Šiukšlinimui ribų nėra? Atsikratyta net karstais

Šiukšlinimui ribų nėra? Atsikratyta net karstais

Palangai liaupsių dažnas nepagaili, pasižvalgęs po centrines miesto gatves. O ar taip pat gražu ir tvarkinga atokiau esančiose kurorto vietose? Neabejingas palangiškis atskleidė, jog visai netoliese gyvenamųjų namo kvartalo, pasibaigus Medvalakio gatvei ir prasidėjus Vėjų gatvei, sukant link ten esančio miško atsiveria nemenko šiukšlyno vaizdas, kuriame aptikta net ... išmestų karstų. Ir kas gi galėjo taip sugalvoti, ir iš kur tie karstai, kilo klausimų?

„Gal ir „nabašnikų“ priveš?“

Tuo metu, kai miesto gyventojai ir atvykę svečiai pastebi teigiamus Palangos pokyčius, ji kasmet vis pradžiugina kažkuo nauju, gražiu, traukiančiu dėmesį, vienam palangiškiui „akys ant kaktos iššoko“ pamačius atsivėrusį vaizdą išėjus iš Medvalakio gatvės link miškelio. Jis ten aptiko ne ką kitą, o kalnus šiukšlių. Ko tik ten nebūta, statybinio laužo, šiferio lakštų, buities technikos ir, kaip minėta, karstų.

Palangiškis Vytautas negalėjo patikėti, kuo virto pamiškė, vieta, kurioje kažkuomet buvo taip smagu leisti laiką. Negana to, kad prie apleisto, apgriuvusio pastato nuolat būriuojasi benamiai, jie ten ir leidžia laiką, prinešę krūvas įvairiausio „turto“,taip pat kiek toliau paėjus galima aptikti ir dar daugiau šiukšlių.

„Nebuvo tokios netvarkos čia anksčiau. Ateidavom pasivaikščioti, ir pagrybauti į miškelį įlįsdavome, o dabar atėjus ir amo netekau. Kiek privežta šiukšlių, baisu. Negana to, kad statybinio laužo, kuriuo daugelis nori atsikratyti dykai, priversta, tai ir karstų atradau. Tai kas bus vėliau, gal dar „nabašnikų“ priveš. Klausimas, ir iš kur kas gavo tuos karstus, jog tapo tokie nereikalingi ir nebebuvo kur padėti, keista. Gal čia koks laidojimo biuras sugalvojo atsikratyti niekam nepatikusiais karstais, nežinau, protu nesuvokiama“, – svarstė palangiškis Vytautas.

Pavojingas šiferis ir kitokios šiukšlės

Užfiksuotos šiukšlės nuotraukose paskatino kreiptis į Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistus. „Turite pasakyti tikslų adresą, tik tuomet žinosime, ar apie tą pačią vietą kalbame. Nes šiuo metu vienus metalinius garažus, esančius toje vietoje, bent pagal jūsų pasakojimą, žmonės nori nugriauti, todėl dabar juos tvarkosi, yra sukrovę visus ten buvusius daiktus. Tačiau jie netrukus susitvarkys“, – tik prasidėjus „tyrimui“ situaciją pagal pateiktą atvejį nupasakojo Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistas Vytautas Gerikas.

Pasiteiravus apie stūksantį šiukšlyną UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus Konstantino Skieraus, šis papasakojo, jog prieš keletą metų tą teritoriją dar tvarkydavo komunalininkai, tačiau vėliau šios valdos tapo privačios ir jo vadovaujami darbuotojai daugiau į tvarką nesikišo.

Nuvykus pasižiūrėti į vietą kartu su palangiškiu Vytautu, pranešusiu apie matytą vaizdą, tam, kad būtų galima tiksliai pasakyti, kurioje vietoje plyti šiukšlynas, išvydome tuos pačius karstus, tik jau be rankenėlių. „Kai buvau anksčiau, rankenėlės dar buvo, matyt, kažkam jų prireikė“, – pastebėjo aktyvus vyras.

Tai, kad ten išties yra suversti karstai, nekyla abejonių, nors jie ir sugadinti. Matyti likę medžiaginiai papuošimai, formos išlikusios.

Kiek toliau keliuku pavažiavus atsivėrė dar didesnis šiukšlynas: kalnai statybinio laužo, šiferio, regėtas net pamestas čiužinys, senas, aprūdijęs šaldytuvas, senos lovos, po remontų likusios nereikalingos šiukšlės. Kaip paaiškino palangiškis, kažkuomet šioje vietoje stovėjo metaliniai garažai, tačiau prieš kurį laiką žmonės juos panaikino, toje vietoje jų neliko, tačiau dabar, panašu, jų vietą užėmė šiukšlynas.

„Taigi toks šiferis, visur kalbama, kenkia mūsų sveikatai, o čia laisvai mėtosi ir niekam nė motais“, – stebėjosi palangiškis, paraginęs, jog būtinai reikia aiškintis, kodėl atsirado šis šiukšlynas, kas už tai atsakingas ir reikia spręsti bėdą.

Tas pats keliukas vedė ir pro apleistą pastatą, prie kurio dažnai būriuojasi benamiai, ten taip pat buvo prinešta daug įvairių daiktų.

Šiukšlynas iškilo labai greit

Vėl kreipusis į Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistus, jau išsiaiškinus, kur tiksliai tas šiukšlynas ir paprašius jų patikrinti minimą vietą, jie netrukus sureagavo ir kitos dienos rytą patys nuvažiavo pasižiūrėti apie kokį šiukšlyną kalbama.

„Taip, iš tiesų nemenkai privežta ten šiukšlių. Ir visos jos ten atsirado per neilgą laiko tarpą. 2015 metais ten buvo tvarkinga, kadangi viską buvo sutvarkę to sklypo savininkai. Jie patys yra ne vietiniai, gyvena lyg Vilniuje ar Kaune, šiuo metu aiškinamės tikslius adresus. Sutvarkę vyravusią netvarką šie žmonės iškasė griovį, kad niekas negalėtų pravažiuoti. Tačiau kito sklypo savininkas kasė žemes ir negalėdamas jų išsivežti tą griovį užkasė. Taip ir liko atviras tas kelias visiems šiukšlintojams, privežta tikrai nemenkai“, – pasakojo ką pavyko sužinoti Viešosios tvarkos skyriaus specialistas V.Gerikas.

Specialistas teigė, jog ši vieta šiukšlynu virto vien per šią vasarą. O kas atvežė ir paliko karstus, klausta ten besibūriuojančių benamių. „Pasiteiravome benamių, ar nematė, kas atvežė tuos karstus, jie tik pasakė, kad jie atsirado prieš savaitę“, – sakė V. Gerikas.

Kadangi ten esantys sklypai yra privatūs, Viešosios tvarkos specialistai šiuo metu aiškinasi, kas yra jų savininkai ir kaip su jais susisiekti. „Informuosime juos apie netvarką jų sklypuose ir gali būti, jog sulauks dėl nepriežiūros ir baudų“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistas.

O pasiteiravus apie tą apgriuvusį pastatą, kuriame glaudžiasi benamiai ir kaupia ten surinktą turtą, pašnekovas atskleidė, jog tas pastatas yra bešeimininkis, taip pat ir žemės plotelis aplink jį, tad ten nėra ką įpareigoti sutvarkyti teritorijos.

Belieka laukti, kol pamiškė vėl taps tvarkinga, kai bus surasti sklypų savininkai. Tikėtina, jog augančių baudų jie nenorės ir vėl imsis atitinkamų priemonių, kad užkirstų kelią nepagarbiems šiukšlintojams, nesurandantiems geresnio būdo atsikratyti nereikalingu šlamštu, netgi karstais, kurių besimėtančių kur pakelėse ne kasdien pamatysi.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder