Šakėmis ant vandens, arba gera naujiena rusniškiams

Šakėmis ant vandens, arba gera naujiena rusniškiams

Rusnei šviečiasi – tiesa, kol kas labai miglotai – naujas vidaus vandens kelias, suteiksiantis galimybę pramoginiams ir žvejybos įmonių laivams trumpiausiu keliu – Pakalnės ir Rusnaitės upėmis – išplaukti į Kuršių marias.

Rusnaitės upės žiotyse besikaupiantys nešmenys – sena rusniškių (ir ne tik jų) problema. Dėl jų dažnai, ypač karštymečiu, kai nusenka upės, būna labai sudėtinga, arba visai neįmanoma, trumpiausiu keliu išplaukti į Kuršių marias. Todėl laivavedžiai būna priversti sukti savo laivus aplinkiniu ir žymiai ilgesniu keliu – Atmatos upe.

Dėl to ne tik gaištamas laikas, bet ir padidėja degalų sąnaudos, o turistai netenka galimybės pasigrožėti Pakalnės ir Rusnaitės upėmis bei iš jų atsiveriančiais gamtovaizdžiais.

Be to, anot rusniškių, dėl nusekusių Rusnaitės žiočių sutrinka žuvų migracija, o žiemos ir pavasario potvyniai kelia vis didesnį pavojų salos gyventojams.

Kiek kartų rašyta, kiek prašyta pagilinti, išvalyti Rusnaitės upės žiotis, bet vis veltui: ten rezervatas – nieko negalima. Nebent šioms upėms būtų suteiktas vietinės reikšmės vidaus vandens kelio statusas, o savivaldybė apsiimtų rūpintis jo priežiūra.

Tačiau ir tai jau jokia naujiena, nes apie tai kalbama jau nuo 2011 metų vasaros, kai Rusnėje įvyko susitikimas su žvejybos įmonių vadovais ir vandens turizmo verslininkais, kuriame dalyvavo ir Lietuvos vidaus vandens kelių direkcijos atstovai, ir buvo nuspręsta siūlyti Šilutės r. savivaldybės tarybai priimti sprendimą dėl vietinės reikšmės vidaus vandens kelio statuso suteikimo Pakalnės ir Rusnaitės upėms. Po to savivaldybės taryba kreipėsi į Susisiekimo ministeriją…

Vėliau būta daugiau visokių raštų ir pagalbos prašymų. Ne vienas ir ne du laivai per tą laiką buvo užstrigę Rusnaitės upės žiotyse, suteikdami daugiau darbo gelbėtojams ir valstybės sienos sergėtojams.

Ir tik dabar, po šitiek metų, sužinome naujieną (šiandien įvykusioje spaudos konferencijoje ją pranešė savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis ir administracijos direktorius Sigitas Šeputis), kad Pakalnės ir Rusnaitės upės jau artimiausiu metu susisiekimo ministro įsakymu gali būti įtrauktos į vietinės reikšmės vidaus vandens kelių sąrašą. Bet tik po to, kai tokiam sprendimui pritars Aplinkos ministerija ir kitos institucijos. Ir nors savivaldybės vadovai žada dėti visas pastangas, kad šis procesas vyktų kaip galima sparčiau, jis gali ir užtrukti.

Bet rusniškiai kantrūs – ilgai laukę dar palauks. Juolab kad jie neturi kito pasirinkimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder