Savivaldybė proteguoja namų valdas?

Savivaldybė proteguoja namų valdas?

"Ar žinojote, kad jau nuo kitų metų vasaros visų Lietuvos miestų gyventojai turės galimybę laisvai "atleisti" juos netenkinantį namo administratorių, tačiau ši taisyklė negalios klaipėdiečiams?", - laiške, atsiųstame "Vakarų ekspreso" redakcijai, piktinasi klaipėdietis Vladas.

Anot jo, už tai galima "padėkoti" Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorei Juditai Simonavičiūtei, kuri "per naktį perrašė taisykles ir dar ketverius metus mus, Klaipėdos miesto gyventojus, privers "šokti" pagal namų administratorių užsakytą muziką".

Klaipėdos savivaldybės atstovai tikina, kad minėtasis įsakymas neatima iš žmonių jokių teisių ir jų nevaržo. O jo įgyvendinimui esą reikėtų milijono litų.

Neaiškūs interesai

Praėjusiais metais Seimas pritarė prezidentės pasiūlytoms Civilinio kodekso (CK) pataisoms. Jos numato, kad daugiabučių namų administratoriais negalės būti šilumos ir kitos komunalinės įmonės bei su jomis susiję asmenys.

Pataisomis taip pat numatytas penkerių metų administratoriaus skyrimo terminas. Teigiama, kad aiškiai įtvirtinta gyventojų teisė tiek pasirinkti norimą administratorių, tiek jį bet kada pakeisti užtikrins didesnę administratorių konkurenciją ir kokybiškesnių paslaugų teikimą gyventojams.

"Iki CK pataisų priėmimo namus prižiūrintys administratoriai dirbo neterminuotai - paprastai kalbant, jeigu tik gyventojai nesiima jokių veiksmų, mūsų namų administratoriai galėjo prižiūrėti nors ir iki gyvos galvos. Man, kaip ir kitiems, tai atrodo absurdiška. Pavyzdžiui, aš samdau valymo bendrovę, kuri atsakinga už tvarką mano biure. Jeigu manęs netenkina paslaugų kokybė, aš nutraukiu sutartį ir nusisamdau kitą bendrovę. Tačiau pakeisti namo administratorių beveik neįmanoma", - rašo klaipėdietis.

Pasak jo, išsigandę, kad gyventojams bus atrištos rankos laisvai pasirinkti namo administratorius, vienos privačios namus administruojančios bendrovės atstovai gruodžio 27 d. kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administraciją.

"Oficialiame rašte prašoma sureaguoti į būsimus pakeitimus administruojamų namų priežiūros sektoriuje. J. Simonavičiūtė tai padarė žaibiškai. Ir jau po dienos parengė įsakymą, kuriuo buvo užbėgta už akių prezidentės patvirtintoms pataisoms dėl administratorių keitimo ir termino skyrimo. Taip Klaipėda per naktį tapo miestu, kuriame pakeisti namo administratorių taps dar sunkiau", - piktinasi miestietis.

Anot jo, šiuo įsakymu administratorių "diktatoriavimas" pratęsiamas iki 2017 m. gruodžio 31 d., nors pagal įsigaliojusias CK pataisas nauja, laisvesne tvarka rinktis namo administratorių miestiečiai galėtų džiaugtis nuo 2014-ųjų liepos.

Įsakymas neatima teisės

"Nustatau, kad iki 2012 m. gruodžio 31 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus paskirti butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administratoriai savo veiklą vykdo, kol teisės aktų nustatyta tvarka butų ir kitų patalpų savininkų balsavimu raštu ar susirinkime bus parinkti bendrosios nuosavybės administratoriai, bet ne ilgiau kaip iki 2017 m. gruodžio 31 d.", - rašoma minėtame J. Simonavičiūtės įsakyme.

"Šis įsakymas nustato, kad iki naujosios redakcijos CK 4.84 ir 4.85 straipsnių įsigaliojimo paskirti bendrojo naudojimo objektų administratoriai savo veiklą galės vykdyti dar penkerius metus - iki 2017-12-31. Tai neatitinka įstatymo reikalavimų, nes neterminuotam laikui paskirti bendrojo naudojimo objektų administratoriai savo veiklą galėtų vykdyti tik iki 2014-ųjų liepos 1 dienos. Iki šio termino pabaigos jie turėtų būti paskirti šio įstatymo nustatyta tvarka. Be to, įsakymas buvo priimtas dar net neįsigaliojus CK pakeitimams.

Tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad šis Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas neatima iš gyventojų teisės CK nustatyta tvarka inicijuoti bendrojo naudojimo objektų administratoriaus perrinkimą", - "Vakarų ekspresui" susidariusią situaciją komentavo advokatų kontoros "Averus" advokato padėjėja Aušrinė Zaburienė.

POZICIJA. Anot savivaldybės atstovų, "gyventojams brukamas priverstinis administratorių perskyrimas, t. y. siekiama priverstinio rinkos perdalijimo, nežiūrint gyventojų noro ir iniciatyvos tai daryti".

Nori tik gero?

Redakcijai atsiųstame oficialiame rašte Klaipėdos savivaldybės atstovai taip pat tikina, kad pasirašytas įsakymas neatima iš žmonių jokių teisių, jų nevaržo.

"Visų administratorių priverstinis perskyrimas yra biudžeto lėšų švaistymas, reikalaujantis daug laiko, nes iš esmės savivaldybėms reikia organizuoti visuotinius rinkimus. Todėl buvo nuspręsta pasielgti kitų didžiųjų miestų pavyzdžiu ir iš karto apriboti šiuo metu veikiančių administratorių paskyrimo terminą penkeriems metams, per kurį gyventojai galės laisvai inicijuoti administratorių pakeitimus. Pažymėtina, kad jokie teisės aktai nenumatė draudimo skirti administratorių, numatant galutinį naikinamąjį terminą", - rašoma atsakyme.

Kita minėto įsakymo priėmimo priežastis - esą priėmus įstatymų pataisas, kaip jau tapo įprasta, nebuvo išspręstas jo įgyvendinimo finansavimo klausimas.

Savivaldybės administracija atliko skaičiavimus, kiek papildomai lėšų reikėtų įstatymo nuostatoms įgyvendinti.

Kadangi Klaipėdos mieste iš viso yra 1 397 administruojami namai, juose yra 43 795 butai, vykdant naujos tvarkos įgyvendinimą esą reikėtų organizuoti apie 1 400 susirinkimų arba balsavimų raštu. Teigiama, kad susirinkimų organizavimui preliminariai reikėtų apie 900 tūkt. litų, o kartu su balsavimais raštu - apie milijoną litų. Esą reikėtų priimti papildomai 18 naujų darbuotojų.

"Šiuos skaičius savivaldybės administracija pateikė Lietuvos savivaldybių asociacijai, tačiau įstatymo nuostatų įgyvendinimo finansavimo klausimas valstybės mastu nėra išspręstas iki šiol", - aiškinama savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyriaus atsiųstame atsakyme.

Anot jo, padarytų įstatymų pakeitimų esmė ne ta, kad keičiama gyventojų teisė laisvai pasirinkti administratorių, o ta, "kad gyventojams brukamas priverstinis administratorių perskyrimas, t. y. siekiama priverstinio rinkos perdalijimo, nežiūrint gyventojų noro ir iniciatyvos tai daryti".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder