Ragina iškelti sovietų karių kapus iš Palangos centro

Ragina iškelti sovietų karių kapus iš Palangos centro

Seimo narys Kęstutis Masiulis kreipėsi į Palangos miesto merą Šarūną Vaitkų ir tarybos narius ragindamas iškelti iš miesto centrinės Vytauto gatvės sovietų karių kapus ir obeliską.

„Kapų ir kapinių monumentų vieta yra kapinėse, o miesto centras neturėtų būti įkaitas buvusios ideologijos ir karo, kurio Lietuva nei pradėjo, nei jo baigė. Nei viena kariaujanti pusė Antrojo pasaulinio karo metais nebuvo Lietuvos draugė, o atnešė tik nelaimes, todėl negali vieni kariai būti palaidoti centre, kiti kažkur pakraštyje ar dar kaip nors. Palaidojimams vieta kapinėse, o miesto centras turi būti skirtas žmonėms“, – sako parlamentaras.

Sovietų karių kapines ir obeliską jau norėta iškelti iš miesto centro, tačiau vietos politikai nedrįso nieko keisti, nes buvo sulaukta perspėjimų iš Maskvos.

„Palangoje pagal sovietines tradicijas buvo specialiai pastatytas obeliskas ne norint pagerbti karius, bet ideologizuoti viešąją erdvę. Lietuvoje per amžius vyko galybė karų ir turbūt nėra tokio laisvo žemės metro kur kas nors kada nors nėra žuvęs, bet negalima gi apsistatyti vien paminklais. Kapai turi likti kapinėse, o miesto aikštės ir gatvės turėtų būti skirtos gyviems žmonėms. Palanga turi apsispręsti ar jie renkasi modernų ateities miesto įvaizdį, ar toliau saugos kažkieno karo šmėklas“, – teigia K. Masiulis.

Šiauliai taip pat sprendžia, ką daryti su centrinėje Prisikėlimo aikštėje esančiais sovietų karių kapais ir tam skirtu obelisku.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder