Rietavo turgus vilioja kainomis: žmonės plūsta miniomis

Rietavo turgus vilioja kainomis: žmonės plūsta miniomis

Rietavas bene labiausiai žinomas dėl kiekvieną sekmadienį daugybės žmonių sulaukiančio turgaus. Daugiau kaip mėnesį veiklos nevykdęs turgus praėjusį sekmadienį sulaukė tokio žmonių srauto, kokio jau senokai nebuvo.

Pažvelgus į automobilių koloną, nusidriekusią nuo pat Rietavo, nepanašu, kad kas nors dar atsimena, jog Lietuvoje tebegalioja karantinas. Ką bekalbėti apie saugius atstumus pačiame turguje.

Nuo kovo 16 dienos Lietuvoje įvedus karantiną, savo veiklą sustabdė ir Rietavo turgus. Pradėjus švelninti karantino sąlygas, balandžio 26 d. turgaus internetiniame puslapyje paskelbta informacija, kad atnaujinama prekyba maisto produktais, augalais, sėklomis ir trąšomis.

Nuo gegužės 3 d. atnaujinta visa prekyba turgaus prieigose. Akcentuota, kad prekybininkų ir pirkėjų prašoma dėvėti asmens apsaugos priemones bei laikytis rekomenduojamo saugaus atstumo.

Sekmadienį, apie pusę 9 ryto, keliaujančius į turgų pasitiko automobilių eilė, nusitiesusi nuo pat Budrikių kaimo. Tiesa, ji judėjo palyginus sparčiai. Apie pusę 11-os eilės galo nebesimatė, ji baigėsi Rietavo mieste.

Tokio kiekio žmonių turguje jau senokai nebuvo. Tiesa, kiek teko matyti, visi tvarkingai dėvėjo kaukes ar dengė veidą šalikais, dauguma buvo ir su pirštinėmis. Ten, kur prekiaujama rūbais, daug kur buvo padėta dezinfekcinio skysčio rankoms bei pakabinta informacija su raginimu prieš užeinant dezinfekuoti rankas.

Kur prekiaujama žemės ūkio technika, sendaikčiais ir kitais rakandais, dezinfekcinio skysčio matėsi tik vienur kitur. Bevaikštant turgaus prieigose, girdimos transliuojamos reklamos. Šį kartą tarp reklamų buvo primenamos rekomendacijos ir duodami patarimai, kaip saugiai apsipirkti. Tarp žmonių vaikštinėjo ir policijos pareigūnai.

UAB „Rietavo turgus“ direktorius Žydrūnas Jonušas sakė, kad veiklą vykdyti po karantino sušvelninimų sekasi sunkiai. Anot jo, didžiulių žmonių srautų sulaukė ne tik turgus, bet ir Palanga, kitos poilsio vietos, nes žmonės yra pavargę nuo karantino apribojimų, nori grįžti į įprastą gyvenimą. Minėjo, kad apie būtinas apsaugos priemones ir rekomenduojamus atstumus tarp pirkėjų prekybininkai yra informuoti.

Įvairia technika prekiaujantis Audrius sakė, kad prekyba einasi gerai. Anot jo, nors kalbama, kad atėjo krizė, žmonės pinigų turi. „Turguje – masė žmonių, matosi, kad visi pasiilgę turgaus“, – sakė jis.

Pirkėjų kiekiu sakė nesiskundžiantis nei dabar, nei iki karantino, nes prekiauja „protingomis“ kainomis, tad pokyčių nepastebėjęs. Kainų sakė nedidinęs, nors teko girdėti, kad kiti prekeiviai jas pakėlė.

Anot Audriaus, kainos pakilo, nes prekeiviai negali prekių parsivežti iš svetur dėl uždarytų sienų, todėl likučius nori parduoti brangiau, kol vėl galės laisvai keliauti ir parsivežti naujų. Jo manymu, tada vėl viskas stos į vėžes.

Kaip sakė pardavėjas, gegužės 3-iąją turguje žmonių buvo mažiau nei 10 dieną, tačiau tokių žmonių srautų pasitaiko atėjus pavasariui. Jam tenka lankytis ir Gariūnų turguje, ten tokie srautai būna kiekvieną dieną, o čia – tik sekmadienį. Atstumą tarp žmonių pardavėjas stengėsi prižiūrėti, kiek buvo įmanoma, bet kai toks žmonių srautas, sunku juos suvaldyti.

Ūkinėmis prekėmis prekiaujantis Saulius pasakojo, kad pavasarį prekyba visada suaktyvėja, gegužės mėnesį tokių žmonių antplūdžių pasitaiko kelis kartus, o nuo birželio vidurio aprimsta. Savo prekių sakė nebranginęs, kainos kyla tik tuomet, kai jas pakelia gamintojai. Kalbant apie rekomenduojamus atstumus, pardavėjas sakė, kad žmonės stengėsi jų laikytis, kiek tai įmanoma.

Sekėsi prekyba ir augalų, sodinukų, medelių, gėlių pardavėjams. Gėlėmis prekiaujanti Ilona sakė, kad prekyba sekėsi puikiai, žmonės noriai pirko gėles, visi nori puošti namų aplinkas, pavasarį toks pirkėjų bumas visada būdavo. „Turgus dar tik įpusėjo, o didžiąją dalį gėlių jau pardaviau“, – sakė ji.

Ko gero, mažiausio pirkėjų dėmesio sulaukė rūbų pardavėjai. Vaikščioti turgaus takais, kur prekiaujama rūbais ir avalyne, buvo galima laisvai, o ir besimatuojančių rūbus matėsi vos vienas kitas.

Pardavėja Lina sakė, kad tikisi žmonių srauto vėliau, kai visi apsirūpins gėlėmis ir ūkiui reikalingais daiktais. „Galbūt dabar žmonės ir taupo, o rūbai nėra pirmo būtinumo prekė, ypač kai nelabai gali kur nors išeiti. Tikiuosi, po truputį prekyba stabilizuosis ir grįšime į senas vėžes“, – sakė ji.

Paklausus, kaip sekasi prekiaujantiems vaisiais ir daržovėmis, pardavėjai sakė didelių pokyčių nepastebintys. Suprantama, kai turguje tokie kiekiai žmonių, ir nuperka visko daugiau. „Valgyti visada reikia, ar karantinas paskelbtas ar ne.

Dauguma žmonių mieliau daržoves perka turguje, o ne prekybos centruose, tad pirkėjų trūkumu nesiskundžiame. Natūralu, kad atvykęs įsigyti kokių nors rakandų ūkiui, žmogus tuo pačiu nusiperka ir daržovių ar vaisių. Šiandien vos spėjame suktis“, – sakė pardavėjas Antanas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder