Šilutės politikai kratosi atsakomybės

Šilutės politikai kratosi atsakomybės

Šilutės rajono politikai yra linkę įsijausti į Pontijaus Piloto vaidmenį ir nusiplauti rankas sprendžiant jau daugiau nei aštuonerius metus niekaip nesibaigiantį Kintų bendruomenės ir bendrovės "Minijos nafta" ginčą.

Tad visai realu, kad jie ir vėl gali užlipti ant to paties grėblio - 2010 m. nemotyvuotai nepatvirtinus poveikio aplinkai vertinimo programos, šis sprendimas buvo apskųstas teismui, kuris neskundžiamu sprendimu įrodė naftininkų teisumą.

Delsia apsispręsti

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad vasario pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) Šilutės rajono savivaldybei neskundžiamu sprendimu liepė iš naujo svarstyti prieš dvejus metus atmestą "Minijos naftos" parengtą naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo programą (PAV).

Taryba, priimdama naftininkams nepalankų sprendimą, vadovavosi Kintų bendruomenės prašymu nepritarti PAV programai ir rajono strateginiame plėtros plane įtvirtinta nuostata, kad Kintų gyvenvietė ir Kuršių marių pakrantė yra rajono rekreacinė zona.

Tuometinės Tarybos manymu, Kuršių marių teritorija yra labai jautri gamtosauginiu požiūriu vieta, kurioje ekologinė avarija gali turėti negrįžtamų pasekmių minėtos teritorijos ekosistemai, todėl naftos gavyba šioje teritorijoje neleistina. Be to, per ją eina paukščių migracijos takai, ji patenka į NATURA-2000 ir į valstybės saugomą Nemuno deltos regioninio parko teritoriją.

Tačiau LVAT teisėjų kolegija nutarė, kad toks Šilutės rajono savivaldybės tarybos sprendimas buvo "prieštaringas, iš esmės nemotyvuotas".

"Savivaldybės Tarybos sprendime nėra konkrečių argumentų dėl programos neatitikimo įstatymo reikalavimams, nėra argumentų, kodėl nepritariama siūlomiems ūkinės veiklos konkretiems sprendiniams, kokios žalingo poveikio aplinkai pasekmės netinkamai įvertintos, kodėl pasirinktos konkrečios gręžinių vietos yra netinkamos, ir t. t. Iš skundžiamo savivaldybės Tarybos sprendimo motyvų negalima suprasti, kodėl nėra galimybės suderinti interesų, rasti kompromisų", - rašoma teismo sprendime.

Todėl LVAT įpareigojo Šilutės rajono savivaldybės tarybą PAV programą iš naujo svarstyti artimiausiame posėdyje ir priimti motyvuotą sprendimą.

Visgi iki šiol tai nebuvo padaryta - klausimą iš naujo svarstę Šilutės rajono tarybos komitetai pristigo ryžto priimti teigiamą arba neigiamą sprendimą ir visą atsakomybę dėl tolesnių šio konflikto pasekmių užkrovė Kintų bendruomenei, įpareigodami ją sėsti prie derybų stalo su "Minijos nafta".

"Mūsų nuomonė iki šiol sutapdavo su ta, kurią išsakydavo Kintų bendruomenė. Ar pavyks surasti kompromisus - viskas priklauso nuo "Minijos naftos". Geriausiu atveju klausimas taryboje gali būti svarstomas balandžio pabaigoje", - "Vakarų ekspresui" sakė Šilutės rajono meras Virgilijus Pozingis.

Siūlomas kompromisas nepatinka

Tačiau bent jau kol kas atrodo, kad naftininkams ir kintiškiams pasiekti kompromisų bus sunku.

"Savivaldybės atstovai gali pasiūlyti įtraukti į PAV programą tik bandomojo gręžinio įrengimą marių pakrantėje įvertinant kokį poveikį aplinkai jis galėtų turėti. Jei šis gręžinys parodytų, jog čia tikrai yra naftos, jos gavyba būtų vykdoma iš toliau esančios teritorijos, kuri yra priimtina kintiškiams. Toks bandomasis gręžinys teoriškai gamtai negali padaryti nė mažiausios žalos. Jei jis būtų gręžiamas prie marių kranto, tai atsieitų apie 6-7 milijonus litų, o gręžimas toliau nuo telkinio kainuotų bent dukart daugiau. 15 milijonų skirti vien bandomajam gręžiniui mes negalime ir neturime iš ko. Kitas reikalas, jei rastume naftos. Tada užstatytume telkinį, bankai skirtų kreditus ir mes galėtume įrengti verslovę antroje aikštelėje", - aiškino "Minijos naftos" vyriausiasis finansininkas Virgilijus Petuška.

Jis tvirtina, kad paskutiniuosius 8 metus tik "Minijos nafta" daug sykių Kintų bendruomenės reikalavimu darė į vairias nuolaidas ir keitė gavybos schemas, kol liko paskutinės, įtrauktos į minimą PAV programą.

"Mes sukalbami žmonės. Tačiau jei "Minijos nafta" norės, kad tik mes darytume nuolaidas, tikrai nieko nesigaus", - "Vakarų ekspresui" sakė Kintų seniūnas Antanas Kližentis.

Visgi jis neslėpė, kad skeptiškai vertina minėtąjį "Minijos naftos" pasiūlymą.

"Bandomąjį gręžinį labai lengva vėliau padaryti pramoniniu. Čia tiesiog noras suskaldyti politikus. PAV programa yra startas, ir jeigu jai bus pritarta, paskui visko jau bus beveik neįmanoma sustabdyti. O naudos iš šios verslo Kintams tikrai nebūtų daug - beveik visi mokesčiai patektų į šalies biudžetą, gyventojų pajamų mokestis - Klaipėdos rajonui, kuriame yra registruota "Minijos nafta", o mums liekantis taršos mokestis tikrai neatstotų patiriamos žalos. Juk norime siekti kurorto statuso, čia turėtų būti plėtojamas turizmas, o tokia pramonė užkirstų tam kelią galutinai", - teigė A. Kližentis.

Tačiau tokia kategoriška Kintų seniūno nuomonė stebina naftininkus.

"Kaip mes galime nevykdyti to, ką susitartume? Visus pasiūlymus juk galima įtraukti į tą pačią PAV programą, tačiau bėda ta, kad nei Šilutės politikai, nei bendruomenė nesiūlo, kuo programą papildyti, kad pastaroji taptų jiems priimtina", - kalbėjo V. Petuška.

Politikai programa nesidomėjo

V. Petuška apgailestauja ir dėl to, kad Šilutės politikai neišsakė argumentuotų pastabų dėl PAV programos bei nusišalino nuo sprendimo priėmimo visas vadžias atidavę Kintų bendruomenei, kuri esą žiūri tik savo itin siaurų tikslų.

"Jiems visai nesvarbu skaičiavimai, kad jeigu šalia Kintų bus surastas tinkamas naftos telkinys ir jis bus eksploatuojamas, mokesčių pavidalu šalies biudžetas būtų papildytas 200 milijonais litų. Šie pinigai reikštų bent jau tai, kad dalis jaunuolių būtų sulaikyta nuo emigracijos. Tačiau kintiškiams ir juos palaikantiems politikams kažkodėl daug svarbesnės kalbos apie kelių ar keliolikos milijonų litų investicijas į turizmo plėtrą, nors net neaišku, ar tos investicijos apskritai kada nors bus", - stebėjosi "Minijos naftos" atstovas.

V. Petuška pridūrė, kad "Minijos nafta" pajūryje turi daug naftos verslovių, kuriose moderniausia įranga siurbiamas juodasis auksas. Tačiau iki šiol niekur nebuvo įvykę jokių nelaimių, nebuvo kilę ir tokių konfliktų, kokie liepsnoja Kintuose. Jis prisiminė, kad su kintiškių bendruomene bent jau dėl bandomojo naftos gręžinio Kuršių marių pakrantėje stengiamasi susitarti jau daugiau nei aštuonerius metus - nuo 2003-iųjų vasaros.

Panašu, kad politikai nesiryžta priimti motyvuoto sprendimo dėl to, jog jie net nėra deramai susipažinę su PAV programa, kurioje aiškiai išdėstyta viskas, kas, ją patvirtinus, būtų ištirta. Tuo įsitikino ir dienraščio "Respublika" žurnalistai, šią savaitę irgi nagrinėję Kintų konfliktą ir apklausę po vieną kiekvienai politinei partijai atstovaujantį Šilutės rajono tarybos narį. Po šios apklausos paaiškėjo, kad daugelis jų vargu ar galėjo turėti kokių nors pastabų dėl PAV programos - jie jos apskritai nebuvo skaitę.

Šiai "Minijos naftos" PAV programai dar 2007-aisiais pritarė visos institucijos - Kultūros paveldo departamentas, tuometinė Klaipėdos apskrities viršininko administracija, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas bei Klaipėdos visuomenės sveikatos centras - išskyrus Šilutės rajono tarybą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder