais, Socialinės paramos skyrius turės teisę laikinai jam neteikti paramos arba siūlyti paramą maistu.

A. Daujotienės skaičiavimu, tokių potencialių laikinų pagalbininkų Klaipėdoje gali būti keli šimtai. Šiuo metu socialinę paramą gauna per 7 tūkst. klaipėdiečių, tačiau nėra tiksliai žinoma, kiek iš jų socialinę paramą gauna pusę metų.

"Manome, kad tokia tvarka bus visiškai teisinga. Galbūt kam nors pavyks šitaip net tikrą darbą susirasti", - svarstė A. Daujotienė.

Rugsėjo mėnesį naują tvarką dar turėtų patvirtinti miesto Taryba. Panašų scenarijų socialinės paramos gavėjams žada taikyti ir kitos savivaldybės.

Žinia, nuo šių metų gegužės 27 d. įsigaliojo socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtintas Telkimo visuomenei naudingai veiklai atlikti tvarkos aprašas, kuris ir paskatino savivaldybes pasvarstyti kaip įtraukti nedirbančius asmenis į tokią veiklą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder