"Saulė" iš Klaipėdos pajudės į Rytus

"Saulė" iš Klaipėdos pajudės į Rytus

Ketvirtadienį iš Klaipėdos geležinkelio stoties iškilmingai išvyks intermodalinis traukinys "Saulė". Planuojama, kad 45 konteinerių sąstatas, gabenantis plataus vartojimo prekes, Almatos miestą Kazachstane pasieks per 8 paras, pranešė bendrovė "Lietuvos geležinkeliai".

Pasak susisiekimo ministro, "saulės" projektas atneš naudos ne tik geležinkelininkams, bet ir visai transporto sistemai, šiuo projektu domisi vis daugiau verslininkų.

"Džiugu, kad naujasis traukinio maršrutas pritraukia krovinių ne tik į Lietuvą, bet ir iš Lietuvos. Iš to naudą gauna visa mūsų valstybės transporto sistema, - sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. - Praėjusią savaitę viešėdamas JAV pristačiau "Saulės" projektą mūsų strateginiams partneriams. Jis kelia vis didesnį verslo susidomėjimą, todėl mes turėtume ruoštis didesniam krovinių srautui".

AB "Lietuvos geležinkeliai" generalinio direktoriaus Stasio Dailydkos teigimu, "Saulės" projektą įgyvendino visa logistikos grandinė.

"Tai, kad kroviniai per aštuonias paras iš Klaipėdos pervežami iki Almatos miesto Kazachstane, yra puikus sunkaus, tačiau sėkmingo visų šioje sudėtingoje logistikos grandinėje dalyvaujančiųjų darbo vaisius", - S. Dailydka cituojamas bendrovės pranešime.

Pasak "Lietuvos geležinkelių" vadovo, projektas unikalus ir tuo, kad kroviniai keliaus iš Vakarų į Rytus, o iki šiol didesnioji prekių srautų judėjimo kryptis buvo iš Rytų į Vakarus.

"Krovinių paieška bei pristatymas atgal į Rytus leidžia efektyviai išnaudoti vagonų parką. Bendradarbiavimas su verslo partneriais, kitų šalių geležinkelių administracijomis bei susijusiomis institucijomis - įrankis logistikos grandinės efektyvumui užtikrinti, siekiant didžiausios naudos visoms suinteresuotoms šalims", - tvirtino S. Dailydka.

"Saulės" projektas gerokai sutrumpina krovinių siuntimo laiką.

"Saulės" konteinerių traukinio projektas ypatingas tuo, kad leidžia maksimaliai jungti ir derinti intermodalinius pervežimus, - teigė traukinio operatorės UAB "VPA Logistics" valdybos pirmininkas Žilvinas Žilinskas. - Krovinių siuntimo laikas dėl to sutrumpėja nuo dviejų iki trijų kartų".

Pirmasis 41 konteinerio traukinio "Saulė" sąstatas iš Kinijos miesto Čongčingo pajudėjo dar praėjusiųjų metų spalio 28 dieną. Kirtęs Kazachstano, Rusijos, Baltarusijos, Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos teritorijas bei įveikęs beveik 11 tūkst. kilometrų jis per 18 dienų pasiekė antrąjį pagal dydį Belgijos miestą Antverpeną. Tąkart tranzitu per Lietuvą gabenta kompiuterinė technika.

Šio projekto realizavimas yra bendro ir efektyvaus kelerių metų Prezidentūros, Susisiekimo ministerijos, Klaipėdos uosto, "VPA Logistics", Lietuvos ir kitų šalių geležinkelių administracijų darbo vaisius. Praėjusių metų spalį Kazachstane viešėjusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Kazachstano vadovu Nursultanu Nazarbajevu sutarė aukščiausiu lygiu palaikyti šaudyklinio konteinerių traukinio "Saulė" projektą, pažymima "Lietuvos geležinkelių" pranešime.

Tikimasi, kad "Saulės" traukinio projektas bus naudingas ne tik ekonomiškai. Geležinkeliai - viena iš ekologiškiausių transporto rūšių, todėl viliamasi, kad projekto įgyvendinimas leis ir toliau plėtoti "žaliąjį" transportą sujungiant Europą ir Aziją Lietuvos logistikos tiltu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder