Ruošiamasi vėl "nuskausminti" stintautojus

Ruošiamasi vėl "nuskausminti" stintautojus

Žmonės piktinasi, kad stintas žvejojantys žvejai niokoja Palangos tilto į jūrą turėklus. Šio miesto Savivaldybės atstovai teisės bausti juos už turto gadinimą neturi, tad rašo raštus Klaipėdos aplinkosaugininkams.

Žvejai nuo Palangos tilto nuo senų laikų stintas gaudo graibštais, žemaitiškai vadinamomis "keselėmis", t. y. tinklais, panašiais į krepšius. Tai specifiniai šio krašto žvejybos įrankiai. Neretai prie Palangos tiltų turėklų pritvirtinami geležiniai tu "keselių" laikikliai, vadinamosios gervės. Jomis "keselės" nuleidžiamos ir ištraukiamos, nuleidžiamos ir ištraukiamos - taip ir žvejojama.

Palangos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys sako, kad šiuo metu ant Palangos tilto yra pritvirtintos keturios gervės. Po viena padėtas kilimėlis, po kita - marškinėliai, o kitos dvi - "plikos". Jos būna priveržtos prie turėklo ir, kai tos "keselės" siūbuojamos, daugiau ar mažiau draskoma turėklo mediena. Pasak P. Keinio, ko gero, dar didesnę žalą daro tie stintautojai, kurie turėkluose išpjauna peiliais griovelius meškerėms įstatyti, kad šios neslidinėtų.

P. Keinys patikino, kad visiems stintautojams, padariusiems tokius pažeidimus ir niokojantiems tilto turėklus, bus nusiųsti raštai ir jie būsią vėl "nuskausminti".

Pasirodo, Palangos savivaldybė su tais stintautojais vargsta jau mažiausiai penkerius metus. Kokių tik priemonių nebuvo imtasi - ir užrašai kabinti, ir stendas pastatytas, ir bendri reidai su aplinkosaugininkais organizuoti. Neretai jie žvejoja naktį, tad ištisai prie jų nepabudėsi. Pati Savivaldybė galios bausti už suniokotą turtą neturi, tad surašo raštus ir siunčia Klaipėdos aplinkosaugininkams. Ir prieš kelerius metus stintų gaudytojai buvo įspėti, kad negadintų tilto turėklų, vienu metu jie buvo netgi visiškai susitvarkę.

Tačiau UAB "Palangos komunalinis ūkis" direktorius Konstantinas Skierus sako, kad nėra tas tiltas jau taip niokojamas. Jau kelerius metus kiekvieną pavasarį nepriklausomai nuo to, ar yra stintų ar ne, ar būna tų "keselių" (pernai, pavyzdžiui, jų nebuvo) ar ne, tilto vietos, kur dedami tų "keselių" laikikliai, perdažomos.

"Nematau aš, kad jie kažką gadintų. Matyt, kažkam skaudu, kad jie tų stintų pasigauna ir paskui gali parduoti. Kai eina stintos, tie žvejai praktiškai kiekvieną naktį yra kontroliuojami gamtosaugininkų ir policininkų. Vieni žiūri, kad nebūtų viršytas "keselių" dydis, kiti - kad padauginę alkoholio kokių nors orgijų nekeltų ir taip toliau. Žvejai tikrai nedaro jokios žalos ant tilto, nes yra kontroliuojami. Jiems tai tokia atrakcija, tad leiskime žmonėms džiaugtis", - sakė K. Skierus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder