Skautus maitino nelegaliai ir nešvariai

Skautus maitino nelegaliai ir nešvariai

Šią vasarą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai apsilankė ne vienoje pajūryje rengtoje vaikų poilsio stovykloje. Pažeidimų rasta nedaug. Didžiausią netvarką tikrintojai išvydo „Baltijos jūrų skautų“ stovyklavietėje. Jos dalyviai maitinti ne tik nelegaliai, bet ir sveikatai pavojingomis sąlygomis.

Reklama ne tik padeda, bet ir kartais pridaro visai nelauktų problemų. Ypač, jei veikla vykdoma nesilaikant nustatytų reikalavimų. Tuo akivaizdžiai įsitikino viešosios įstaigos „Baltijos jūrų skautai“ vadovai.

Pro Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos departamento darbuotojų akis nepraslydo šios įstaigos internetinėje erdvėje platinama reklama apie Klaipėdos rajone organizuojamą vaikų vasaros stovyklą. Ir visai ne dėl to, kad pastaroji yra pigiausia pajūryje, už 6 dienų pamainą prašoma tik 20-80 eurų. Neprireikė daug laiko išsiaiškinti, kad „Baltijos jūrų skautai“ į VMVT dėl leidimo veiklai vykdyti išdavimo nesikreipė. Tad nuspręsta stovykloje apsilankyti.

Į prie Baltijos jūros esantį Šaipių kaimą (tarp Palangos ir Karklės) atvykę VMVT Klaipėdos departamento inspektoriai nustatė, kad šioje vaikų vasaros stovykloje maitinimas vykdytas ne tik neturint leidimo tokiai veiklai, bet antisanitarinėmis sąlygomis.

Stovykloje maistas ruoštas per 70 asmenų grupei. Daugiau nei pusė jų (44) - vaikai. Tokiam dideliam žmonių skaičiui skirtas maistas stovykloje tvarkytas palapinėje ar tiesiog lauko sąlygomis, neturint tinkamos gamybinės įrangos ir inventoriaus, jokių gaminamų patiekalų technologinių aprašymų ar receptūrų.

Maistas gamintas neturint nei šilto, nei šalto tekančio vandens ir priemonių indų plovimui, netinkamai tvarkytos ir maisto atliekos. Patiekalų gaminimui skirti puodai, keptuvės laikyti ant žemės. Tiek žali gyvūniniai produktai (šviežia paukštiena), tiek ir garnyrai, salotos bei pjaustomi vaisiai tvarkyti ant vienintelio gamybinio stalo, taip sukeliant didelį kryžminės taršos pavojų.

Daugelis maisto produktų ir žaliavų saugotos tiesiog ant žemės sudėtose dėžėse aplinkos temperatūroje, nes mažas šaldytuvas rastas sausakimšas. Tuo labiau, kad ir jame buvo ne taip ir šalta - net 16 laipsnių šilumos.

Inspektoriai atkreipė dėmesį ir į tai, kad stovyklos organizatoriai nepasirūpino pakankamu geriamojo vandens kiekiu. Jo neužteko nei stovyklaujantiems vaikams atsigerti, nei maistui ruošti.

Po patikrinimo VMVT Klaipėdos departamento direktorius Antanas Bauža uždraudė VšĮ „Baltijos jūrų skautai“ vykdyti maisto tvarkymo veiklą. Stovyklos organizatorius įpareigotas nedelsiant surasti legaliai ir tinkamai veikiančią maisto tvarkymo įmonę, kuri galėtų stovyklos dalyviams ir personalui teikti tinkamą maitinimo paslaugą. Taip pat bus skirta ir bauda.

„Šią vasarą atlikome septynių vaikų poilsio stovyklų patikrinimus. Į šešias vykome savo iniciatyva, vieną kartą reagavome į gautą skundą. Pažeidimai nustatyti dviejose. Tačiau rastų vienoje stovykloje tikrai negalima lyginti su tuo, ką išvydome „Baltijos jūrų skautų“ stovykloje“, - „Vakaro žinioms“ sakė A.Bauža.

Tuo metu „Baltijos jūrų skautų“ atstovai tikina, jog VMVT visiškai nesupranta skautavimo idėjos, nes jų tikslas yra išmokyti išgyventi ne sterilioje aplinkoje, o gamtoje. Po patikrinimo šios stovyklos organizatoriai VMVT patikino, kad patys maisto nebegamina ir susirado jo tiekėją. Jis vežamas iš vienos kavinės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder