Savivaldybės ir „Žemaitijos kelių“ sutartis – niekinė

Savivaldybės ir „Žemaitijos kelių“ sutartis – niekinė

Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad Lietuvos apeliacinis teismas buvo teisus: Plungės rajono savivaldybės ir uždarosios akcinės bendrovės „Žemaitijos keliai“ pasirašyta rangos sutartis dėl Plungės miesto Telšių, Laisvės, Rietavo ir Minijos gatvių dalyse numatytų atlikti darbų yra niekinė ir negaliojanti.

Skaitytojams priminsime, kad nuo pat pradžių buksavusio projekto darbų vertė – 4 687 997,33 euro (su PVM).

Nesklandumai prasidėjo, kai praėjusių metų kovą du iš konkurso pašalinti tiekėjai, nesulaukę Savivaldybės administracijos reakcijos į pareikštas pretenzijas, kreipėsi į teismą. 

Gegužę Klaipėdos apygardos teismas priėmė sprendimą, kuriuo tiekėjų pateikti ieškiniai buvo atmesti. 

Viena tiekėjų – jungtinės veiklos partnerės akcinė bendrovė „Eurovia Lietuva“ ir uždaroji akcinė bendrovė „Plungės lagūna“ – pateikė skundą Apeliaciniam teismui.

Šis pernai spalio 11-ąją panaikino Plungės rajono savivaldybės administracijos 2018 m. kovo 2 d. sprendimą atmesti jungtinės veiklos partnerių pateiktą pasiūlymą kaip neatitinkantį pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų ir sudaryti naują pasiūlymų eilę, o pasirašytą rangos darbų sutartį su „Žemaitijos keliais“ paskelbė niekine ir negaliojančia.

Pastarąjį sprendimą kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui apskundė Plungės rajono savivaldybės administracija.

Sausio 7 dieną Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija nutarė 2018 m. spalio 11 d. nutartį palikti nepakeistą ir iš Plungės rajono savivaldybės administracijos akcinei bendrovei „Eurovia Lietuva“ priteisti 1452 eurų advokato pagalbos kasaciniame teisme išlaidų atlyginimą.

Teismo sprendime nurodoma, kad perkančioji organizacija privalo nustatyti, kiek buvo atlikta darbų vykdant neteisėtai sudarytą sutartį ir atitinkamai atsiskaityti su UAB „Žemaitijos keliai“. 

Taip pat išsiaiškinti, kiek dėl neteisėtai sudarytos sutarties vykdymo sumažėjo pirkimo objekto apimtis, kokios apimties atlikti darbai gali būti įskaityti į naujo rangovo įsipareigojimų apimtį, šiam sudarius sutartį pagal pateiktą pasiūlymą konkurse.

Šias pareigas atsakovė privalo vykdyti bendradarbiaudama tiek su ieškove, tiek su trečiuoju asmeniu „Plungės lagūna“.

Nutartis galutinė ir neskundžiama. Kas toliau?

„Kaip ir įpareigoja teismas, vertinimas vyks iš naujo. Dar gerai neišnagrinėjome, kaip ir ką vertinsime, bet reikalai nesustos“, – sakė telefonu kalbintas Plungės savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Bagužis.

Pasak jo, „Žemaitijos keliams“ už atliktus darbus jau sumokėta apie 80 000 eurų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder